Nors valgomųjų batatų, vadinamųjų saldžiųjų bulvių, augintojai nebijo naujovių ir eksperimentų, kol kas belieka pripažinti, kad gausiausias derlius – iš daigų, o daiginti reikia pradėti jau nuo sausio.
Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
Valgomasis batatas – ilgos vegetacijos augalas. Norint užsiauginti šių vertingų daržovių, tenka pradėti daiginti sausio pabaigoje ar vasario pradžioje.
Daug įdomių daržovių, tarp jų – ir valgomųjų batatų, Molėtų rajone kasmet augina Edita Mačiulaitienė. Jos ir paprašėme nusakyti šią netrumpą daiginimo procedūrą.
Algimantas Kučinskas iš Biržų rajono ir kai kurie kiti valgomųjų batatų augintojai pastarąjį sezoną šias daržoves augino pakeltose lysvėse, apdengtose plėvele. Kodėl naudojama plėvelė? Tam, kad vešli batatų augmenija neišleistų pridėtinių šaknų ir nepradėtų auginti papildomų kerų: dėl to nukenčia pagrindinis keras ir sumažėja gumbų kokybė.
Dar svarbu, kad dirva būtų gerai įdirbta, nes augintojai, sodinę buvusioje pievoje, skundėsi, kad atsirado batatų skanautojų. Ir nenuostabu – juk tai vertingos daržovės.
Išaugintas batatų derlius laikomas šiltame rūsyje (apie 13 °C), nes šaltame supūtų.
Motininiai gumbai nuvylė
Batatus E. Mačiulaitienė pastarąjį sezoną augino maišuose: „Įsodinusi daigus, substratu užpildžiau tik ketvirtadalį maišo, o daigams paaugus – dar ketvirtadalį maišo, ir taip iki liepos vidurio, kol visiškai pripildžiau maišus.“
Gumbams patiko šviežia žolė, nes pūdama ji išskiria šilumą. O batatai mėgsta šilumą ir daug saulės. Aišku, labai svarbi ir drėgmė – valgomuosius batatus tenka gausiai laistyti. Substratas, kuriame daug maistinių medžiagų, turi būti trąšus.
Rudenį atvėsus orams maišuose auginamus batatus galima sunešti į jau atlaisvėjusius šiltnamius ir dar paauginti, kol pastebime, kad vysta jų antžeminė dalis. Tai privalumas, palyginti su lauke auginamais valgomaisiais batatais, kurių vegetacija baigiasi vos pakandus šalnai.
Vis dėlto E. Mačiulaitienė ateityje neplanuoja sodinti motininio gumbo: jis užaugo pernelyg didelis, vos ne 2 kg, atėmė maisto medžiagas ir energiją iš savo „vaikų“: „Maiše radau motininį gumbą, išaugusį į didelį „buroką“, aplipusį pailgais normalaus ir mažesnio dydžio gumbeliais. Jų prisimezgę daug, vadinasi, derlius galėjo būti gausus.“
E. Mačiulaitienė nesigaili eksperimento – jis pasufleravo teisingus sprendimus.
– kuo anksčiau pradėti daiginti, auginti iš daigų, saulėtoje vietoje, gausiai laistyti, mulčiuoti;
Kaip pasirinkti veislę?
Vadinamųjų saldžiųjų bulvių augintojai išbandę ne vieną veislę, gerai derančią Lietuvoje. E. Mačiulaitienė atkreipė dėmesį į tris iš jų.
‘Radiosa’ – gero skonio valgomieji batatai su violetinės spalvos žievele, baltu minkštimu, violetiniais žiedeliais. Gumbavaisiai pailgi, smailėjantys. Kadangi lapai puošnūs ir karpyti, galima auginti gėlyne. (fail 1 arba 2, 3)
‘Bonita’ – viena iš skaniausių veislių. Ypač saldūs gumbavaisiai. Odelė rausva, minkštimas baltas su geltonu atspalviu.
‘Molokai Purple’ – su violetinės spalvos odele ir minkštimu, išvesta Havajų salose. Pasižymi antioksidantų gausa. Saldus kreminis minkštimas. Tinka kepti, skrudinti.
Kad valgomieji batatai ypač naudingi mūsų sveikatai, teigia Danguolė Avižiuvienė, Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė: tai išskirtinės daržovės, laikomos vienomis iš naudingiausių pasaulyje dėl sukauptų maisto medžiagų gausos.
Perspėjimas
Vartojant valgomuosius batatus, galima perdozuoti kalio. Į tai ypač turėtų atkreipti dėmesį tie, kuriuos vargina inkstų sutrikimai.
Editos Mačiulaitienės ir Algimanto Kučinsko nuotraukos