Kas su kuo dera?
„Želės tortus pradėjau gaminti dar 2012 metais, tik jiems tinkamos formos dar neturėjau, o kai įsigijau, prasidėjo eksperimentai. Ieškojau, kokie vaisiai ir uogos dera, kas kam patinka, o kas netinka... Žodžiu, viską dariau iš savo galvos, neieškodama jokių receptų internete. Šeima labai laukdavo, ką naujo vėl sugalvosiu. Galiausiai „atmušiau ranką“, atradau visiems gardžių derinių“, – pasakoja Egidija.
Pirmam sluoksniui ji visada naudoja vyšnių želę ir dėl tvirtumo dar įberia arbatinį šaukštelį kokybiškos stiprios fiksacijos želatinos. Ornamentus formuoja iš uogų: aviečių, braškių, šilauogių, gervuogių, trešnių, tinka ir anakardžių riešutai.
Juodieji serbentai, pasak kėdainiškės, netinka, nes per aitrūs.
„Jeigu naudoju persikų žėlę, ornamentą dėlioju iš konservuotų persikų. Į spalvas atskiriantį baltą sluoksnį pilu graikiško jogurto. Geltonam naudoju citrininę žėlę ir dar šaukštelį želatinos. Į ją dažniausiai sudedu ananaso gabalėlius, o žaliai spalvai tinka kivi žėlė ir besėklės vynuogės“, – subtilybėmis dalijasi šeimininkė.
Liedama sluoksnius vieną ant kito, viršutinį ji iškloja puriais vafliais (belgiškais) arba keksiukais, kad apvertus tortą, jie būtų dugne vietoje biskvito.
Darbas užtrunka
Pasak Egidijos, jei želės tortą gamina žiemą, darbas užtrunka geras tris valandas. Vasarą procesas užtrunka dar ilgiau. Nes kai oras šiltas, želė ilgiau vėsta. Uogų ji deda ir šaldytų, ir šviežių Tik pastarąsias visada bent trumpai palaiko šaldiklyje. Joms atvėsus, galima greičiau suformuoti ornamentą, o užpylus želę, vaisių ir uogų ornamentai „neišsilaksto“ – čia ir slypi paslaptis.
Kol stingsta vienas želės sluoksnis, ji ruošia uogas kitam sluoksniui. Kol šis stingsta, plaka baltąjį torto sluoksnį.
„Baltajam sluoksniui naudoju graikinį jogurtą ir gaminu iš akies. Kadangi ploniems perliejimo sluoksniams pakanka nedidelio kiekio, tai orientuojuosi pagal skonį: imu tradicinį didesnį graikinio jogurto indelį, įpilu citrinos sulčių, įberiu šiek tiek cukraus, vanilės ir mažą arbatinį šaukštelį želatinos“, – pasakoja želės tortų gamintoja.
Savi tortai – visi skanūs
„Pirmųjų tortų neperliedavau baltuoju želės sluoksniu. Bet ilgainiui pastebėjau, kad juo perlieti skirtingų skonių ir spalvų sluoksniai atrodo gražiau, o tortas skanesnis“, – įžvalgomis dalijasi Egidija.
Ji atkakliai Ieškojo ir įmantresnių vaisių pjaustymo būdų. Dabar specialiu įrankiu ji padaro obuolio, melionio, arbūzo ar persimono rutuliukus – taip įspūdingiau atrodo padengti žele.
Pasidomėjus, koks tortas jai pačiai skaniausias, E. Užtupienė sako, kad visi savi tortai patinka. „Kai pagaminu tortą ir jį vežuosi jį į svečius, visada ragauju ir tikrinu, ar nepersistengiau dėdama želatiną. Vieną kartą tortas gavosi per kietas, kitą kartą pavedė kiviai. Užsispyriau gaminti su šiais vaisiais, bet pasitvirtino taisyklė, kad kiviai neleidžia želei sustingti. Gerai, kad visada ragaujam šeimoje, tai nebūna gėda jei ir nepasiseka“, – prisipažįsta ji.
Dabar jokia Egidijos šeimos ar draugų šventė nepraeina be jos įspūdingo želės torto. Tokį prašydavo pagaminti ir kolegos darbe.
Naudingas patarimas
Pasak Egidijos, pradėjusi gaminti tokios saldumynus, išorinės oranžinės mandarinų žievelės nenulupdavo, pamena, labai bijojusi, kad želė nesustings. Dabar ją nulupa ir iš mandarino skiltelių lengvai dėlioja ornamentus, be baimės apipila juos žele.
Kiekvienam torto sluoksniui reikiamus ingredientus kėdainiškė ruošia atskirai. Ji dalijasi dar vienu naudingu patarimu – prieš pilant želę, formelę reikia patepti aliejumi, tada tortas neprilips, lengvai atsiskirs nuo sienelių ir išslys.
Egidijos UŽTUPIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.