Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Virtuvės klasika – mėsa ir daržovės

2024/03/16


Kol laukiame šviežių daržovių derliaus, kepame ir troškiname pernykščias, kurias pavyko išlaikyti sandėlyje arba esame užraugę, šios ypač geros, nes prikaupė šiuo metu organizmui labai reikalingo vitamino C. Na, o kad būtų sočiau – šiltasis sezonas juk dar neįsitvirtino, – pasistiprinkime ir mėsa.

Jautienos suktinukai su daržovių įdaru

jautienos suktinukai

Reikės:

  • 1–1,2 kg jautienos išpjovos
  • 600 ml daržovių arba mėsos sultinio
  • 2–3 morkų
  • raudonos paprikos
  • oranžinės paprikos
  • 1–2 pastarnoko šaknų
  • svogūno laiškų
  • 2 lauro lapų
  • 2–3 kvapniųjų pipirų
  • šaukšto garstyčių
  • aliejaus kepti
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Mėsą supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais ir šiek tiek pamuškite. Kiekvieną gabalėlį patepkite garstyčiomis ir palikite pasimarinuoti, kol paruošite daržoves.
  2. Išimkite paprikų sėklas ir supjaustykite šiaudeliais. Pastarnoką nuvalykite ir perpjaukite į 4 ar 8 dalis. Taip paruoškite ir morkas. Svogūnų laiškus supjaustykite tokio ilgio kaip paprikų šiaudeliai.
  3. Ant kiekvieno jautienos gabalėlio dėkite po kelis įvairių daržovių šiaudelius ir susukite į ritinėlį. Sutvirtinkite jį mediniu smeigtuku.
  4. Dėkite suktinukus į gilesnę keptuvę su įkaitintu aliejumi ir apkepkite iš visų pusių. Kepdami pabarstykite mėsą druska, maltais pipirais.
  5. Į keptuvę įdėkite lauro lapus, pipirus, supilkite sultinį ir troškinkite suktinukus ant silpnos ugnies 1–1,5 val., kol mėsa taps minkšta.
  6. Prieš patiekdami suktinukus į stalą smeigtukus ištraukite.

Guliašas su raugintais kopūstais

guliašas

Reikės:

  • 500 g mėsos filė
  • 500 ml pomidorų sulčių
  • didelio svogūno
  • 500 g raugintų kopūstų
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 4–5 džiovintų kadagių uogų
  • kelių juodųjų pipirų
  • 2 lauro lapelių
  • 1,5–2 šaukštų maltos paprikos
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, smulkintų žalumynų
  1. Mėsą supjaustykite gabaliukais ir iki rusvumo apkepinkite įkaitintame aliejuje. Pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais.
  2. Svogūną susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su mėsa. Dar kelias minutes pakepinkite kartu. Pabarstykite malta paprika.
  3. Viską suverskite į troškinimo indą. Supilkite pomidorų sultis, 100 ml vandens, įdėkite lauro lapelius, kelis pipirus, kadagių uogas ir užvirinkite.
  4. Troškintuvą uždenkite ir pusvalandžiui pašaukite į vidutinio karštumo orkaitę.
  5. Jei reikia, raugintus kopūstus nuplaukite, nusunkite ir sudėkite į troškintuvą. Išmaišykite, uždenkite puodą ir guliašą dar 45 min. troškinkite orkaitėje.
  6. Patiekdami į stalą pabarstykite smulkintais žalumynais, valgykite su virtomis bulvėmis, jų koše ar duona.

PRAKTIŠKAS PATARIMAS

Guliašo padažas bus dar gardesnis, jei troškindami į jį įmaišykite kelis šaukštus grietinės ar grietinėlės.

Maltinukai su sūriu ir troškintomis daržovėmis

maltinukai su sūriu

Maltinukams:

  • 500 g maltos kiaulienos
  • kiaušinio
  • svogūno
  • šaukšto grietinės
  • 2–3 šaukštų džiūvėsėlių
  • džiovinto raudonėlio, mairūno
  • 150–200 g mocarelos
  • šaukšto smulkintų petražolių
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • aliejaus kepti

Troškiniui:

  • 1–2 svogūnų
  • 2–3 morkų
  • raudonos paprikos
  • 1–2 pomidorų
  • ryšelio svogūnų laiškų
  • šviežių kalendrų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Į mėsą įmuškite kiaušinį, įberkite prieskonių, džiūvėsėlių, sukrėskite grietinę, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išminkykite.
  2. Iš kiaulienos masės lipdykite nedidelius kukulius ir apkepkite keptuvėje su aliejumi. Ją uždenkite ir 10 min. patroškinkite, protarpiais vis pakratykite keptuvę, kad maltinukai neprikibtų prie dugno.
  3. Dangtį nukelkite ir toliau kepkite, kol kukuliai gražiai apskrus. Išimkite juos ir laikykite šiltai.
  4. Į likusius riebalus sudėkite griežinėliais supjaustytus svogūnus ir pakepkite.
  5. Tada suberkite kubeliais supjaustytą papriką ir dar kelias minutes pakepkite.
  6. Morkas sutarkuokite stambia trintuve arba supjaustykite šiaudeliais ir sudėkite į kepinamas daržoves. Jei reikia, įpilkite šiek tiek aliejaus, kad daržovės nepradėtų smarkiai skrusti.
  7. Kai jos suminkštės, sudėkite nedideliais gabaliukais supjaustytus pomidorus (be sulčių). Daržoves pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  8. Baigdami gaminti įmaišykite smulkintų svogūnų laiškus ir išdėliokite maltinukus. Ant kiekvieno jų dėkite po nedidelį mocarelos gabalėlį, keptuvę uždenkite ir kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies, kol sūris gražiai išsilydys.
  9. Patiekdami į stalą pabarstykite smulkintomis kalendromis.

Daržovių troškinys su dešrelėmis

daržovių troškinys

Reikės:

  • 60 g svogūnų
  • 80 g morkų
  • 60 g saliero šaknies
  • 300 g bulvių
  • baklažano
  • raudonos paprikos
  • 250 g dešrelių
  • 100 ml vandens
  • 60 ml aliejaus
  • 30 g grietinės
  • druskos, šviežių petražolių
  1. Susmulkinkite svogūną ir sudėkite į troškinimo indą. Morkas, salierus ir bulves supjaustykite kubeliais ir suberkite ant svogūnų. Sudėkite storais griežinėliais supjaustytas dešreles.
  2. Baklažaną supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 10 min. pastovėti.
  3. Papriką smulkiai supjaustykite ir suberkite į troškinimo indą.
  4. Baklažanus nuplaukite tekančiu vandeniu, nusausinkite, supjaustykite kubeliais ir suberkite ant paprikų. Pabarstykite druska.
  5. Į troškinimo indą supilkite vandenį ir aliejų, uždenkite ir dėkite į šaltą orkaitę. Nustatykite 200 °C temperatūrą ir troškinkite 50 min.
  6. Paskui išimkite iš orkaitės, paskaninkite troškinį grietine ir smulkintomis petražolėmis. Viską išmaišykite ir dar 10 min. troškinkite orkaitėje.

 

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

ŪP redakcijos archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis