Ashburn +4,3 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024
Ashburn +4,3 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024

Velykų vaišėms

2024/03/30


Velykų valgiai ir saldumynai – svarbi šios pavasario šventės dalis. Prie stalo susitinka visa šeima, artimieji, kiek vėliau į svečius lauktai ar nelaukti gali užsukti ir draugai. Norisi visus palepinti, pradžiuginti. Kad nereikėtų laužyti galvos, kviečiame išbandyti kelis „Rasų“ receptus. Skanaus!

Pikantiškas jautienos vyniotinis

jaulienos vyniotinis

Reikės:

  • 1 kg jautienos išpjovos arba veršienos
  • 3–4 šaukštų konservuotų žirnelių
  • pusės šaukštelio imbiero miltelių
  • svogūno
  • 100 g kietojo ar kitokio fermentinio sūrio
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 150 g virto arba rūkyto kumpio
  • druskos
  • maltų pipirų
  1. Iš mėsos padarykite 1,5–2 cm storio išklotinę, pamuškite ir iš abiejų pusių įtrinkite druskos, pipirų bei imbiero mišiniu ir palikite pasimarinuoti 30–40 min.
  2. Pakepinkite susmulkintą svogūną ir atvėsinkite.
  3. Kumpį pasmulkinę nedideliais gabaliukais kartu su tarkuotu sūriu ir žirneliais suberkite į svogūnus. Išmaišykite, pagardinkite prieskoniais.
  4. Ant lygaus paviršiaus paklokite maistinę plėvelę, tieskite pasimarinavusią mėsą, apdėkite ją sūrio įdaru ir susukite vyniotinį, jį tvirtai suriškite virvute ar sutvirtinkite mediniais smeigtukais.
  5. Kepkite riebalais pateptame karščiui atspariame inde 30–40 min. 200 °C karštumo orkaitėje, kol apskrus plutelė. Tada į indą įpilkite šiek tiek vandens ir 180 °C temperatūroje kepkite dar pusvalandį. Kartkartėmis palaistykite kepant susidariusiu skysčiu.
  6. Vyniotinį supjaustykite griežinėliais ir patiekite su bulvių kroketais ar bulvių koše bei mėgstamu padažu.

Įdaryti kiaušiniai

kiaušiniai

Reikės:

  • 4 kietai virtų kiaušinių
  • 2 didelių šaukštų varškės
  • didelės skiltelės česnako
  • 2 šaukštų majonezo
  • šaukštelio petražolių
  • 8 didelių krevečių
  • pipirų
  1. Kiaušinius perpjaukite išilgai pusiau. Išimkite trynius, sutrinkite ir išsukite su varške, išspaustu česnaku, pipirais, majonezu iki vientisos masės.
  2. Įdarą sudėkite į kiaušinių baltymus, pabarstykite petražolėmis ir ant viršaus uždėkite po krevetę.

Kiaulienos kepsnys su konservuotais vaisiais

kiaulienos kepsnys

Reikės:

  • 1 kg kiaulienos mentės
  • 3 svogūnų
  • 2 šaukštų sviesto
  • 3 pomidorų
  • po stiklinę raudonojo vyno ir mėsos sultinio
  • nedideliais gabaliukais pjaustytų konservuotų vaisių
  • druskos
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų

Kepsnio plutelei:

  • po 250 g svogūnų ir tarkuoto fermentinio sūrio
  • kiaušinio trynio
  • 3 šaukštų grietinės
  • 1–2 konservuotų ananasų griežinėlių
  • šaukšto sviesto
  • 2–3 šaukštų pomidorų padažo
  • smulkintų žalumynų
  1. Kiaulieną labai gerai ištrinkite maltais pipirais. Išlydykite sviestą ir iš visų pusių apkepinkite mėsą.
  2. Pomidorus perliekite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, minkštimą susmulkinkite ir kartu su smulkiai supjaustytais svogūnais sudėkite prie kepamos mėsos. Viską pabarstykite druska, supilkite vyną bei sultinį.
  3. Troškinkite mėsą uždengtame inde apie pusantros valandos 200 °C karštumo orkaitėje, kepsnį nuolat palaistydami susidariusiomis sultimis.
  4. Aromatingajai kepsnio plutelei svogūnus supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite įkaitintame svieste.
  5. Konservuotus vaisius sudėkite į pakepintus svogūnus ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą tyrę sumaišykite su kitais nurodytais produktais ir užtepkite ant mėsos paviršiaus praėjus valandai nuo kepimo pradžios. Toliau kepkite mėsą nebeuždengę troškintuvo.
  6. Į stalą kepsnį patiekite apdėtą konservuotų vaisių gabaliukais. Kad jie tvirčiau laikytųsi, galite prismeigti mediniais smeigtukais, o jų galiukus papuošti raudonos ar žalios paprikos gabalėliais.

