Ashburn +16,4 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023
Ashburn +16,4 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023

Vynuogynai šiemet lepina derliumi

2019/08/30

Netoli Šiaulių, Voveriškių gyvenvietėje, nemažą sodybą turintis Edmundas Brikas augina 100 vynmedžių. Prieš 30 metų prie ūkinio pastato sienos jis pasodino du tokius medžius. Laisvalaikio pomėgis tapo rimtu užsiėmimu: dabar buvusio fizikos mokytojo 30 arų sode auga 50 veislių vynmedžių. E. Briko auginami vynmedžiai nokina įvairių spalvų uogas, vienos yra desertinės, tinka stalui puošti, kitos nepamainomos darant gardų naminį vyną ar spaudžiant sultis, verdant kompotus. Sode nemažas plotas skirtas medelynui. Vynuogių sodinukai vežami į turgų, dalis jų parduodami tiesiai iš namų.

Pomėgis – darbuotis sode

Priemiestinėje Voveriškių gyvenvietėje E. Brikas augina daugiausia lietuviškų veislių vynmedžių, nemažai latviškų, o kitos internetu pirktos iš užsienio, nemažai vynmedžių sodinukų vyras parsivežė iš kelionės po Ukrainą. Ten Edmundui teko lankytis daug kartų, bendrauti ir patirtimi dalytis su tenykščiais vynmedžių augintojais. Edmundas savo sode augina atsparių šalčiams ir ligoms veislių vynmedžius.

Pradžia buvo prieš 30 metų. Pirmuosius du vynmedžius tuometis fizikos mokytojas pasodino prie ūkinio pastato sienos. Iki šiol tebeauga ‘Tereza’ ir ‘Zilga’. Vynmedžiai per visą pastato sieną plačiai išskleidę šakas nokina daug sultingų uogų. Visos vynuogės auga sode, tik dvi šiltnamyje, ir šią vasarą jau nokinamas antras derlius. Jeigu šaltesnė žiema, vynmedžius E. Brikas uždengia specialiais maišais. Savo sode augančius vynmedžius pavasarį tręšia universaliomis mineralinėmis trąšomis, kad šie gautų kalio, azoto, fosforo.

Laisvalaikiu ūkininkaujantis E. Brikas rodė savo 30 arų sklypą, kuriame vietos užtenka ir tvarkingam sodui, ir daržui, ir vynmedžiams, ir medelynui. Vynuogės auga visur, kur tik yra laisvesnės žemės pėda. Svarbu, kad vynmedžiai turėtų atramą, sakė E. Brikas, vynuogių šaknys driekiasi gana toli ir giliai, jos susiranda vandens. Laistyti vasarą reikėjo tik medelyne augančius sodinukus. Labai gražiai atrodo vynmedžių pavėsinė, kurioje noksta daugybė vynuogių kekių, supasi pakabintų žydinčių ryškiaspalvių gėlių vazonėliai. Ta romantiška pavėsinė šeimai ir svečiams teikia ir atgaivą, ir grožį.

Puošmena ir desertas

E. Briko vynuogyne labai ankstyvos vynuogės prinoksta iki rugpjūčio vidurio, o jų skina rugsėjo pradžioje. Dar kitos prinoksta iki rugsėjo pabaigos, o vienas vynmedis gražias kekes subrandina prieš pat šalčius. Tik du vynmedžius vyras nutarė pasodinti į šiltnamį, kad atvažiavę į svečius vaikai ir anūkai dar vasaros viduryje galėtų skanauti gardžių, sultingų uogų. Vynuogių užtenka visiems: ir vaikų šeimoms, ir bičiuliams pavaišinti, ir sultims padaryti, ir naminiam vynui pagaminti. Šiek tiek uogų parduoda ir turguje.

