Kaunas +17,9 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +17,9 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Vytaro Radzevičiaus rekomenduojamas lęšių troškinys: „Augalinės mitybos galima mokytis iš indų“

2025/01/27


Nors mėsa daugelio racione yra itin dažna, tačiau didėjantis augalinės kilmės produktų pasirinkimas parduotuvėse skatina atkreipti dėmesį į šias alternatyvas gyvūninės kilmės maistui. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius sako, kad nereikia imtis drastiškų pokyčių ir keisti visko iškart. Pradžiai užtenka į lėkštę įsidėti daugiau daržovių ar ankštinių augalų garnyro.

Žinomas keliautojas ir kulinaras dažnai gamina maistą iš augalinės kilmės produktų ir dažniausiai tai yra grikių patiekalai, daržovių troškiniai, sriubos ir salotos su egzotiškais skoniais.

„Žiemą labai vertinu tradicinius lietuviškus raugintus produktus, tokius kaip kopūstai ir agurkai. Jie ne tik suteikia naujų skonių bei tekstūrų, bet ir yra sveiki – juose gausu prebiotikų, probiotikų ir kitų organizmui būtinų elementų“, – teigia V. Radzevičius.

Išalkęs žinomas kulinaras dažniausiai užkandžiauja riešutais.

V. Radzevičius teigia dažnai net nesusimąstantis, kokią jo maisto raciono dalį sudaro augalinės kilmės produktai, kadangi tai jau yra patapę natūraliu įpročiu.

„Jei deduosi į lėkštę mėsos, paukštienos ar žuvies, šalia visuomet atsiranda ir daržovių, ankštinių augalų. Stengiuosi laikytis lėkštės proporcijų – ketvirtadalis baltymų, ketvirtadalis viso grūdo produktų ir pusė – daržovių. Tai, ką mes natūraliai esame įpratę vadinti garnyru, ir yra augalinės kilmės maistas. Todėl jo valgau nemažai“, – dalinasi V. Radzevičius.

Jis priduria, kad nors garnyras yra neatskiriama kiekvieno patiekalo dalis, lietuviai jo suvartoja per mažai. Be to, jų maisto racione trūksta įvairovės, nors galimybių – daržovių ir ankštinių produktų, tokių kaip lęšiai, avinžirniai, pupelės, pasirinkimo – yra labai daug.

Kulinaras pasakoja, kad šiandieninis maisto produktų pasirinkimas prilygsta Lietuvos didikų stalui. Kiekvienas gali lengvai gauti tai, ko nori.

„Svarbu nuolat sau priminti, kad ant stalo yra ką padėti ir be bulvių. Juk pirmojoje 1893 metais lietuvių kalba išleistoje Liudvikos Didžiulienės-Žmonos receptų knygoje „Lietuvos gaspadinė, arba pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ net nėra nė vieno patiekalo su bulvėmis. Yra daugybė daržovių, vaisių, riešutų, grūdų, kurie leidžia sukurti tikrą maisto šventę“, – sako V. Radzevičius.

Norint maitintis įvairiau, tereikia išmonės, smalsumo ir noro. O tam gali pasitarnauti atsigręžimas į skirtingų kultūrų virtuves, pavyzdžiui, Indijos. V. Radzevičius siūlo išbandyti itin paprastą šios šalies receptą.

Lęšių troškinys „Dal“

Reikės (4 valgytojams):

450 g natūralaus jogurto;

1 šaukšto rudojo cukraus;

5 stiklinių vandens;

1 stiklinės lęšių (vandens kiekis gali skirtis priklausomai nuo lęšių, todėl vadovaukitės gamintojo rekomendacija);

½ šaukštelio ciberžolės miltelių;

2 laurų lapų;

druskos pagal skonį;

1 šaukšto lydyto sviesto (angl. ghee) arba aliejaus;

1 šaukštelio garstyčių sėklų;

2–3 šaukštelių paprikos miltelių;

1 šaukštelio tarkuoto imbiero.
 

