Kaunas +14,0 °C Debesuota
Antradienis, 19 Rgp 2025
Kaunas +14,0 °C Debesuota
Antradienis, 19 Rgp 2025

Žaibiškai išpopuliarėjusi „kataifi“ tešla – ne tik Dubajaus stiliaus šokoladui: dar 3 paprasti ir traškumu išsiskiriantys receptai

2025/03/08


Jau seniai koks nors produktais buvo taip staiga šturmavęs populiarumo aukštumas visame pasaulyje, kaip „kataifi“ tešla. Šokoladas, kuriame traškios šios tešlos gijos pinasi su skoniu turtingu pistacijų kremu, tapo tikru hitu parduotuvėse. Skanėsto šlovės valandai neblėstant, jį pigiau stengiamasi atkartoti ir namuose. Todėl vos prekyboje pasirodžius produktams, kurių reikia Dubajaus stiliaus šokolado šedevrams sukurti, jie iškart sulaukė sutaupyti mėgstančių pirkėjų dėmesio, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pasak tinklo atstovės, „Iki“ dar rudenį vos pradėjus prekiauti Dubajaus stiliaus šokoladu, pirmosios partijos buvo tiesiog iššluotos – lietuviai masiškai pirko jį norėdami pabandyti, kodėl gi šis skanėstas tapo pirmo ryškumo žvaigžde.

„Visuomet siekiame atliepti pasaulines tendencijas ir pirkėjams suteikti progą išbandyti naujoves. Net ir praėjus keliems mėnesiams, Dubajaus stiliaus šokoladas tebėra be galo populiarus, jį renkasi ieškantys simbolinės dovanos ar tiesiog norintys pasilepinti. Akivaizdžiai matome pirkėjų susidomėjimą ir jį pasigaminti namuose. Nors jam reikia vos kelių produktų, tačiau ne visi lietuviams buvo įprasti. Pavyzdžiui, jei sezamų pastą „tahini“ nemažai „Iki“ pirkėjų jau pažįsta ir mielai perka, tai kitus ingredientus pasigaminti patiems nebuvo labai paprasta. Todėl asortimentą papildėme šaldyta „kataifi“ tešla ir pistacijų kremu tiems, kurie nori namuose atkartoti socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje sužavėjusius receptus“, – sako G. Kitovė.

Patarimai, kaip gaminti su „kataifi“ tešla

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray  pasakoja, kad „kataifi“ tešla – tai plonyčių, tarsi angelų plaukų siūlelių pavidalo tešla, primenanti smulkiai pjaustytus, džiovintus makaronus. Ji kilusi iš Artimųjų Rytų virtuvės, labiausiai siejama su Turkija, Graikija bei kitomis Viduržemio jūros regiono šalimis. Nors ji visame pasaulyje tapo tikra žvaigžde pastaraisiais metais, ji iš tiesų gaminama jau nuo Osmanų imperijos laikų.

„Ši įspūdingai atrodanti ir „angelo plaukais“ vadinama tešla naudojama įvairiems saldumynams gaminti, kur jos traškumas ir lengvumas sukuria ypatingą tekstūrų žaismą. Dabar išpopuliarėjęs šokoladas su ja, tačiau žinomiausi skanėstai – garsieji baklava tipo desertai, kurių tikriausiai kiekvienas yra ragavęs per atostogas Turkijoje. „Kataifi“ apvyniojami riešutų, pistacijų ar kitas įdaras, apšlakstomas medumi ar sirupu ir kepamas iki traškumo. Tešla labai populiari ir Graikijoje, kur iš jos sukami cigaro formos pyragėliai, įdaryti kremu, ledais ar riešutais, kepami įvairūs pyragai, pvz., nuostabaus apelsinų aromato ir kvapo „portokalopita“, – pasakoja Th. Lauvray ir dalijasi patarimais.

Kad dirbti su „kataifi“ tešla būtų paprasta:

  • „Kataifi“ tešlą pirkite šaldytą ir atšildykite šaldytuve, ne kambario temperatūroje – taip išlaikysite gijų struktūrą.
  • Prieš naudojimą švelniai išpurenkite tešlos siūlelius pirštais, kad jie nesuliptų į gumulus.
  • Dirbkite greitai – tešla greitai išdžiūsta ir tampa trapi. Dėl to rekomenduojama ir iškart pasiruošti bei turėti po ranka visus reikalingus produktus.
  • Prieš formuodami patiekalą, apšlakstykite tešlą ištirpintu sviestu – tai suteiks traškumo ir sodraus skonio.
  • Kepkite vidutiniame karštyje (apie 180°C), kol gražiai paruduos.
  • Jeigu gaminate desertą, sirupą ar medų pilkite ant ką tik iškeptų, dar karštų gaminių – taip jie geriau įgers saldumą.

