Columbus +5,1 °C Debesuota
Antradienis, 4 Kov 2025
Columbus +5,1 °C Debesuota
Antradienis, 4 Kov 2025

Žagarės pieninė: pirmieji veiklos metai

2016/04/09


Praėjusių metų balandžio 9-ąją į Joniškio rajono Skaistgirio miestelį susirinko daug svečių. Įvykis buvo tikrai neeilinis: atidaryta Žagarės pieninė. Toks pavadinimas – tai simbolinis žvilgsnis į praėjusius šimtmečius, mat Skaistgiris priklausė Žagarės valsčiui, čia buvo Žagarės dvaro, kurį valdė grafas Platonas Zubovas, o vėliau grafų Naryškinų giminė, dirbamosios žemės laukai. Naujosios pieninės startas sėkmingas: jau pirmaisiais veik­los metais pradėjo gaminti dvylikos pavadinimų pieno produktus, neseniai Kaune surengtoje tarptautinėje žemės ūkio ir maisto pramonės parodoje „AgroBalt 2016“ „Žagarės sūris“ (saldaus pieno varškės sūris) apdovanotas aukso medaliu, įteiktas sertifikatas. Produkcija paklausi, pirkėjai palankiai vertina gardžius Žagarės pieninės produktus, kurie gaminami iš kokybiško ir šviežio savo karvių pieno. Nuo Skaistgirio žemės ūkio bendrovės karvių fermos iki pieninės – tik pusė kilometro.

Žagarės pieninės vadovė Rasa Anilionienė, rankose laikydama parodos „AgroBalt 2016“ sertifikatą ir aukso medalį, pirmiausia džiaugėsi darbščiu ir draugišku kolektyvu: šis apdovanojimas yra visų pieninės darbuotojų nuopelnas, vienų metų veiklos įvertinimas ir paskatinimas sėkmingai tęsti pradėtą darbą. Kuo ypatingas tas apdovanotasis saldaus pieno varškės sūris? Savo žodį tarė ekspertai. Jie apie „Žagarės sūrį“ pateikė tik teigiamas išvadas: skonis ir kvapas grynas, pikantiškas, be šalutinio prieskonio, konsistencija vienalytė, gležna, pakankamai standi, lūžtanti. O pirkėjai vertina paprastai ir aiškiai: tai labai gardus sūris, natūralus, be jokių priedų, jei nori, tą sūrį gali ir kepti, todėl verta nuolat kartoti ant pakuotės užrašytus žodžius: „Skonis, kurio pasiilgote.“ „Žagarės sūris“ bei kiti produktai gaminami laikantis geros gamybos praktikos numatytų reikalavimų. Prieš metus pradėjusios veikti pieninės vadovė pasakojo, jog pagrindinis dėmesys skiriamas gaminamos produkcijos kokybei ir rinkos paieškoms, stengiamasi, kad kuo daugiau vartotojų galėtų mėgautis gardžiais ir sveikais Žagarės pieninės sūriais, varške ir kitais produktais. Dabar Skaistgiryje pagamintos produkcijos galima rasti ir didžiuosiuose prekybos cent­ruose – IKI, RIMI bei MAXIMA XXX, ir mažose parduotuvėse, be to, nemažai produkcijos perka konditerijos cechai. Vartotojams labiausiai patinka „Žagarės sūris“ ir varškė, paklausūs ir kiti produktai. Netrukus pieninė pradės gaminti jogurtą, kuris tiks salotoms bei kepiniams. Jogurto receptūrą sukūrė R. Anilionienė. Pirkėjų dėmesį patraukia spalvinga pakuotė, papuošta stilizuota karvute, lietuviškais ornamentais bei dangaus mėlynės ir pievų žalumos spalvomis. Žagarės pieninės devizas: skonis, sukurtas gamtos, produkcija gaminama iš natūralaus kokybiško pieno. Vartotojų patogumui – originalūs varškės maišeliai su dugnu, mat taip leng­viau juos įdėti į šaldytuvą, o jei sunaudojote dalį varškės, pakuotę vėl galima sandariai uždaryti, tik reikia užspausti specialią juostelę. Žagarės pieninė gamina dvylikos pavadinimų produktus: pasterizuotą pieną, rūgpienį, kefyrą, varškę (liesą ir 9 proc. riebumo), grietinę, grietinėlę, Žagarės sūrį, lietuviškumo simbolį – Žagarės sūrį su kmynais bei trijų rūšių keptus sūrius, kurie įtrinti džiovintais pomidorais, aitriosiomis paprikomis, krapais. Pirmiausia žaliavinis šviežias pienas pristatomas į pieno priėmimo aparatinę, po to paruošiamas gamybai. Užsukome į pieninės cechus: varškės, rauginimo, fasavimo bei gatavos produkcijos skyrių. „Nors pieninėje sumontuoti modernūs įrengimai, tačiau be žmogaus rankų skanių sūrių nepagaminsi“, – kalbėjo įmonės vadovė. Paruoštą varškės masę penkios moterys pylė į sūrmaišius. Visos smagiai nusiteikusios, juk sakoma, kad į gaminamus produktus šeimininkės įdeda ir savo širdies šilumos, perduoda savo energetiką. Sūriai spaudžiami specialiu presu, kad išbėgtų išrūgos ir būtų trikampio formos. Prie preso susikaupęs darbavosi Rolandas Pocevičius. Stebėjome, kaip fasavimo ceche moderniu įrenginiu buvo fasuojamas kefyras. Operatorė Žydronė Šliažaitė į dėžes krovė kefyro maišelius. Gatavos produkcijos skyriuje yra priimami užsakymai, čia prekybai paruošiami užsakyti produktai. Pieninė dirba pamainomis, gamybos ciklas čia nepertraukiamas. Administracijai pavyko suburti darnų kolektyvą. Daugelis darbuotojų – iš aplinkinių kaimų. Vietiniai žmonės dėkingi pieninės savininkui Viliui Kaikariui už sukurtas darbo vietas ir geras darbo sąlygas, už pietums nemokamą sriubą. Vadovė R. Anilionienė taip pat taria padėkos žodžius ponui Viliui už pasitikėjimą ir jai suteiktą galimybę vadovauti Žagarės pieninei, kurioje daug erdvės idėjoms ir sumanymams realizuoti. „Turime įvairių planų, gamybą sparčiai plėsime. Būsimajam cechui palikta didelė patalpa. Svarstome, ką gaminti – gal desertus, o gal ledus. Didelis privalumas, kad mums nereikia pirkti žaliavinio pieno, kokybišką, sveiką pieną gamina Skaistgirio ir kitos UAB „Šiaurės vilkas“ įmonių grupei priklausančios žemės ūkio bendrovės“, – apie pieninės plėtrą kalbėjo sumani vadovė.

Aldona SIREIKIENĖ „ŪP“ korespondentė

Autorės nuotraukos

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis
Verslas