Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Velykų vaišėms

2024/03/30


Velykų valgiai ir saldumynai – svarbi šios pavasario šventės dalis. Prie stalo susitinka visa šeima, artimieji, kiek vėliau į svečius lauktai ar nelaukti gali užsukti ir draugai. Norisi visus palepinti, pradžiuginti. Kad nereikėtų laužyti galvos, kviečiame išbandyti kelis „Rasų“ receptus. Skanaus!

Pikantiškas jautienos vyniotinis

jaulienos vyniotinis

Reikės:

  • 1 kg jautienos išpjovos arba veršienos
  • 3–4 šaukštų konservuotų žirnelių
  • pusės šaukštelio imbiero miltelių
  • svogūno
  • 100 g kietojo ar kitokio fermentinio sūrio
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 150 g virto arba rūkyto kumpio
  • druskos
  • maltų pipirų
  1. Iš mėsos padarykite 1,5–2 cm storio išklotinę, pamuškite ir iš abiejų pusių įtrinkite druskos, pipirų bei imbiero mišiniu ir palikite pasimarinuoti 30–40 min.
  2. Pakepinkite susmulkintą svogūną ir atvėsinkite.
  3. Kumpį pasmulkinę nedideliais gabaliukais kartu su tarkuotu sūriu ir žirneliais suberkite į svogūnus. Išmaišykite, pagardinkite prieskoniais.
  4. Ant lygaus paviršiaus paklokite maistinę plėvelę, tieskite pasimarinavusią mėsą, apdėkite ją sūrio įdaru ir susukite vyniotinį, jį tvirtai suriškite virvute ar sutvirtinkite mediniais smeigtukais.
  5. Kepkite riebalais pateptame karščiui atspariame inde 30–40 min. 200 °C karštumo orkaitėje, kol apskrus plutelė. Tada į indą įpilkite šiek tiek vandens ir 180 °C temperatūroje kepkite dar pusvalandį. Kartkartėmis palaistykite kepant susidariusiu skysčiu.
  6. Vyniotinį supjaustykite griežinėliais ir patiekite su bulvių kroketais ar bulvių koše bei mėgstamu padažu.

Įdaryti kiaušiniai

kiaušiniai

Reikės:

  • 4 kietai virtų kiaušinių
  • 2 didelių šaukštų varškės
  • didelės skiltelės česnako
  • 2 šaukštų majonezo
  • šaukštelio petražolių
  • 8 didelių krevečių
  • pipirų
  1. Kiaušinius perpjaukite išilgai pusiau. Išimkite trynius, sutrinkite ir išsukite su varške, išspaustu česnaku, pipirais, majonezu iki vientisos masės.
  2. Įdarą sudėkite į kiaušinių baltymus, pabarstykite petražolėmis ir ant viršaus uždėkite po krevetę.

Kiaulienos kepsnys su konservuotais vaisiais

kiaulienos kepsnys

Reikės:

  • 1 kg kiaulienos mentės
  • 3 svogūnų
  • 2 šaukštų sviesto
  • 3 pomidorų
  • po stiklinę raudonojo vyno ir mėsos sultinio
  • nedideliais gabaliukais pjaustytų konservuotų vaisių
  • druskos
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų

Kepsnio plutelei:

  • po 250 g svogūnų ir tarkuoto fermentinio sūrio
  • kiaušinio trynio
  • 3 šaukštų grietinės
  • 1–2 konservuotų ananasų griežinėlių
  • šaukšto sviesto
  • 2–3 šaukštų pomidorų padažo
  • smulkintų žalumynų
  1. Kiaulieną labai gerai ištrinkite maltais pipirais. Išlydykite sviestą ir iš visų pusių apkepinkite mėsą.
  2. Pomidorus perliekite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, minkštimą susmulkinkite ir kartu su smulkiai supjaustytais svogūnais sudėkite prie kepamos mėsos. Viską pabarstykite druska, supilkite vyną bei sultinį.
  3. Troškinkite mėsą uždengtame inde apie pusantros valandos 200 °C karštumo orkaitėje, kepsnį nuolat palaistydami susidariusiomis sultimis.
  4. Aromatingajai kepsnio plutelei svogūnus supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite įkaitintame svieste.
  5. Konservuotus vaisius sudėkite į pakepintus svogūnus ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą tyrę sumaišykite su kitais nurodytais produktais ir užtepkite ant mėsos paviršiaus praėjus valandai nuo kepimo pradžios. Toliau kepkite mėsą nebeuždengę troškintuvo.
  6. Į stalą kepsnį patiekite apdėtą konservuotų vaisių gabaliukais. Kad jie tvirčiau laikytųsi, galite prismeigti mediniais smeigtukais, o jų galiukus papuošti raudonos ar žalios paprikos gabalėliais.

Džiovintų abrikosų pyragas

pyragas, abrikosų pyragas

Tešlai:

  • 200 g miltų
  • 100 g šalto sviesto
  • 2 šaukštų cukraus
  • kiaušinio
  • druskos

Įdarui:

  • 70 g grietinėlės sūrio
  • 200–300 g džiovintų abrikosų
  • 110 g grietinės
  • 75 g cukraus
  • kiaušinio
  • šaukštelio vanilinio cukraus
  • pusės stiklinės smulkintų pistacijų (1–2 šaukštus palikite papuošti)
  1. Karštu vandeniu nuplikykite abrikosus ir palikite juos pamirkti.
  2. Kitas įdaro sudedamąsias dalis išmaišykite iki vientisos masės ir palaikykite šaldytuve, kol gaminsite tešlą.
  3. Miltus sumaišykite su cukrumi, įberkite žiupsnelį druskos. Sudėkite sviestą ir gerai ištrinkite, kad susidarytų trupiniai. Įmuškite kiaušinį ir labai greitai užminkykite tešlą.
  4. Iš jos iškočiokite nestorą lakštą ir atsargiai dėkite į kepimo indą. Tešla turi dengti ir kraštus. Palaikykite ją 15–20 min. šaldymo kameroje.
  5. Abrikosus susmulkinkite.
  6. Kai tešla atvės, supilkite įdarą, sudėkite abrikosus ir apie 45 min. kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje.
  7. Pyragą į stalą patiekite visiškai atvėsusį.

 

„Rasų“ informacija

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis