Kaunas +14,0 °C Debesuota
Antradienis, 19 Rgp 2025
Kaunas +14,0 °C Debesuota
Antradienis, 19 Rgp 2025
Sorbetas.

Visi klaus, kur pirkot šį skanėstą – namuose gamintas sorbetas vos iš 3 pigių ingredientų

2025/07/04


Už lango – ilgai laukta vasariška šiluma, tačiau ji didina ir norą gaivintis. Norint naminių ledų, visai nebūtinas specialus aparatas – naminis sorbetas bus labai gaivus, natūraliai saldus, nebrangus ir skanus variantas. Tai labai paprastas receptas, kuris nereikalauja beveik jokių pastangų – herojėmis jame taps šilauogės, kurios lietuvių tiesiog dievinamos, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pasak tinklo atstovės, vasarą šviežių uogų populiarumas stipriai išauga, todėl pirkėjams stengiamasi pasiūlyti kuo didesnę jų įvairovę – nuo lietuviškų braškių iki populiariųjų trešnių.

„Lietuviai apskritai yra dideli uogų gerbėjai – nepraeina pro braškes, avietes, mėgaujasi gervuogėmis, skuba išnaudoti gana trumpą trešnių sezoną. Tačiau matome, kad pastaraisiais metais šilauogės įsitvirtino kaip vienos populiariausių uogų šalyje. Jos vertinamos dėl palankios kainos, naudingų savybių – juk ne be reikalo vadinamos jaunystės uogomis – ir, žinoma, dėl savo saldumo bei universalumo. Lietuviai tikrai šilauogėmis mėgaujasi labai dažnai – ieško kuo geresnių kainų ir dažnai įsigyja didesnį jų kibirėlį“, – pastebi G. Kitovė.

Kaip šilauoges ilgiau išlaikyti šviežias?

Kelios saujos šilauogių bus skaniausias šviežias užkandis, jos tinka ir į salotų lėkštę, ir į košę, ir į rytinį glotnutį, jogurtą, ant ledų, prie blynų ar gali virsti skaniausiais keksiukais, pyragais. Kai tokios plačios jų panaudojimo galimybės – dažnas namuose nori jų turėti visuomet. Todėl „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė primena, kaip uogas ilgiau išlaikyti šviežias.

„Norint išsaugoti šių uogų šviežumą ir unikalų skonį, geriausia vieta yra šaldytuvas. Laikykite jas apatinėje lentynėlėje, kur vidutinė temperatūra joms palankiausia. Naudinga prisiminti ir tai, kad šilauoges (kaip ir kitas uogas) geriau plauti tik prieš valgymą – mat drėgmė skatina gedimo procesus. Tad dėkite į šaldytuvą jas neplautas ir nelaikykite sandariame inde – uogoms reikia oro cirkuliacijos“, – pataria „Iki“ dirbanti J. Sabaitienė.

„O jeigu norite jų galiojimo laiką pratęsti mėnesiais – užšaldykite. Šaldymas yra puikus būdas išsaugoti vitaminus, nes uogos nepraranda vertingų savo maistinių savybių. O kad jos išlaikytų ir savo tekstūrą bei išvaizdą, šaldykite jas dviem etapais“, – patarimais dalijasi pašnekovė.

Norint užšaldyti šilauoges, jas nuplaukite ir gerai nudžiovinkite. Tai padės išvengti bakterijų dauginimosi šaldiklyje. Tada uogas vienu sluoksniu suberkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ar kito indo, telpančio į šaldiklį. Geriausia, kad uogos net nesiliestų viena prie kitos – ir padėkite į šaldiklį maždaug valandai. Po to galite jas perkelti į plastikinius maišelius ar indelius tolesniam užšaldymui. Taip jos nesulips ir išlaikys ne tik savo skonį, bet ir išvaizdą“, – pažymi J. Sabaitienė.

Iš šaldytų šilauogių – fenomenalus skanėstas

Šaldiklyje šilauogės gali išstovėti ištisus mėnesius – tačiau „Iki“ kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės receptas paskatins uogas išsitraukti jau po kelių valandų. Šilauogių sorbetas vos iš kelių paprastų produktų bus tikras išsigelbėjimas vasarą, kupinas šviežumo ir uogų skonio.

„O geriausia dalis – šiam vėsinančiam skanėstui nereikės nei daug darbo, nei ledų aparato ar įmantrių priedų. Tik keli paprasti produktai, 5 minutės darbo – ir viskas. Sorbetą galėsite skanauti iškart, bet receptas tinka ir laukiant svečių kitą dieną – dėkite desertą į šaldiklį, o tuomet teliks ištraukti ir luktelti 10-15 minučių, kad šiek tiek atitirptų ir jį būtų lengviau patiekti“, – sako J. Tamoševičienė.

