Columbus +2,2 °C Debesuota
Penktadienis, 20 Grd 2024
Columbus +2,2 °C Debesuota
Penktadienis, 20 Grd 2024

Vištiena nekasdienškai

2023/08/02


Kai skonio receptoriai ar skrandis sako STOP ant grilio keptai mėsai, verta prisiminti švelnius vištienos patiekalus ir sultinius. O kad skoniai būtų įdomesni, pasidairykime kitokių receptų!

Vištienos putėsiai su spanguolių padažu

vištienos putėsiai

Reikės:

  • 250 ml grietinėlės
  • 250 g vištienos filė
  • saujelės šviežių ar šaldytų spanguolių
  • pusės ryšelio šviežių petražolių lapelių
  • skiltelės česnako 
  • maltų juodųjų pipirų

Spanguolių padažui:

  • 100 g spanguolių
  • žiupsnelio druskos
  • kupino šaukšto cukraus
  • šaukštelio medaus
  • 50 ml vandens
  1. Vištieną supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  2. Elektriniu trintuvu iki vientisos masės susmulkinkite mėsą, česnako skiltelę, spanguoles ir pe­tražolių lapelius.
  3. Į gautą masę įpilkite maždaug pusę kiekio grietinėlės, įberkite prieskonių ir dar kartą viską gerai sumai­šykite trintuvu.
  4. Likusią dalį grietinėlės išplakite iki standžių putų ir sumaišykite su vištienos mase.
  5. Sukrėskite į karščiui atspa­rius nedidelius sviestu išteptus indelius, sustatykite į gilią skardą su verdančiu van­deniu, paviršių uždenkite folijos lakštu ir 30–35 min. pašaukite į 100 °C karštumo orkaitę.
  6. Vištienos putėsius atvėsinkite ir patiekite su skrudinta duona bei span­guolių padažu.

Spanguolių padažui visus produktus sudėkite į puodą, užkaitinkite ir pavirkite apie 5 min. Tada atvėsinkite ir susmulkin­kite trintuvu ar virtuviniu kombainu iki vientisos masės.

Paukštienos sultinys

Reikės:

  • viščiuko
  • svogūno
  • saliero lapkočio
  • morkos

Jei norite, kad sultinys būtų tikrai geras, virkite tik iš naminio paukš­čio.

  1. Nupjaustykite odeles, riebalus, dėkite į puodą kartu su daržovė­mis ir užpilkite vandeniu.
  2. Jo turi būti tiek, kad visiškai apsemtų viš­čiuką.
  3. Pasūdykite, jei vištieną nau­dosite antrajam patiekalui, jei ne – sūdykite baigdami virti.
  4. Kai puodas užkais, ugnį labai sumažinkite ir virkite apie 2 val. Protarpiais nugraibykite putas. Sultinį perkoškite ir atvėsinkite.

Svarbiausia sultiniui – lėtas ir ilgas virimas. Na, o išviręs jis turi „pailsėti“: palikite pastovėti 10–20 min., per tą laiką sultinys taps sodresnio skonio.

Sultinys su tešlos suktinukais

sultinys

Reikės:

  • 2,5 l vištienos sultinio
  • šviežių petražolių

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 3 kiaušinių
  • šaukšto alyvuogių aliejaus
  • druskos
  1. Miltus sumaišykite su keliais žiupsneliais druskos. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų ir užminkykite kietoką tešlą.
  2. Susukite ją į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
  3. Tešlą plonai iškočiokite ir supjaus­tykite 4–5 cm pločio juostelėmis.
  4. Kiekvieną susukite į ritinėlį ir gerai užspauskite vieną galą, kad išeitų tarsi rožytė.
  5. Jei ritinėliai bus stori, netolygiai išvirs tešla.
  6. Sultinį užvirinkite ir sudėkite tešlos suktinukus. Virkite, kol jie iškils į paviršių.
  7. Patikrinkite, ar storieji suktinukų galai visiškai išvirę.
  8. Sultinį pilkite į dubenėlius, pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite į stalą su šviežia ar skrudinta duona.