Verta turėti šaldiklyje ir besiruošiant Velykoms, ir mėgstant krevetes

Pietų Europos, Balkanų, arabų šalyse populiaru „kataifi“ naudoti ne tik desertams, atkreipia dėmesį „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė. Ši tešla tampa pagrindu pikantiškiems pyragams ar pyragėliams su mėsa, sūriu, daržovėmis. Pavyzdžiui, ją galima naudoti ir vietoj „phyllo“ tešlos ruošiant žymųjį fetos ir špinatų apkepą „spanakopita“.

„Traškios gijos į kitą lygį pakylės ir užkandžius. Iš jų galima susukti „lizdelius“ ir iškeptus pripildyti mėgstamais priedais – alyvuogėmis, sūriu, kumpiu, saulėje džiovintais pomidorais. Arba, besiruošiant Velykoms – putpelių arba šokoladiniais kiaušiniais. O vienas paprasčiausi ir greičiausiai pagaminamų užkandžių bus apvynioti šiais „angelų plaukais“ krevetes. Vos keli produktai, mažai darbo – ir turėsite įspūdingai atrodantį gurmanišką delikatesą“, – pataria J. Tamoševičienė.

„Iki“ maisto gamybos žinovai dalijasi 4 receptais, kuriais lengvai paliksite įspūdį artimiesiems įvairiomis progomis. „Kataifi“ tešlos galimybės beribės – ją panaudosite tiek užkandžiui, tiek pagrindiniam patiekalui, tiek desertui.

dubajaus sokoladas

Populiarumo viršūnes pasiekęs Dubajaus stiliaus šokoladas

Reikės: 200 g pieninio šokolado, 100 g „kataifi“ tešlos, 2 šaukštų sviesto, 3 šaukštų sezamų pastos (tahini), 3 šaukštų pistacijų kremo, 2 šaukštų cukraus pudros,

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C ir paruoškite „kataifi“ tešlą. Tešlą supjaustykite smulkiais siūleliais, išmaišykite su ištirpintu sviestu ir paskleiskite kepimo skardoje. Kepkite apie 10–12 minučių, kol taps aukso spalvos ir traški.
  2. Ištirpinkite pieninį šokoladą dubenyje virš garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje.
  3. Sujunkite ingredientus: į šiltą šokoladą įmaišykite sezamų pastą (tahini) ir pistacijų kremą. Įdėkite cukraus pudrą ir gerai išmaišykite.
  4. Sluoksniuokite: į silikonines šokolado formeles ar mažus popierinius keksiukų indelius dėkite ploną sluoksnį šokolado mišinio. Ant viršaus paskleiskite traškios kataifi tešlos sluoksnį. Vėl užpilkite šokolado mišiniu, kad apsemtų tešlą. Dėkite į šaldytuvą bent 1 valandai, kad sustingtų.

Krevetės, įvyniotos į traškią „kataifi“ tešlą

Reikės: 200 g „kataifi“ tešlos, 12 didelių nuluptų krevečių (palikite tik uodegos galą), 1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, 1 citrinos žievelės, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus. Patiekimui – mėgstamo padažo, pavyzdžiui, saldžiarūgščio, „aioli“ ar kito.

Gaminame:

  1. Krevetes pamarinuokite alyvuogių aliejuje su druska, pipirais ir citrinos žievele apie 1 val.
  2. Tešlą atitirpinkite ir „iššukuokite“ į ilgus plaukelius. Kiekvieną krevetę įvyniokite į tešlą, apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min. Patiekite su mėgstamu padažu.

Pikantiškas kumpio ir sūrio pyragas su „kataifi“ tešla

Reikės: 1 pakuotės „kataifi“ tešlos, 1 šaukšto sviesto, 3 šaukštų miltų, 1 l pieno, 200 g kumpio, 450 g įvairių sūrių (pavyzdžiui, fermentinio, rikotos ir kietojo), alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Pradėkite nuo bešamelio padažo. Platų puodą padėkite ant stiprios ugnies ir į jį įdėkite 1 šaukštą sviesto ir 3 šaukštus miltų. Mišinį greitai maišykite kiaušinių plakikliu, kol pradės kepti. Įberkite šiek tiek druskos. Supilkite pieną (per du kartus), nuolat maišydami. Užvirinkite, sudėkite įvairių rūšių sūrį ir kubeliais supjaustytą kumpį. Įberkite pipirų ir išmaišykite.
  2. Kol lauksite, kad padažas atvėstų, pirštais prasklaidykite „kataifi“ tešlą ir pasmulkinkite.
  3. Dviejų nedidelių kepimo skardų paviršių patepkite aliejumi, gerai paskleiskite smulkintą tešlą ir ant viršaus užpilkite bešamelio padažo. Uždenkite kitu smulkintos tešlos sluoksniu, gausiai apšlakstykite aliejumi ir kepkite 170 °C temperatūroje maždaug 1 val.

Graikiškas apelsininis „kataifi“ pyragas

Reikės: 500 g „kataifi“ tešlos, 225 g sviesto. Sirupui: 2,5 puodelio vandens, 2 puodelių cukraus, šviežiai tarkuotos apelsino žievelės, 1/2 puodelio apelsinų sulčių, 1 arbatinis šaukštelio vanilės ekstrakto. Apelsinų kremui: 5 kiaušinių, 1 puodelio jogurto, 1 puodelio cukraus, 1 ir 1/4 puodelio apelsinų sulčių, 1 šaukšto kepimo miltelių, 2 apelsinų žievelės, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę 180 °C. Paruoškite sirupą: sudėkite visus sirupo ingredientus (išskyrus vanilę) į puodą ir užvirinkite. Išmaišykite, o kai cukrus ištirps, nukelkite nuo ugnies ir sudėkite vanilės ekstraktą. Atidėkite į šalį, kad atvėstų.
  2. Atskirkite „kataifi“ tešlos gijas ir sudėkite į maždaug 23 x 33 cm kepimo formą. Ant viršaus supilkite ištirpintą sviestą ir uždėkite tešlos, kad uždengtų sviestą.
  3. Kepkite ant vidurinės lentynos orkaitėje, kol tešla taps auksinė, apie 20 minučių.
  4. Sudėkite visus kremo ingredientus į dubenį ir suplakite iki vientisos masės.
  5. Užpilkite kremo ant pakeptos „kataifi“ tešlos ir vėl pašaukite į orkaitę kepti 45 minutes arba kol kremas sustings.
  6. Pyrage padarykite skylutes ir į jas pripilkite sirupo. Leiskite pyragui atvėsti ir sugerti sirupą. Patiekite su ledais ar plakta grietinėle.

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
2025/08/18

Nuo deklaracijų prie realybės („špargalkė“ naujajai Vyriausybei)

Artėjant naujosios Vyriausybės formavimui, politinės partijos ir visuomenė vėl kelia esminius klausimus dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros ateities. Patirtis rodo, kad be aiškios vizijos ir strateginių sprendimų ne tik stringa moderni...
2025/08/18

Po susitikimo su LSDP „aušriečių“ lyderis sako, jog abi partijos gali tęsti darbą kartu

Po pirmadienį įvykusio Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir „Nemuno aušros“ atstovų susitikimų dėl naujos valdančiosios daugumos formavimo, pastarosios pirmininkas Remigijus Žemaitaitis sako, jog politinės jėgos sutarė dė...
2025/08/18

Baltijos jūroje palaidota amunicija – vis dar didžiulė problema

Nors pastarąjį dešimtmetį Baltijos jūros regione buvo atlikta nemažai tyrimų, įvairių šalių institucijos, atsakingos už jūrų teritorijų valdymą, susiduria su daugeliu iššūkių, spręsdamos Baltijos jūroje palaidotos amuni...
2025/08/18

Praėjusią savaitę toliau pigo gamtinės dujos ir nafta, elektros kaina išliko mažesnė nei ankstesniais metais

Praėjusią savaitę gamtinių dujų TTF kainos mažėjo 2,1 proc., o Brent nafta atpigo 1,6 procento. Prie kainų mažėjimo prisidėjo geopolitiniai, ekonominiai ateities klausimai, OPEC+ sprendimai. Tiek dyzelino, tiek benzino kainos Lietuvoje keitėsi než...
2025/08/18

Paukštininkystės asociacija: prekybininkų kaltinimai dėl salmonelių kontrolės neatitinka realybės

Prekybos tinklo „Norfa“ vadovo Dainiaus Dundulio vieši pareiškimai, esą salmonelių patikra turėtų būti atliekama pas paukščių augintojus ir gamintojus, sudaro klaidingą įspūdį, kad tokia kontrolė iki šiol ne...
2025/08/18

Rugpjūčio 21–26 dienomis Seimas rinksis į neeilinę sesiją

Rugpjūčio 21–26 dienomis Seimas šaukiamas į neeilinę sesiją. Neeilinės sesijos pirmasis posėdis vyks rugpjūčio 21 d. 10 val.
2025/08/18

Dantų traumos vasarą: kodėl net nejaučiant skausmo negalima delsti?

Vasara – metas, kai norisi šypsotis plačiai ir be rūpesčių. Aktyvios pramogos, pasivažinėjimai dviračiais ar riedučiais, žaidimai kieme ir sporto aikštelėse suteikia daug džiaugsmo, bet kartais atneša ir tam tikrų i&scar...
2025/08/18

Generalinė prokurorė kreipėsi dėl Seimo nario Eugenijaus Sabučio neliečiamybės panaikinimo

Lietuvos Respublikos generalinė prokurorė Nida Grunskienė šiandien pasirašė ir išsiuntė kreipimąsi į Lietuvos Respublikos Seimą dėl leidimo patraukti Seimo narį Eugenijų Sabutį baudžiamojon atsakomybėn.