Paprasčiausiam variantui reikia vos kelių dalykų – šilauogių, citrinos ir saldumo suteikiančio medaus, klevų sirupo, datulių ar cukraus. O tuomet jau receptūrą galima tobulinti pagal savo skonį ir tai, ką turite namuose.

„Galima į šaldiklį kartu su šilauogėmis įmesti kitų uogų, taip pat gabalėliais supjaustyto nulupto banano – bananas suteiks daugiau kremiškumo ir sorbetas labiau primins ledus. Gardu bus paskaninti šiek tiek vanilės ekstraktu arba įberti šaukštą kakavos miltelių. Vandenį galima pakeisti stipria, šalta mėgstama arbata, kad gautumėte kitokį skonį. Tiks netgi tarkuotas imbieras – egzotiškesnių skonių gerbėjams“, – idėjomis dalijasi „Iki“ kulinarijos šefė.

Greitas šilauogių sorbetas

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 5 min. (+ laikas užšaldyti šilauogėms)

Reikės: 450 g šilauogių, 1-2 šaukštų medaus arba klevų sirupo (galite pakeisti 4 datulėmis arba cukrumi pagal skonį), 1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės, 3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių, 1/3 puodelio vandens.

Gaminame:

  1. Saują šilauogių atidėkite papuošimui. Likusias nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į šaldiklį bent 4 valandoms.
  2. Uogoms gerai sušalus, visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ar trintuvą. Trinkite, kol masė taps visiškai lygi, prireikus vis sustojant ir išmaišant. Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite saldumą.
  3. Patiekite su grilyje keptomis persikų puselėmis, šviežiomis uogomis ir mėtų lapeliais.

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
2025/08/18

Nuo deklaracijų prie realybės („špargalkė“ naujajai Vyriausybei)

Artėjant naujosios Vyriausybės formavimui, politinės partijos ir visuomenė vėl kelia esminius klausimus dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros ateities. Patirtis rodo, kad be aiškios vizijos ir strateginių sprendimų ne tik stringa moderni...
2025/08/18

Po susitikimo su LSDP „aušriečių“ lyderis sako, jog abi partijos gali tęsti darbą kartu

Po pirmadienį įvykusio Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir „Nemuno aušros“ atstovų susitikimų dėl naujos valdančiosios daugumos formavimo, pastarosios pirmininkas Remigijus Žemaitaitis sako, jog politinės jėgos sutarė dė...
2025/08/18

Baltijos jūroje palaidota amunicija – vis dar didžiulė problema

Nors pastarąjį dešimtmetį Baltijos jūros regione buvo atlikta nemažai tyrimų, įvairių šalių institucijos, atsakingos už jūrų teritorijų valdymą, susiduria su daugeliu iššūkių, spręsdamos Baltijos jūroje palaidotos amuni...
2025/08/18

Praėjusią savaitę toliau pigo gamtinės dujos ir nafta, elektros kaina išliko mažesnė nei ankstesniais metais

Praėjusią savaitę gamtinių dujų TTF kainos mažėjo 2,1 proc., o Brent nafta atpigo 1,6 procento. Prie kainų mažėjimo prisidėjo geopolitiniai, ekonominiai ateities klausimai, OPEC+ sprendimai. Tiek dyzelino, tiek benzino kainos Lietuvoje keitėsi než...
2025/08/18

Paukštininkystės asociacija: prekybininkų kaltinimai dėl salmonelių kontrolės neatitinka realybės

Prekybos tinklo „Norfa“ vadovo Dainiaus Dundulio vieši pareiškimai, esą salmonelių patikra turėtų būti atliekama pas paukščių augintojus ir gamintojus, sudaro klaidingą įspūdį, kad tokia kontrolė iki šiol ne...
2025/08/18

Rugpjūčio 21–26 dienomis Seimas rinksis į neeilinę sesiją

Rugpjūčio 21–26 dienomis Seimas šaukiamas į neeilinę sesiją. Neeilinės sesijos pirmasis posėdis vyks rugpjūčio 21 d. 10 val.
2025/08/18

Dantų traumos vasarą: kodėl net nejaučiant skausmo negalima delsti?

Vasara – metas, kai norisi šypsotis plačiai ir be rūpesčių. Aktyvios pramogos, pasivažinėjimai dviračiais ar riedučiais, žaidimai kieme ir sporto aikštelėse suteikia daug džiaugsmo, bet kartais atneša ir tam tikrų i&scar...
2025/08/18

Generalinė prokurorė kreipėsi dėl Seimo nario Eugenijaus Sabučio neliečiamybės panaikinimo

Lietuvos Respublikos generalinė prokurorė Nida Grunskienė šiandien pasirašė ir išsiuntė kreipimąsi į Lietuvos Respublikos Seimą dėl leidimo patraukti Seimo narį Eugenijų Sabutį baudžiamojon atsakomybėn.