Columbus +2,0 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +2,0 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Žiemos tema daržininkams kaip niekad aktuali – į stiklainius keliauja pomidorai, agurkai, žirneliai, paprikos ir kitos gėrybės

2024/07/27


Daržininkams šie metai neprasti, mėgstamų daržovių derlius gausus. Belieka pagalvoti, ką daryti su tuo, ko nepavyksta iškart suvalgyti. Alytiškės Dianos Maldanytės šeimos daržas taip pat pilnas gėrybių, namiškiai tiek nė nesuvalgo. Todėl moteris ruošia atsargas žiemai. Mėgstamais šeimos receptais Diana noriai dalinasi su ,,Rasų“ skaitytojais.

Būdų, kaip žiemai pasiruošti daržovių atsargų, įvairovė gausi, kiekviena šeimininkė turi savą receptų sąrašą, bet yra ir bendrų taisyklių. Diana primena, kad prieš sandariai uždarant stiklainius su paruoštomis gėrybėmis, juos reikia pasterizuoti verdančiame vandenyje. Tik svarbu nepamiršti, kad skirtingos talpos indams reikės skirti ne vienodai laiko. 0,5 l stiklainius puode su verdančiu vandeniu teks pakaitinti 10–15 min., o 1 l indus – 20–25 min.

Konservuoti žalieji žirneliai

žirneliai

Reikės:

  • 1 l žirnelių

Marinatui:

  • 1 l vandens
  • 3 šaukštų druskos (galima šiek tiek mažiau)
  • 6 šaukštų acto

Žirnelius paverdame 10 min, po to juos supilame į verdantį marinatą ir paverdame dar 5 min. Supilstome į stiklainius, sandariai uždarome, apverčiame dugnu aukštyn ir šiltai apklojame. Atvėsusius stiklainius sunešame į vėsią patalpą.

Aitriosios paprikos su medumi

paprikos su medumi

Reikės:

  • aitriųjų paprikų (tiek, kiek telpa į stiklainius, aš naudojau apie 300 g)
  • česnako
  • lauro lapų, gvazdikėlių, kvapiųjų ir juodųjų pipirų, garstyčių grūdelių

Marinatui:

  • 2,5 stiklinių vandens
  • 3 šaukštų cukraus
  • 3 šaukštų medaus
  • 100 ml acto (9 proc.)
  • 0,5 šaukšto druskos
  1. Galima išbandyti du paruošimo būdus.
  2. Jeigu mėgstate labai aštrius patiekalus, kiekvieną švariai nuplautą aitriąją papriką įpjaukite, kad prasiskverbtų marinatas.
  3. Norint šiek tiek švelnesnių, nupjaukite kotelius, perpjaukite kiekvieną papriką išilgai ir išvalykite sėklytes. Paprikos bus švelnesnio skonio, bet aitrumo vis tiek nepraras.
  4. Į kiekvieną stiklainį dedame po skiltelę išilgai riekelėmis pjaustyto česnako, lauro lapelį, 3 gvazdikėlius, po 3 kvapniuosius ir juoduosius pipirus, pusę šaukštelio garstyčių grūdelių.
  5. Tada į stiklainiukus sudedame aitriąsias paprikas.
  6. Į puodą įpilame vandens, įberiame cukraus, druskos ir pakaitiname, kol cukrus ir druska ištirps. Po to pilame acto ir dar kartą užviriname. Tada liepsną išjungiame, sudedame medų ir maišome, kol jis ištirps.
  7. Karštu marinatu užpilame pipirus. Didelio puodo dugne patiesiame rankšluostėlį, ant jo sudedame stiklainiukus su pipirais, pridengiame dangteliais (bet ne užsukame). Į puodą įpilame vandens, kad apsemtų daugmaž 2/3 stiklainio, ir užkaitiname.
  8. Stiklainius užsukame dangteliais, apverčiame dangteliais žemyn ir paliekame atvėsti.

Agurkai su garstyčių padažu

Marinatui:

  • 2 l vandens
  • 2 stiklinių cukraus
  • 2 stiklinių acto (9 proc.)
  • 2 nubrauktų šaukštų druskos
  • 4 šaukštų garstyčių

Agurkus užpilame karštu marinatu ir kaitiname 15 min. Išeiga – šeši 0,5 l stiklainiai.

