Obuolių pyragai – tarsi rudenėjantis rimas

receptai, obuolių pyragas, pyragas „Pavlova“, marcipaninis keksas, obuolių sūrio pyragas, Kai soduose atsisveikindami su šakomis tyliai į minkštą žolę krinta obuoliai, ženklas, kad atėjo obuolių pyragų metas. Nors esame iškepę jų daugybę, vis tiek ieškome paties pačiausio recepto, kuris pavergs kiekvieno širdį.

Elžbieta MONKEVIČ

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja


„Pavlova“ su obuoliais

Atėjus rudeniui gaminame rudeninę „Pavlovą“. Kvapnią, prieskoningą ir tiesiog tobulą prie puodelio stiprios kavos.

obuolių pyragas, pyragas „Pavlova“, marcipaninis keksas, obuolių sūrio pyragas,

„O žvaigždė puodynėj Ir vaikai prie stalo, o sode – obuoliai…“ – Vytautas V. Landsbergis.

Reikės:

  • 4 kiaušinių baltymų
  • 175 g smulkaus cukraus
  • 75 g miltelinio cukraus
  • š. krakmolo
  • š. acto 6 proc.
  • š. cinamono

Obuolių įdarui:

  • 2–3 didelių saldžių obuolių
  • 50–80 ml šviesaus sirupo
  • 20 ml citrinų sulčių
  • š. cinamono
  • 200 g vanilinių ledų

Orkaitę įkaitinkite iki 100 °C. Ant kepimo popieriaus nupieškite 22 cm skersmens apskritimą. Lengvai paplakite baltymus, nuolat plakdami mažomis porcijomis suberkite cukrų. Žiūrėkite, kad kiekviena cukraus porcija ištirptų baltymuose. Kai cukrus ištirps, baikite plakti ir įsijokite miltelinį cukrų bei krakmolą. Mentele atsargiai išmaišykite kartu su actu ir cinamonu. Suformuokite gana aukštą apskritimą.

Paplotį pašaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 70–80 min., kol apačia bus tvirta. Iškepusį aušinkite ant popieriaus, kol kas jo nenuimkite.

Obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis. Keptuvėje pradėkite šildyti sirupą, kai jis užvirs, suberkite obuolius ir virkite mažoje kaitroje, kol obuoliai suminkštės. Apibarstykite cinamonu. Ant baltyminio pagrindo dėkite ledus ir obuolius.

Dieviškai skanus marcipaninis keksas su obuoliais

Šis puikios tekstūros ir aromato keksas ilgai išlieka šviežias, bet neužsibūna.

receptai, obuoliu pyragasReikės:

  • 240 g marcipano
  • 240 g cukraus pudros
  • 240 g sviesto
  • 230 g miltų
  • 30 g kukurūzų krakmolo
  • žiupsnelio druskos
  • 6 kiaušinių
  • 2 v. š. tarkuotos apelsinų žievelės
  • šaukšto kepimo miltelių
  • 5–6 obuolių
  • 2–3 v. š. apelsinų džemo

Visi produktai turi būti kambario temperatūros.

Marcipaną sutrinkite su 50 g sviesto, tada į plakimo dubenį įdėkite likusį sviestą ir suplakite iki vientisos masės. Suberkite cukraus pudrą, sudėkite apelsinų žievelę, druską ir krakmolą. Viską suplakite. Į sviesto ir marcipano masę po vieną leiskite kiaušinius, kiekvieną gerai išplakdami (suskaičiuokite iki 100, ir tik tada leiskite dar vieną).

Atsargiai permaišykite su miltais ir kepimo milteliais.

Sudėkite tešlą į išklotą kepimo popieriumi 24 cm skersmens formą ir palikite maždaug valandai šaldytuve. Išimkite, supjaustykite obuolius ir sudėliokite ant tešlos. Kepkite 150 °C orkaitėje 55–60 min.

Iškepusį pyragą išimkite iš formos, padėkite ant grotelių. Dar karštą patepkite apelsinų džemu.

Obuolių sūrio pyragas

Labai skanus, pagaminamas paprastai ir greitai.

