„Kaip visuomet, planuodama savaitės meniu stengiuosi, kad patiekalai būtų skirtingi ir atneštų įvairovės. Kartu ir produktai sumaniai apgalvoti taip, kad apsipirkimas nebūtų brangus, o ir nepanaudotų produktų daug neliktų. Imkit ir naudokit – jums tereikia iš pirkinių sąrašo išbraukti namuose turimus produktus, apsipirkti likusius ir mėgautis skaniomis vakarienėmis be galvos skausmo“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.
Reguliariai visos savaitės ar šventinio stalo idėjomis besidalijantis populiari tinklaraštininkė pažymi, kad šįkart 5 skanias ir maistingas vakarienes ji sukūrė daug dėmesio skirdama gaivai ir daržovėms. Šviežias pavasario derlius, pasak jos, yra vienas paprasčiausių ir skaniausių būdų po žiemos aprūpinti organizmą vitaminais.
Jai pritaria tikriausiai daugelis – šiemet šviežio derliaus gėrybių lietuviai išties išsiilgę. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors astronominis pavasaris prasidėjo tik šią savaitę, tačiau gastronominis pavasaris gyventojų lėkštėse jau ištisas savaites džiugina spalvomis ir vitaminais.
„Pirkėjai puikiai jaučia sezoniškumą. Matome, kad prasidėjus naujam sezonui, jie nori kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių gėrybių. Šiemet poreikis dar ryškiau jaučiamas – šviežių daržovių nuperkama virš dešimtadaliu daugiau. Akivaizdu, kad didėja lietuvių dėmesys savo mitybai ir siekis rinktis sveikesnį maistą. Daržovės, ypač pavasarį, turėtų būti kasdienė daugelio žmonių maisto raciono dalis, todėl stengiamės vos prasidėjus sezonui pasiūlyti jau Lietuvoje užaugusių gėrybių, tokių kaip agurkai, pomidorai, salotos, žalumynai. O to, ko dar net ir šiuolaikinės galimybės neleidžia taip greitai raškyti mūsų šalyje, atsigabename iš šiltesnių šalių, kad išpildytume pirkėjų poreikius“, – pastebi G. Kitovė.
Labiausiai laukiamos buvo lietuviškos daržovės: ilgavaisių agurkų gyventojai pirko daugiau nei trečdaliu daugiau, o dėl šiek tiek ankstyvesnio derliaus lietuviškų pomidorų pardavimai augo beveik 3 kartus. Pasak G. Kitovės, pavasarį, be lietuviškų gėrybių, pirkėjai ypač vertina ir daržoves su šviežumo „įrodymais“ – lapais: paklausūs įvairių spalvų ridikėliai, morkos ar kaliaropės su lapais.
Daugiau įvairesnių skonių į virtuvę atnešti ir gali ir tiesiog nauji receptai. AML autorė dalijai 5 idėjomis:
Porcijos: 4
Reikės: 1 stiklinės (250 ml) raudonųjų lęšių, 200 g pomidorų tyrės, 450 ml daržovių arba vištienos sultinio, 50 g špinatų, 100 g anakardžių, 200 g kokosų gėrimo, 4 skiltelių česnako, 3 cm imbiero šaknies, 1 a. š. malto kumino, 1/2 a .š. maltos ciberžolės, 1 a. š. maltos rūkytos paprikos, 1/2 a. š. maltos aitriosios paprikos, 1/2 a. š. cinamono, druskos, pipirų, 1/2 citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus kepimui, šviežios kalendros ir sezamo sėklų patiekimui.
Gaminame:
Porcijos: 2
Vištienai reikės: 2 vištienos krūtinėlių filė, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1/2 a. š. maltos rūkytos paprikos, 1/2 a. š. česnako miltelių, 1/2 a. š. druskos. Salotoms reikės: 1/2 romaninės salotos, 50 g špinatų, 1 saliero lapkočio, 2 trumpavaisių agurkų, 1 saldžiarūgščio traškaus obuolio, 50 g lukštentų saulėgrąžų. Anakardžių padažui reikės: 100 g mirkytų anakardžių, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 skiltelės česnako, 1 a. š. Dižono garstyčių, 1 a. š. kaparėlių, 1 v. š. citrinos sulčių, druskos, pipirų.