Tautinėje mokykloje dėl nuolat tebesitęsiančių reformų ir moksleiviams suteiktos neribotos laisvės nebenorėjęs dirbti E. Brikas pasakojo, kad jis ryžtingai pakeitė veiklą, dirbo ir prekybininku, ir budėtoju. Po visų darbų jam patinka triūsti sode, smagu sodinti obelis, kriaušes, vynmedžius, juos genėti, tręšti, skinti derlių. Daug laiko Edmundas skiria medelynui. Išmoko iš šakų užauginti vynmedžių sodinukų. Dabar medelyne jų augina apie 300. Dalį sodinukų veža parduoti į turgų, nemažai nuolatinių klientų sodinukų pirkti atvažiuoja tiesiai į kiemą, nes žino, kad užaugs sveiki ir gerų veislių vynmedžiai.

Nėra vynuogių valgymo tradicijų

Išpuoselėtame sode vynmedžius auginantis E. Brikas juokavo, kad lietuviai kartais ieško didelių kaip teniso kamuoliukai, blizgančių vynuogių. Smulkesnės vynuogės pirkėjus ne taip vilioja. Mūsų tautiečiai dar neįpratę šeimos stalui pirkti aromatingų, sultingų, kvapnių smulkesnių vynuogių, užaugintų vietinių ūkininkų.

,,Prie visko reikia priprasti. Ir prie vynuogių turime priprasti: pirmiausia turime mėgautis vynuogių skoniu, kvapu, išskirtiniu jų aromatu, grožėtis spalva. Vynuogės yra puiki stalo puošmena,jų kompozicijos tinka įvairių iškilmių proga. Šeimininkės jau žino, kad iš vynuogių spaustos sultys yra kokybiškos, labai gardūs vynuogių kompotai. Lietuva – ne Prancūzija, mūsų šalyje nėra vyno gamybos tradicijų. Vynu reikia mokėti skonėtis. Šeimos šventėms iš vynuogių galima padaryti gardaus balto ir raudono naminio vyno. Vynuogių reiktų valgyti daugiau, nes jos turi daug vitaminų ir maistingų medžiagų, – optimistiškai nusiteikęs kalbėjo E. Brikas. – Vynmedžiai yra išskirtiniai augalai, todėl dažnai minimi Biblijoje“.

Daugėja ir Lietuvoje

Vynmedžiai auginami ne tik Gruzijoje, Italijoje ar Prancūzijoje, kur senos vyno gamybos tradicijos. Pastaraisiais metais vis daugiau vynmedžių auginama ir Lietuvoje. Šiltos vasaros yra palankios vynmedžiams augti ir uogoms nokti. Laisvalaikio ūkininkas E. Brikas kalbėjo, jog šie metai buvo pakankamai geri, vynuogyne užderėjo neblogas derlius, baigia prinokti gražios ir sultingos uogos. Tik liepos pabaigoje, kai gausiau palijo, pradėjo pulti ligos, reikėjo vynmedžius gelbėti. Lauke vynuogių laistyti nereikėjo, nes jų šaknys siekia toli, susiranda vandens iš giliau, be to, dirvožemis sunkesnis, priemolis, o jeigu dirva lengvesnė, smėlis, tada reikėtų gausiai palaistyti.

E. Brikas žada vynmedžių auginti dar daugiau. Jau išlieti pamatai dideliam šiltnamiui, mat nusprendė apie 30 sodinukų pasodinti ten, kad galėtų palyginti, kur geriau derės – ar sode augančios, ar pasodintos šiltnamyje.

Vynuogės – mistinis augalas

Biblijoje bene dažniausiai yra minimas vynmedžio ir vynuogių motyvas. Vynuogės yra vienas iš krikščioniškosios religijos simbolių. Vynuogynai simbolizuoja gyvenimo medį danguje, o vynuogės yra vaisingumo ir gyvenimo simbolis. Vynuogių motyvas puošia liturginius apeiginius dvasininkų drabužius, kai kur yra puošni bažnyčių dekoro detalė. Biblijoje dažnai minimas vynuogių motyvas: ,,Jėzus Kristus sakė: aš esu vynmedis, o mano Tėvas yra žemdirbys“. Vynmedžiai ir kviečiai – tokio pat amžiaus kaip ir civilizacija, tai – vienos seniausių kultūrų, kurias nuo senų laikų augino žmogus.