Marinuoti agurkai su ciberžole

agurkai su ciberžole

Reikės:

  • agurkų
  • česnako skiltelių
  • krapų žiedynų
  • kvapiųjų ir juodųjų pipirų

Marinatui:

  • 1 l vandens
  • 2 šaukštų druskos (vos su kaupeliu)
  • 1,5 stiklinės cukraus (375 ml)
  • stiklinės acto (9 proc.)
  • šaukštelio ciberžolės (su kaupu)
  • 2 šaukštų medaus
  1. Į stiklainius dedame po skiltelę pasmulkinto česnako, krapo žiedyną, kvapiųjų ir juodųjų pipirų.
  2. Marinatui skirtus ingredientus sudedame į vandenį ir užverdame.
  3. Nupjauname nuplautų agurkų galiukus ir perpjauname į 4 dalis arba dar smulkiau, mažiukus galima perpjauti perpus. Dedame juos į stiklainius ir užpilame vedančiu marinatu.
  4. Užpiltus agurkus palaikome pusvalandį arba ilgiau, po to marinatą nupilame. Jį dar kartą užkaitiname ir vėl užpilame agurkus. Tada stiklainius pridengiame dangteliais, sustatome į puodą kaitinti – 0,75 l stiklainį reikia kaitinti 5 min. Po to sandariai užsukame dangtelius ir stiklainius laikome šiltai, kol atvės.

Agurkai pomidorų padaže

agurkai pomidorų padaže

Reikės:

  • agurkų
  • krapų
  • česnako skiltelių
  • pipirų, garstyčių grūdelių
  • vyšnių, serbentų, krienų lapų

Marinatui:

  • 1,5 l vandens
  • stiklinės cukraus (200 ml)
  • 2,5 šaukšto druskos
  • 0,5 l pomidorų padažo (nesvarbu koks, bandžiau įvairius ir su pomidorų gabaliukais, ir su džiovintais prieskoniais)
  • stiklinės acto (9 proc.)
  1. Agurkus perpjauname į 4 dalis. Į stiklainį įberiame pipirų, garstyčių grūdelių, dedame česnako, krapų, vyšnių, serbentų, krienų lapų. Sudedame agurkus. Užpilame paruoštu marinatu, pridengiame dangteliais ir statome į puodą kaitinti.
  2. Vandeniui užvirus, 1 l stiklainį kaitiname 15 min. Po to užsukame, šiltai pridengiame, kad lėtai atvėstų.

Agurkai su korėjietiškais prieskoniais

agurkai, korėjietiški prieskoniai

Reikės:

  • 1–1,5 kg agurkų
  • 2 morkų
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 5–6 česnako skiltelių
  • šaukšto druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • šaukšto korėjietiškų prieskonių (galima ir mažiau, jei norite švelniau)
  • 50 ml aliejaus
  • 50 ml acto (9 proc.)
  1. Agurkus supjaustome riekelėmis, morkas šiaudeliais, svogūnus pusžiedžiais. Viską išmaišome ir vis pamaišydami palaikome mažiausiai 4 val.
  2. Po to viską sudedame į sterilius stiklainius, pridengiame dangteliais ir pakaitiname apie 10 min. Tada užsukame, apverčiame, uždengiame ir paliekame atvėsti.

Išeiga – maždaug trys 0,5 l stiklainiai.

Pomidorų ir cukinijų mišrainė žiemai

pomidorai, cukinijos, mišrainė

Reikės:

  • 2 kg pomidorų
  • 2 kg cukinijų (gryno svorio)
  • 1 kg svogūnų
  • 2 raudonųjų paprikų
  • 150 ml aliejaus
  • 100 ml acto (9 proc.)
  • 3 šaukštų druskos
  • 3 šaukštų cukraus
  • aitriosios paprikos (nebūtina)
  • 6 skiltelių česnako
  • šiek tiek pipirų, maltų lauro lapų
  1. Pomidorus nulupame. Lengviau lupsis, jeigu viršuje įpjausime kryžiukus ir pomidorus užpilsime verdančiu vandeniu, iki apsems. Taip palaikę porą minučių, karštą vandenį nupilame ir užpilame šalto, paliekame pomidorus atvėsti. Tada odelės tada atsiskirs pačios.
  2. Pusę pomidorų sumalame mėsmale arba sutriname elektriniu trintuvu iki tyrės. Likusią dalį supjaustome gabaliukais arba skiltelėmis.
  3. Storadugniame puode, kuriame virsime mišrainę, ant aliejaus pakepame pusžiedžiais arba kubeliais susmulkintą svogūną, iki truputį suminkštės. Dedame kapoto česnako, smulkintos aitriosios paprikos ir dar porą minučių pakepiname.
  4. Sudedame kubeliais supjaustytą papriką ir pakepame dar porą minučių. Tada sudedame nuluptas ir kubeliais supjaustytas cukinijas, pomidorus, supilame pomidorų tyrę, likusį aliejų (jeigu jo liko nuo kepinimo), acto, įberiame cukraus, druskos ir užkaičiame. Mišrainei užvirus, sumažiname liepsną ir verdame 20–25 min.
  5. Karštą mišrainę supilame į iškaitintus stiklainius, sandariai užsukame. Stiklainius sustatome dangteliais žemyn, šiltai apklojame ir palaikome, kol visiškai atvės. O tada nešame į vėsų sandėliuką ar rūsį.

Išeiga – apie 5,5 l.

 

Dianos MALDANYTĖS ir 123rf nuotr.

Dalintis
Verslas