Gaminimo eiga:

1. Jogurtą ir rudąjį cukrų sumaišykite su stikline vandens ir atidėkite į šalį.

2. Lęšius nuplaukite kiaurasamtyje ir suberkite į verdantį vandenį. Kai užvirs antrą kartą, pavirkite apie 10 minučių. Nugraibykite putas.

3. Suberkite laurų lapus, ciberžolės miltelius, druską, išmaišykite, uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies, kol lęšiai išvirs. Išgriebkite laurų lapus.

4. Mažame puode įkaitinkite sviestą arba aliejų. Ant vidutinės ugnies pakaitinkite juodųjų garstyčių grūdelius. Puodą trumpam uždenkite – kol nutils grūdelių spragėjimas. Tada suberkite likusius prieskonius. Maišydami truputį pakaitinkite, tada supilkite šį padažą į jogurtą, išmaišykite ir supilkite jogurtą į puodą su lęšiais. Maišydami dar kartą užvirinkite.

5. Gamindami šį patiekalą stebėkite tirštumą – jis turi būti ne per skystas ir ne per tirštas. Prireikus, įpilkite daugiau vandens.

Skanaus!

 

"coagency" informacija

Dalintis
2025/07/18

Nei bėgti, nei rėkti. Daržovių auginimo lietuviški ypatumai

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas, pasidžiaugęs, kad viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje, teigė: „Visos ligos – nuo nervų, nuraminti juos gali padėti tik daržovės.&ldq...
2025/07/18

Patvirtintas 18-as ES sankcijų paketas, nutaikytas į Rusijos karo mašiną – energetikos ir finansų sektorius

Šiandien, liepos 18 d., Europos Sąjungos (ES) Taryba priėmė 18-ą ekonominių ir individualių sankcijų paketą, skirtą riboti kritiškai svarbių Rusijos naftos ir finansų sektorių veiklą ir toliau visapusiškai varžyti režimo galim...
2025/07/18

Kubiliaus amatas perduodamas iš kartos į kartą

Šilalė („Šilalės artojas“). Kasmetiniame Bilionių plenere „Šimtmečio veidai ir vardai“ visada galima sutikti įdomių užsi­ėmimų turinčių žmonių. Šiemet prie tvenkinio šeimininkavo kubil...
2025/07/18

Europos Komisija saugos plieno sektorių

Europos Komisija pradėjo tikslines konsultacijas, siekdama padėti nustatyti būsimas priemones, skirtas apsaugoti ES plieno sektorių nuo nesąžiningos prekybos praktikos ir neigiamo pasaulinio plieno pertekliaus poveikio.
2025/07/18

Aplaidaus sutarčių vykdymo aukomis tampa vaikai, permokėdami už kotletą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atliko 8 ugdymo įstaigų Kaune ir Vilniuje maitinimo sutarčių vertinimus: Kauno Kazio Griniaus progimnazijos; Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos; Kauno Varpo gimnazijos; Kauno Maironio ...
2025/07/18

Pieno supirkimo kaina: birželis

Žemės ūkio duomenų centras (ŽŪDC) paskelbė informaciją apie vidutines pieno supirkimo kainas ir supirktą pieną Lietuvoje 2025 m. birželio mėnesį.
2025/07/18

Moksleivių fizinis aktyvumas – ką nustatė profilaktiniai jų sveikatos patikrinimai?

Daugėja ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigas lankančių vaikų, kuriems profilaktinio sveikatos patikrinimo metu nustatoma pagrindinė fizinio ugdymo grupė. Tai rodo Higienos instituto administruojamos Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sis...
2025/07/18

Mėšlo eksportas: lyderiai ir autsaideriai

Lietuvoje gyvulininkystės sektorius yra gilioje krizėje, o štai Nyderlandai veržliai plečia mėšlo eksportą. 2025 m. pirmąjį pusmetį jis smarkiai išaugo ir yra 27,4 proc. didesnis nei 2024 m. pirmąjį pusmetį. „Ūkinin...