Pastarąjį dešimtmetį vis daugiau vynmedžių pradėta auginti ir Lietuvoje. Priskaičiuojama apie 200 ūkių, kuriuose auginami įvairių veislių vynmedžiai. Šiltėja klimatas, vasaros oras palankus vynuogėms nokti ne tik šiltnamyje, bet ir lauke, jos suspėja prinokti ir auginamos po atviru dangumi – kelių arų sode ar dideliame ūkininko lauke.

Aldona SIREIKIENĖ ŪP korespondentė
Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/10/01

Maisto produktų ženklinimas ES: ar vartotojai yra gerai informuoti?

ES taiko pažangią ir sudėtingą maisto produktų ženklinimo sistemą, kuri apima tiek privalomą, tiek neprivalomą informaciją, teiginius apie sveikumą ir tvarumą, taip pat įvairias programas ir logotipus. Europos Audito Rūmai ką tik pradėjo naują aud...
2023/10/01

„East West Agro“ darbuotojams nemokamai skyrė 1,66 proc. įmonės akcijų

Žemės ūkio technikos ir grūdų sandėliavimo įrangos prekybos bendrovė „East West Agro“ su savo darbuotojais sudarė opcionų sutartis, pagal kurias jie nemokamai galės įgyti 1,66 proc. bendrovės akcijų.
2023/10/01

Ūkininkas Nikolajus Dubnikovas: „Būtinas vartotojų supratingumas ir sąmoningumas“

„Kai Lietuvoje atsirado mėsinė galvijininkystė, mes neturėjome didelės, gilios patirties ir istorijos. Tai ne itin buvo susiformavę ir prieškariniu laikotarpiu, o per sovietinį laikotarpį praktiškai nebuvo net galimybės. Tik at...
2023/10/01

Prieškario Kalvarija: Šv. Uršulės atlaidai ir didžiausias jomarkas apskrityje

Prieš Pirmąjį pasaulinį karą mieste buvo įsikūrusios stambiausios apskrities įmonės. Prašmatniose kareivinėse stovėjo caro kariuomenės pulkai. Buvo milžiniškas kalėjimas, kuriame 1905 m. kalėjo sukilėliai. Tarpukaryje į didžia...
2023/10/01

Ištikus insultui tėra vienintelė auksinė valanda

„Paskaičiuota, kad per kiekvieną uždelstą minutę iki krešulio pašalinimo ar ištirpdymo žūsta 2 mln. neuronų. Tad svarbi kiekviena minutė. Mūsų Insulto gydymo centre atliekami insulto simuliacijos mokymai padeda tobulėti ...
2023/10/01

D. Tuskas: antivyriausybiniame mitinge Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių

Varšuva, spalio 1 d. (AFP-BNS). Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas, sekmadienį kreipdamasis į minią sostinės centre, sakė, kad į antivyriausybinį mitingą Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių.
2023/10/01

Kokybiškiausios jautienos receptas – ūkininkų patirtis plius mokslo inovacijos

Skanaudamas sultingą jautienos kepsnį retas šios rūšies mėsos mėgėjas susimąsto, kiek daug ne tik žmogaus darbo, bet ir mokslo žinių tuo metu yra jo lėkštėje. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA) veik...
2023/10/01

Šv. Juozapo globos namuose išskirtinius patiekalus ruošia žinomas virtuvės šefas

Panevėžys (JP.lt). Itališka lazanija, troškinta jautiena, kepta kalakuto filė, įvairūs padažai, bulvių košė su natūraliu pienu ir sviestu, špinatų sriuba, salotos, cepelinai, naminė gira – štai tokiais ir k...
2023/10/01

Apžiūrėkime rūsius: ar tikrai bulvės saugios?

Laukuose daugiausia liko tik šalnų nebijančios daržovės, likusios jau baigiamos krauti sandėliuose, kur ir liks žiemoti. Vis tik apsaugotos nuo šalčių ne visada daržovės ilgesnį laiką išlieka sveikos. Pavyzdžiui, bulves gali p...