Vištų blauzdelės su kepure

vištienos blauzdelė

Reikės:

  • 6–8 vištų blauzdelių
  • po 100 g pievagrybių ir tarkuoto fermentinio sūrio
  • 2–3 šaukštai pomidorų padažo
  • prieskonių
  • 2 morkų
  • 2–3 vidutinio dydžio svogūnai
  • 200 g špinatų
  • druskos
  • maltų pipirų
  • sviesto ar aliejaus kepti
  1. Vištieną nuplaukite ir nusau­sinkite. Blauzdeles išilgai gana giliai įpjaukite, įtrinkite prieskoniais ir palikite kurį laiką pasimarinuoti.
  2. Paskui sudėkite į karščiui atsparų indą pjūviais į viršų ir 20 min. pašaukite į 180 °C karštumo orkaitę.
  3. Svogūnus susmulkinkite ir kartu su smulkiai pjaustytais pievagrybiais pakepinkite įkaitintame svieste. Kai svogūnai pagels, sudėkite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar šiek tiek pakaitinkite.
  4. Atskiroje keptuvėje įkaitintuose riebaluose pakepinkite stambia trin­tuve sutarkuotas morkas.
  5. Pabaigoje sudėkite nuplautus ir gerai nuvarvin­tus špinatus. Viską dar šiek tiek pakepinkite (bet ne per ilgai).
  6. Įdarus atvėsinkite ir sumaišykite viską kartu su tarkuotu fermentiniu sūriu, pa­gardinkite prieskoniais.
  7. Ant nurodytą laiką pakepusių blauzdelių viršaus (pjūvio vietoje) dėkite įdaro ir vėl pašaukite į orkaitę dar 20–30 min. (nelygu blauzdelių dydis), kad baigtų kepti.
  8. Patiekalą valgykite karštą su virtomis bulvėmis ar bulvių koše bei šviežių daržovių salotomis.

Pyragas su vištienos ir daržovių įdaru

vištienos pyragas

Tešlai:

  • 120 g kambario tempe­ratūros sviesto
  • 120 g grietinėlės sūrio
  • 60 ml grietinėlės
  • 250 g miltų
  • 0,5 šaukštelio druskos

Įdarui:

  • 500 g vištos krūtinėlės
  • šaukšto aliejaus
  • svogūno
  • morkos
  • stiklinės vištienos sultinio
  • 4 šaukštų miltų
  • 2 šaukštelių kario
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • obuolio
  • saujos žirnelių
  • kiaušinio aptepti
  • 120 ml kokosų pieno arba grietinėlės
  1. Įdarui keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame pakepinkite su­smulkintą svogūną. Dėkite plonais griežinėliais supjaustytą morką ir nedidelius vištienos gabaliukus.
  2. Kepinkite, kol viš­tiena gražiai apskrus. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Pusę stiklinės šalto sultinio sumaišykite su miltais iki vientisos masės, supilkite į likusį sultinį ir gerai išmaišykite.
  4. Šį tirštiklį supilkite į vištieną ir maišydami kaitinkite, kol užvirs.
  5. Galiausiai sudėkite mažais kubeliais supjaustytą obuolį, žirnelius, supilkite kokosų pieną, karį ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
  1. Tešlai sviestą išsukite su grietinėlės sūriu. Supilkite grietinėlę ir išplakite.
  2. Įsijokite miltus, sumaišytus su druska, ir greitai užminkykite tešlą.
  3. Padalykite ją į dvi dalis, kiekvieną susukite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą. Iškočiokite du tešlos lakštus.
  4. Vieną jų įklokite į kepimo indą, užlenkite kraštus. Suverskite vištienos ir daržovių įdarą ir užklokite kitu tešlos lakštu.
  5. Kraštus užspauskite, viduryje padarykite vieną didesnę arba kelias mažesnes kiaurymes, kad kepant išeitų garas.
  6. Kiaušinį išplakite su 1–2 šaukštais vandens, aptepkite juo pyragą ir 35–40 min. pašaukite į 190 ˚C orkaitę.
  7. Kepinį iš orkaitės ištraukite tik tada, kai jo paviršius gerai apskrus, antraip gali būti neiškepusi pyrago apačia.

 

Asociatyvios 123rf nuotraukos

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis