Iš tikrųjų tai buvo puikus seminaras, suteikęs pieno gamintojams galimybę geriau įsigilinti į svarbiausius pieno ūkio procesus ir inovacijas. Seminaro lektorė Danuta Radzio iš „IDEXX Laboratories“, turinti didžiulę patirtį, dalijosi vertingomis žiniomis apie naujas galimybes pieno ūkiams. Dalyviai sužinojo, kodėl karvių veršingumo nustatymas iš pieno yra svarbus procesas, siekiant ne tik padidinti pieno gamybą, bet ir užtikrinti bandos sveikatą bei gerovę.
Šio tyrimo metu aptinkamas ankstyvojo veršingumo baltymas (PAGs) yra unikalus ir gaminamas tik esant embrionui arba vaisiui. Veršingumo nustatymo tyrimą iš pieno galima atlikti praėjus vos 28 dienoms po sėklinimo. Tai suteikia ūkininkams galimybę anksti gauti svarbią informaciją apie karvių reprodukcinę būklę ir imtis reikiamų veiksmų, jei tai būtina. Svarbu paminėti, kad nustatymui įtakos neturi nei pašarai, nei toksinai, nei įvairios karvių ligos.
Vienas svarbiausių seminaro akcentų – galimybė sutrumpinti veršiavimosi intervalą, taikant veršingumo tyrimus iš pieno. Ar žinote, kiek kainuoja vienos neveršingos karvės diena ūkyje? Lenkijos patirtis parodė, kad šis metodas ne tik padeda taupyti lėšas, bet ir gali padidinti ūkio pelną net iki 5 500 Eur, laikant 100 karvių bandą.
Mėginius veršingumo tyrimui į laboratoriją pieno gamintojai gali atvežti patys arba perduoti UAB „Pieno tyrimai“ vairuotojui ekspeditoriui. Veršingumo tyrimą atliekant iš gyvulių produktyvumo tyrimų (GPT) mėginių, dar taikoma 25 proc. nuolaida.
Kviečiame pieno gamintojus išbandyti ir dar vieną naują UAB „Pieno tyrimai“ paslaugą – riebalų rūgščių tyrimą piene. Tai suteikia išsamesnę informaciją apie pieno sudėtį, leidžiančią geriau suprasti bandos sveikatos būklę ir tobulinti šėrimo strategiją. Tyrimo rezultatai gali atskleisti poreikį karvėms gerinti komfortą ir jų šėrimo kokybę, siekiant geriausių pieno gamybos rezultatų. Tyrimas yra paprastas ir patogus – jį galima užsisakyti kartu su komerciniu pieno sudėties tyrimu arba iš GPT mėginių. Ši paslauga suteikia galimybę išsiaiškinti pieno riebalų rūgščių kiekius tiek iš bendros bandos (talpos) pieno mėginių, tiek iš individualių karvės pieno mėginių.
Kodėl tai svarbu? Jei bandos (talpos) mėginyje de novo riebalų rūgščių kiekis yra mažesnis nei 24 proc., tai reikia pagerinti karvių komforto lygį, gerinti laikymo sąlygas, mikroklimatą, vandens kokybę ir pakratų būklę. Reikia pagerinti ir šėrimo kokybę – padidinti su pašarais gaunamos energijos kiekį, pakoreguoti prieskrandyje skaidomo krakmolo vartojimą, nes per didelis jo kiekis sukelia disbalansą prieskrandžio mikrofloroje. Reikia pakoreguoti riebalų ir riebalų rūgščių sudėtį pašaruose bei sureguliuoti gaunamos naudingos ląstelienos kiekį. Jei individualių karvės mėginių analizė parodo, kad de novo riebalų rūgščių kiekis yra mažesnis nei 18 proc., tai suteikia galimybę numatyti ketozę ar net šliužo dislokaciją.
Mūsų siekis yra padėti pieno gamintojams ir skatinti jų augimą, o tai galima pasiekti tik bendradarbiaujant ir dalijantis žiniomis. UAB „Pieno tyrimai“ laboratorija tampa neatsiejama pieno ūkio dalimi, kur inovacijos ir tyrimai tampa svarbiais veiksniais plėtojant šią sritį.
Gintarės PIEŠKIENĖS ir 123rf nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.