Pagrindinė naujovė, apie kurią plačiau kalbėsime parodoje, yra pieno riebalų rūgščių nustatymas. Pieno riebalai susideda iš daugiau nei 400 skirtingų riebalų rūgščių. Laboratorija nustato šias svarbias riebalų rūgščių grupes: sočiąsias, nesočiąsias, mononesočiąsias ir polinesočiąsias. Riebalų rūgščių analizė naudojama bendro bandos arba individualių karvių pieno tyrimams, norint padidinti pieno gamybą, bendrą riebalų ir baltymų kiekį, užkirsti kelią pieno riebalų mažėjimui, patobulinti šėrimo strategiją ir iš anksto diagnozuoti ketozę ar šliužo dislokaciją. Pieno riebalai susidaro iš dviejų šaltinių. Apie 50 proc. galvijų pieno riebalų sintetinama iš pašaro riebalų, todėl, keičiant pašarus ir sudarant optimalias sąlygas didžiojo prieskrandžio mikroorganizmų veiklai, galima keisti ir pieno riebalų sudėtį. Šėrimas yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių pieno riebalų rūgščių sudėtį, todėl laboratorijos specialistai padės įvertinti ir pašarų mitybinę vertę.
Siekiant, kad karvė būtų sveika ir produktyvi, pirmiausia gyvūnai turi būti šeriami geros kokybės pašarais. Pašaras yra neatsiejama pieno kokybės dalis, nes nuo to, ką suėda karvė, priklauso ir pieno rodikliai. Tokiam šėrimui užtikrinti būtini pašarų maistinės vertės tyrimai, kuriuos operatyviai ir tiksliai galima atlikti UAB „Pieno tyrimai“ laboratorijoje. Pašaro mėginio paėmimo tvarka nėra sudėtinga. Svarbu mėginius tyrimui imti tik pasibaigus fermentacijos procesui ir neimti mėginio iš sugedusios pašaro dalies. Taupant pieno gamintojų laiką ir kelionės išlaidas, pašarų mėginius laboratorijai perduoti galima tiek per pieno supirkėją, tiek per UAB „Pieno tyrimai“ vairuotojus ar gyvūnų produktyvumo tyrimų asistentus.
Pieninės galvijininkystės plėtojimas – daug žinių, laiko ir kantrybės reikalaujantis darbas, o pienininkystės ūkio savininko tikslas – gera pieno kokybė, kuo didesni primilžiai ir sveiki gyvūnai. Todėl labai svarbus gyvūnų individualių produktyvumo ir veislinių savybių nustatymas, t. y. svarbu atlikti gyvūnų produktyvumo tyrimus (GPT). Tai viena svarbiausių priemonių, lemiančių sėkmingą gyvūnų selekcijos procesą, racionalų ir pelningą jų veisimą, gerinant bandų sudėtį, produktyvumo ir sveikatingumo rodiklius, didinant pieno gamybos efektyvumą, ūkių stiprėjimą.
Primename, kad nuo 2023 m. numatytas 10 Eur priemokos dydis už tas karves, kurioms atliekami GPT. Be to, ūkininkams, dalyvaujantiems GPT, priklauso įvairios nuolaidos kitoms bendrovės teikiamoms paslaugoms, taip pat ir 25 proc. nuolaida ankstyvajam veršingumui nustatyti iš pieno. Šis tyrimas yra palankus karvei, nes nereikia atlikti rektalinės apžiūros ir nesukeliamas stresas. Taip pat, naudojant šį metodą, išvengiama kontakto tarp gyvulių per diagnostikos priemones, todėl mažėja infekcijos paplitimo galimybė. Operatyviai gautas rezultatas leidžia greičiau dar kartą apsėklinti neveršingas karves ir taip sutrumpinti neveršingą laikotarpį bei išvengti papildomų nuostolių. Mėginys šiam tyrimui gali būti imamas jau 28 d. po sėklinimo. Džiaugiamės, kad pastaruoju metu pieno gamintojai itin aktyviai naudojasi šia paslauga.
Parodos metu taip pat pristatysime informaciją apie 2024 m. balandžio 5 d. UAB „Pieno tyrimai“ organizuojamą nemokamą tarptautinį seminarą, skirtą karvių veršingumo temai „Kuo naudingas veršingumo tyrimas iš pieno?“ Šis seminaras – puiki galimybė sužinoti apie veršingumo iš pieno tyrimų svarbą ir naudą pieno ūkiui. Seminaras vyks nuotoliu. Seminaro lektorė – ilgametę patirtį turinti „IDEXX Laboratories“ atstovė Danuta Radzio. Ji dirbo Lenkijos galvijų augintojų ir pieno gamintojų federacijoje ir aktyviai bendradarbiavo su užsienio organizacijomis, siekdama dalytis žiniomis ir patirtimi ir taip prisidėti prie galvijų veislių paslaugų svarbos stiprinimo pasaulyje.
Partnerio turinys
Nr. 86/7
Viršelio nuotr.: ūkininkams, dalyvaujantiems gyvūnų produktyvumo tyrimuose, priklauso įvairios nuolaidos.
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.