Džiovintų abrikosų pyragas

pyragas, abrikosų pyragas

Tešlai:

  • 200 g miltų
  • 100 g šalto sviesto
  • 2 šaukštų cukraus
  • kiaušinio
  • druskos

Įdarui:

  • 70 g grietinėlės sūrio
  • 200–300 g džiovintų abrikosų
  • 110 g grietinės
  • 75 g cukraus
  • kiaušinio
  • šaukštelio vanilinio cukraus
  • pusės stiklinės smulkintų pistacijų (1–2 šaukštus palikite papuošti)
  1. Karštu vandeniu nuplikykite abrikosus ir palikite juos pamirkti.
  2. Kitas įdaro sudedamąsias dalis išmaišykite iki vientisos masės ir palaikykite šaldytuve, kol gaminsite tešlą.
  3. Miltus sumaišykite su cukrumi, įberkite žiupsnelį druskos. Sudėkite sviestą ir gerai ištrinkite, kad susidarytų trupiniai. Įmuškite kiaušinį ir labai greitai užminkykite tešlą.
  4. Iš jos iškočiokite nestorą lakštą ir atsargiai dėkite į kepimo indą. Tešla turi dengti ir kraštus. Palaikykite ją 15–20 min. šaldymo kameroje.
  5. Abrikosus susmulkinkite.
  6. Kai tešla atvės, supilkite įdarą, sudėkite abrikosus ir apie 45 min. kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje.
  7. Pyragą į stalą patiekite visiškai atvėsusį.

 

„Rasų“ informacija

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/23

Gyvulių augintojams ir pašarų gamintojams – dar vienas apynasris

Nuo kitų metų įsigaliosiantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 2023/1115 dėl tam tikrų su miškų naikinimu ir alinimu siejamų biržos prekių ir produktų tiekimo Europos Sąjungos (ES) rinkai bei jų eksportui iš ES, kit...
2024/04/23

Petro Auštrevičiaus veiklos Europos Parlamente ataskaita 2019-2024 m.

Detektyvų mėgėjams: mano 5-mečio darbų Europos Parlamente ataskaitoje sužinosite, kokiomis aplinkybėmis ir kieno paliepimu nebuvau įleistas į vieną svarbų skrydį iš Vilniaus. O taip pat, kodėl veto teisės atsisakymas keliose svarbiose ES po...
2024/04/23

Gyvulininkystės ūkiams siūloma naujovė – pavadavimo ūkyje paslaugos

Žemės ūkio ministerija pradėjo diskusiją su socialiniais parneriais dėl naujos bandomosios priemonės „Pavadavimo ūkyje paslaugos“, skirtos šalies gyvulininkystės sektoriui. Šią intervencinę priemonę, pritarus Europos Komi...
2024/04/23

Martynas Tyla. Sutvarkykime įstatymą, kad neliktų absurdiškų situacijų (papildyta Seimo pranešimu)

Šiuo metu LR Seime svarstomi Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai, susiję su galimybe mugėse, parodose ir masiniuose renginiuose prekiauti alkoholiniais gėrimais iki 15 laipsnių, nepaisant to, kokiu būdu jie yra pagaminti. Priimti pakeit...
2024/04/23

Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursas 2024

Etninės kultūros globos taryba kartu su Lietuvos kaimo turizmo asociacija, Žemės ūkio ministerija ir Turizmo rinkodaros asociacija kviečia Lietuvos kaimo turizmo sodybų šeimininkus dalyvauti Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse 2024.
2024/04/23

Seimas sudarė geresnes sąlygas ginkluotės gamybai Lietuvoje

Seimas priėmė Investicijų įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisas, kuriomis nuspręsta sudaryti palankesnes sąlygas stambiems projektams, užtikrinantiems neatidėliotinus valstybės saugumo ir gynybos poreikius.
2024/04/23

Reguliuojama pieno kaina. Kodėl ne?

Ūkininkai deda nemažai vilčių į Ūkio subjektų, perkančių ir parduodančių žalią pieną, nesąžiningų veiksmų draudimo, vadinamąjį Pieno, įstatymą, kurio projektą Seimas paskyrė tobulinti Ekonomikos komitetui (EK). Iškelta mintis, kad pieno sek...
2024/04/23

Sužinokite, kiek institucijų dirba, kad rinkėjai gautų patikimą informaciją apie kandidatus

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje viešai paskelbtus kandidatų į Respublikos Prezidentus duomenis analizuojantys rinkėjai ne visada susimąsto, kiek tarnybų ir institucijų dirba, kad pagrindinio Lietuvos rinkimų organizatoriaus ...
2024/04/23

Vietos maisto produktai – mūsų stiprybė, kurią mokomės įvaldyti

(VDU ŽŪA langas) Gyvename sparčiai kintančiomis išorinės aplinkos sąlygomis. Pokyčius spartina kompleksas priežasčių, tarp kurių – klimato kaita ir neatsinaujinančių išteklių brangimas; geopolitinė aplinka, galinti transformuot...