Reikės:

  • 250 g sausainių („Belvita“,
  • „Gaidelis“)
  • 150 g ištirpinto sviesto
  • 375 g kambario temperatūros grietinėlės sūrio
  • 50 g cukraus pudros
  • vanilės ekstrakto
  • 100 ml plakamosios grietinėlės
  • 2 kiaušinių
  • 800 g nuvalytų obuolių
  • karamelinio padažo
  • cukraus pudros

Trupiniams:

  • 140 g miltų
  • 80 g „Muskovado“ arba „Demerara“ cukraus
  • 1/2 šaukštelio malto cinamono
  • 100 g atšaldyto, smulkiai pjaustyto sviesto
  • 50 g migdolų riekelių

20 x 30 cm kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

Sausainius sutrupinkite, sumaišykite su ištirpintu sviestu. Gautą mišinį paskleiskite formoje ir gerai prispauskite prie dugno. Tai galite padaryti stikline arba matavimo puodeliu. Dėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Šluotele arba plakikliu labai lėtai sumaišykite grietinėlės sūrį, cukraus pudrą, vanilę, grietinėlę ir kiaušinius iki vientisos masės. Supilkite mišinį ant sausainių pagrindo formoje. Kepkite iki 140 °C įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes. Atvėsinkite 15 min.

Supjaustykite obuolius plonomis riekelėmis. Pagaminkite trupinius iš miltų, rudojo cukraus, cinamono, sviesto. Pabaigoje įmaišykite migdolų riekeles. Padidinkite orkaitės temperatūrą iki 160 °C su vėjeliu. Ant sūrio pyrago sluoksnio atsargiai išdėliokite obuolius ir suberkite trupinius. Kepkite dar apie 30 min. arba kol viršus bus gražios aukso spalvos.

Atšaldykite pyragą šaldytuve kelias valandas. Patiekite su karameliniu padažu.

Obuolių pyragas su plikytu kremu ir avietėmis

Kai norisi gaivaus torto. Mažai tešlos, daugybė nuostabaus gaivaus įdaro, labiau tortas nei pyragas.

Reikės:

  • 230 g miltų
  • 4 kiaušinių
  • 120 g cukraus
  • ½ citrinos nutarkuotos žievelės
  • žiupsnelio druskos
  • 100 g aliejaus
  • kupino a. š. kepimo miltelių

Kremui:

  • 300 ml pieno
  • kiaušinio L dydžio
  • 60 g cukraus pudros
  • 30 g kukurūzų krakmolo
  • š. vanilės pastos

Įdarui:

  • 500 g nuluptų ir supjaustytų obuolių (rūgščių!) arba ir daugiau
  • citrinos sulčių
  • aviečių pagal poreikį
  • cukraus pudros pabarstyti

Forma 22 x 22 cm arba 24 cm skersmens, apvali.

Kremui pieną užvirkite. Kitame puode sumaišykite šluotele kiaušinius, krakmolą, vanilę ir cukrų. Plona srovele supilkite karštą pieną nuolat maišydami. Kai išsimaišys, pradėkite kaitinti. Kaitinkite nuo užvirimo dar 1–2 min., kad kremas sutirštėtų (neturi būti skystas). Uždenkite jį plėvele ir visiškai atvėsinkite. Tada sudėkite į konditerinį maišelį. Laikykite šaldytuve.

Obuolius sumaišykite su citrinos sultimis.

Tešlai kiaušinius su cukrumi, citrinų žievele ir druska išplakite iki purios masės. Nuolat plakdami palaipsniui supilkite aliejų. Suberkite miltus su kepimo milteliais ir išmaišykite (irklo plakikliu arba mentele), kad susijungtų, bet nepermaišykite.

Tešlą sumaišykite su obuoliais, sudėkite į formą, ant viršaus užspauskite kremo spirales, išdėliokite avietes. Kepkite 180 °C orkaitėje (viršus-apačia) apie 50 min.

Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.

 

Elžbietos Monkevič nuotraukos

2022-09-09

Susijusios temos – skaitykite: receptai, Elžbieta Monkevičobuolių pyragas, pyragas „Pavlova“, obuolių sūrio pyragas