Gaminame:
Porcijos: 3
Reikės: 700 g pomidorų, 1/2 žiedinio kopūsto, 3 vidutinio dydžio morkų, 1 saliero lapkočio, šviežių svogūnų (arba tiesiog 1 paprasto), 5 skiltelių česnako, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 a. š. druskos, 1/4 a. š. pipirų, 400 ml vištienos sultinio, 200 g kokosų gėrimo, šviežios kalendros patiekimui. Traškiems avinžirniams reikės: 1 skardinės konservuotų avinžirnių, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1/2 a. š. malto kumino, 1/2 a. š. maltos rūkytos paprikos, 1/2 a. š. česnako miltelių, 1/2 a. š. druskos.
Gaminame:
Porcijos: 2
Reikės: 200 g bulvių, 250 g lašišos filė, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 2 trumpavaisių agurkų, 1 šviežios morkos, saujos šviežių ridikėlių, 1 a. š. kaparėlių, saujelės šviežių krapų. Padažui reikės: 3 v. š. grietinės, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. citrinos sulčių, 1 a. š. Dižono garstyčių, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų.
Gaminame:
Porcijos: 4
Reikės: 450 g maltos jautienos, 2 vidutinio dydžio šviežių morkų, 4 skiltelių česnako, 1 a. š. maltos rūkytos paprikos, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus kepimui, 100 g plikytų ryžių, 200 g pomidorų tyrės, 200 ml vištienos sultinio, 1 v. š. grietinės, 1 nedidelio šviežio kopūsto, 100 g čederio sūrio.
Gaminame:
Vaisiai ir daržovės:
Česnakas – 2 vnt.
Svogūnas – 1 vnt.
Špinatai – 1 pakuotė
Romaninė salota – 1 vnt.
Salieras – 1 vnt.
Žiedinis kopūstas – 1 vnt.
Šviežias kopūstas – 1 vnt. mažas
Morkos – 1 ryšulėlis / pakuotė
Ridikėliai – 1 ryšulėlis / pakuotė
Bulvės – 200 g
Trumpavaisiai agurkai – 4 vnt.
Pomidorai – 700 g
Kalendra – 1 pakuotė
Švieži krapai – 1 pakuotė
Obuolys – 1 vnt. (saldžiarūgštis, traškus)
Citrina – 2 vnt.
Imbieras – nedidelis gabalėlis
Pieno produktai:
Grietinė – 1 maža pakuotė
Čederio sūris – 1 pakuotė
Šviežia mėsa / žuvis:
Vištienos krūtinėlių filė – 2 vnt.
Malta jautiena – 450 g
Lašišos filė – 250 g
Bakalėja:
Alyvuogių aliejus – 1 vnt.
Raudonieji lęšiai neskaldyti – 1 pakuotė
Plikyti ryžiai – 1 pakuotė
Pomidorų tyrė – 1 vnt.
Konservuoti kaparėliai – 1 vnt.
Konservuoti avinžirniai – 1 vnt.
Daržovių arba vištienos sultinys (skystas arba kubeliai)
Kokosų gėrimas – 1 skardinė
Anakardžiai – 1 nedidelė pakuotė
Lukštentos saulėgrąžos – 1 nedidelė pakuotė
Sezamo sėklos – 1 pakuotė
Dižono garstyčios – 1 vnt.
Prieskoniai:
Druska
Pipirai
Maltas kuminas
Malta ciberžolė
Malta rūkyta paprika
Malta aitrioji paprika
Česnako milteliai
Cinamonas
Visas kiekvienos savaitės naudingas „Iki“ akcijas maistui, pagal kurias lengva planuotis meniu, ir geriausius pasiūlymus kitoms prekėms rasite čia: www.iki.lt/leidiniai.
G. Kitovė primena, kad geriausiais „Iki“ pasiūlymais pasinaudoti paprasta – naudingos akcijos, įvairios nuolaidos ir ypatingi pasiūlymai skelbiami leidiniuose „Iki“ parduotuvėse, interneto puslapyje www.iki.lt ir mobiliojoje programėlėje. Joje pirkėjai ras ir asmeninių pasiūlymų bei dalyvaudami lojalumo programoje rinks taškus, kuriuos galės išmainyti į vertingus prizus ar nuolaidas.
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija