Kaunas +19,6 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025
Kaunas +19,6 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025

Žagarės pieninė: pirmieji veiklos metai

2016/04/09


Praėjusių metų balandžio 9-ąją į Joniškio rajono Skaistgirio miestelį susirinko daug svečių. Įvykis buvo tikrai neeilinis: atidaryta Žagarės pieninė. Toks pavadinimas – tai simbolinis žvilgsnis į praėjusius šimtmečius, mat Skaistgiris priklausė Žagarės valsčiui, čia buvo Žagarės dvaro, kurį valdė grafas Platonas Zubovas, o vėliau grafų Naryškinų giminė, dirbamosios žemės laukai. Naujosios pieninės startas sėkmingas: jau pirmaisiais veik­los metais pradėjo gaminti dvylikos pavadinimų pieno produktus, neseniai Kaune surengtoje tarptautinėje žemės ūkio ir maisto pramonės parodoje „AgroBalt 2016“ „Žagarės sūris“ (saldaus pieno varškės sūris) apdovanotas aukso medaliu, įteiktas sertifikatas. Produkcija paklausi, pirkėjai palankiai vertina gardžius Žagarės pieninės produktus, kurie gaminami iš kokybiško ir šviežio savo karvių pieno. Nuo Skaistgirio žemės ūkio bendrovės karvių fermos iki pieninės – tik pusė kilometro.

Žagarės pieninės vadovė Rasa Anilionienė, rankose laikydama parodos „AgroBalt 2016“ sertifikatą ir aukso medalį, pirmiausia džiaugėsi darbščiu ir draugišku kolektyvu: šis apdovanojimas yra visų pieninės darbuotojų nuopelnas, vienų metų veiklos įvertinimas ir paskatinimas sėkmingai tęsti pradėtą darbą. Kuo ypatingas tas apdovanotasis saldaus pieno varškės sūris? Savo žodį tarė ekspertai. Jie apie „Žagarės sūrį“ pateikė tik teigiamas išvadas: skonis ir kvapas grynas, pikantiškas, be šalutinio prieskonio, konsistencija vienalytė, gležna, pakankamai standi, lūžtanti. O pirkėjai vertina paprastai ir aiškiai: tai labai gardus sūris, natūralus, be jokių priedų, jei nori, tą sūrį gali ir kepti, todėl verta nuolat kartoti ant pakuotės užrašytus žodžius: „Skonis, kurio pasiilgote.“ „Žagarės sūris“ bei kiti produktai gaminami laikantis geros gamybos praktikos numatytų reikalavimų. Prieš metus pradėjusios veikti pieninės vadovė pasakojo, jog pagrindinis dėmesys skiriamas gaminamos produkcijos kokybei ir rinkos paieškoms, stengiamasi, kad kuo daugiau vartotojų galėtų mėgautis gardžiais ir sveikais Žagarės pieninės sūriais, varške ir kitais produktais. Dabar Skaistgiryje pagamintos produkcijos galima rasti ir didžiuosiuose prekybos cent­ruose – IKI, RIMI bei MAXIMA XXX, ir mažose parduotuvėse, be to, nemažai produkcijos perka konditerijos cechai. Vartotojams labiausiai patinka „Žagarės sūris“ ir varškė, paklausūs ir kiti produktai. Netrukus pieninė pradės gaminti jogurtą, kuris tiks salotoms bei kepiniams. Jogurto receptūrą sukūrė R. Anilionienė. Pirkėjų dėmesį patraukia spalvinga pakuotė, papuošta stilizuota karvute, lietuviškais ornamentais bei dangaus mėlynės ir pievų žalumos spalvomis. Žagarės pieninės devizas: skonis, sukurtas gamtos, produkcija gaminama iš natūralaus kokybiško pieno. Vartotojų patogumui – originalūs varškės maišeliai su dugnu, mat taip leng­viau juos įdėti į šaldytuvą, o jei sunaudojote dalį varškės, pakuotę vėl galima sandariai uždaryti, tik reikia užspausti specialią juostelę. Žagarės pieninė gamina dvylikos pavadinimų produktus: pasterizuotą pieną, rūgpienį, kefyrą, varškę (liesą ir 9 proc. riebumo), grietinę, grietinėlę, Žagarės sūrį, lietuviškumo simbolį – Žagarės sūrį su kmynais bei trijų rūšių keptus sūrius, kurie įtrinti džiovintais pomidorais, aitriosiomis paprikomis, krapais. Pirmiausia žaliavinis šviežias pienas pristatomas į pieno priėmimo aparatinę, po to paruošiamas gamybai. Užsukome į pieninės cechus: varškės, rauginimo, fasavimo bei gatavos produkcijos skyrių. „Nors pieninėje sumontuoti modernūs įrengimai, tačiau be žmogaus rankų skanių sūrių nepagaminsi“, – kalbėjo įmonės vadovė. Paruoštą varškės masę penkios moterys pylė į sūrmaišius. Visos smagiai nusiteikusios, juk sakoma, kad į gaminamus produktus šeimininkės įdeda ir savo širdies šilumos, perduoda savo energetiką. Sūriai spaudžiami specialiu presu, kad išbėgtų išrūgos ir būtų trikampio formos. Prie preso susikaupęs darbavosi Rolandas Pocevičius. Stebėjome, kaip fasavimo ceche moderniu įrenginiu buvo fasuojamas kefyras. Operatorė Žydronė Šliažaitė į dėžes krovė kefyro maišelius. Gatavos produkcijos skyriuje yra priimami užsakymai, čia prekybai paruošiami užsakyti produktai. Pieninė dirba pamainomis, gamybos ciklas čia nepertraukiamas. Administracijai pavyko suburti darnų kolektyvą. Daugelis darbuotojų – iš aplinkinių kaimų. Vietiniai žmonės dėkingi pieninės savininkui Viliui Kaikariui už sukurtas darbo vietas ir geras darbo sąlygas, už pietums nemokamą sriubą. Vadovė R. Anilionienė taip pat taria padėkos žodžius ponui Viliui už pasitikėjimą ir jai suteiktą galimybę vadovauti Žagarės pieninei, kurioje daug erdvės idėjoms ir sumanymams realizuoti. „Turime įvairių planų, gamybą sparčiai plėsime. Būsimajam cechui palikta didelė patalpa. Svarstome, ką gaminti – gal desertus, o gal ledus. Didelis privalumas, kad mums nereikia pirkti žaliavinio pieno, kokybišką, sveiką pieną gamina Skaistgirio ir kitos UAB „Šiaurės vilkas“ įmonių grupei priklausančios žemės ūkio bendrovės“, – apie pieninės plėtrą kalbėjo sumani vadovė.

Aldona SIREIKIENĖ „ŪP“ korespondentė

Autorės nuotraukos

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis
2025/08/19

Mažųjų svarstymai nenuimto derliaus galulaukėse

Praėjusį trečiadienį šalyje paskelbta valstybės lygmens ekstremalioji situacija žemės ūkyje dėl liūčių padarytų nuostolių žemdirbių derliui. Taip sutapo, kad tądien drauge su Kupiškio r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir ben...
2025/08/19

Didžiuotis praeitimi skatina išlikusi dvarų kultūra

Šilalė („Šilalės artojas“). Kuo toliau, tuo labiau Lietuvoje atgimsta susidomėjimą gyventojams ir mūsų šalies svečiams kelianti dvarų kultūra, o kartu su ja – ir šimtmečiais formavęsis dvarų kulin...
2025/08/19

Tyrimas: darnių maisto prekių idėjai pritariama, o jų kainai – ne

Rinkdamiesi maisto produktus vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį ne tik į jų skonį, bet ir į poveikį aplinkai. Vis dėlto Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto marketingo ir pardavimų vadybos magistrantūros programos absolventės Evelinos ...
2025/08/19

Šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina mažiausia per pastaruosius penkerius metus ir dvigubai mažesnė nei pernai

Išaugusi nacionalinė generacija bei pigios elektros importas iš Skandinavijos lėmė tai, kad šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Nord Pool biržoje yra žemiausia per pastaruosius penkerius metus ir sudaro 0,05...
2025/08/19

Rimantas Šadžius: atsitraukti nuo mokesčių reformos būtų nesolidu

Finansų ministras ir laikinasis premjeras Rimantas Šadžius sako nepritariantis, kad būtų atsitraukta nuo birželio pabaigoje Seimo priimtos mokesčių reformos. 
2025/08/19

Paaiškino palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugą: kas ir kaip ją gauna?

Lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, kuriems nereikia aktyvaus gydymo, tačiau norima palengvinti ligos simptomus, kartais reikalinga nuolatinė medicinos specialistų priežiūra, kurios neįmanoma užtikrinti namuose. Tada gali padėti palaikomasis...
2025/08/19

Valstybinės žemės nuomos teisė yra paveldima: ką svarbu žinoti?

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) gauna klausimų dėl valstybinės žemės nuomos teisių paveldėjimo, todėl dalinamės, ką būtina žinoti teisių paveldėtojams. 
2025/08/19

Kiniškas metodas kiaulienos rinkai reguliuoti: išskers milijoną paršavedžių

Ekonomistai ir žemės ūkio rinkos analitikai atidžiai stebi Kinijos kiaulininkystės rinką, mat ji sudaro ženklią viso pasaulio dalį. Pastaruoju metu šioje rinkoje tvyro įtampa – susidarė kiaulienos perprodukcija ir krito kainos. K...