Ashburn +9,7 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024
Ashburn +9,7 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024

Plikyti pyragėliai su šokolado glajumi

2016/02/12

Tešlai:

  • 125 ml pieno
  • 125 ml vandens
  • 100 g sviesto
  • 150 g miltų
  • 4 kiaušiniai
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 1/2 šaukštelio druskos

Kremui:

  • 3 kiaušinių tryniai
  • 70 g cukraus
  • 2 šaukštai miltų
  • 250 ml pieno
  • 150 ml plakamosios grietinėlės
  • 1 šaukštelis vanilės esencijos
  • gabalėlis sviesto

Baltajam glajui:

  • 200 g baltojo šokolado
  • 175 g miltelinio cukraus
  • 2 šaukštai pieno

Raudonajam glajui:

  • 4 kiaušinių baltymai
  • 1 stiklinė miltelinio cukraus
  • 1 šaukštelis citrinų sulčių
  • druskos
  • raudonų maistinių dažų

Pirmiausia pagaminkite kremą, kad jis spėtų visiškai atvėsti. Kiaušinių trynius išplakite su trečdaliu cukraus – masė turi būti balta ir puri. Į ją gerai įmaišykite miltus, kad neliktų jų gumuliukų. Į puodelį supilkite pieną ir užkaiskite ant kaitrios ugnies. Supilkite likusį cukrų ir vanilės esenciją. Kai užvirs, pieną nukelkite nuo ugnies ir labai plona srovele, smarkiai maišydami supilkite į trynių masę. Ją sukrėskite atgal į puodelį, statykite ant ugnies ir maišydami virkite apie 2 min., kol kremas ims tirštėti. Nukelkite nuo ugnies, šiek tiek pravėsinkite, įdėkite nedidelį sviesto gabalėlį – lydydamasis jis padengs visą paviršių ir neleis kremui apdžiūti. Kremą gerai atšaldykite. Grietinėlę išplakite iki standumo ir sumaišykite su kremu. Tešlai užmaišyti į nedidelį puodą supilkite vandenį ir pieną, sudėkite sviestą, suberkite cukrų ir druską. Kai sviestas išsilydys ir puodas užvirs, nukelkite jį nuo ugnies. Iš lėto, dalimis berkite miltus ir smarkiai maišykite, kol tešla atšoks nuo sienelių. Puodą vėl statykite ant ugnies ir dar kokią minutėlę maišydami pakaitinkite. Palaukite, kol tešla kiek pravės. Visą laiką smarkiai maišydami įmuškite po vieną kiaušinius – plikyta tešla turi būti minkšta ir žvilganti. Sukrėskite ją į konditerinį maišelį ir išspauskite nedidelius tešlos gabalėlius ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Palikite tarpus – pyragėliai kepdami maždaug trigubai padidės. Šaukite juos į 180 ºC orkaitę ir kepkite apie 10 min. Iškepusius pyragėlius visiškai atvėsinkite ant grotelių. Pyragėlius konditeriniu švirkštu pripildykite vanilinio kremo. Pyragėliams sulipdyti pagaminkite baltąjį glajų. Šokoladą sulaužykite gabaliukais, sudėkite į dubenėlį, statykite jį į karšto vandens vonelę ir ištirpdykite. Suberkite miltelinį cukrų, įpilkite šaukštą pieno ir labai gerai išmaišykite. Jei reikia, supilkite likusį pieną. Pyragėlius vieną su kitu klijuokite šiltu glajumi. Sudėkite juos į kalną ir apliekite likusiu glajumi. Palikite pastovėti, kad glajus sustingtų. Pagaminkite raudonąjį glajų. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių (negali papulti nė lašelis trynio). Plakite baltymus, kol susidarys lengvos putos, tačiau smarkiai ir ilgai nemaišykite. Pamažu pilkite miltelinį cukrų ir atsargiai sukite masę. Įberkite žiupsnelį druskos. Kai glajus bus tinkamo tirštumo, supilkite citrinų sultis, sudėkite maistinius dažus ir darsyk gerai išmaišykite. Apšlakstykite raudonuoju glajumi pyragėlių kalną ir palaikykite šaltai, kad jis visiškai sustingtų.

Dalintis
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.
2024/03/28

Pasiūlė įsigyti saulės modulius – gautus pinigus pralošė

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje marijampolietis kaltinamas dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto.
2024/03/28

Pajamos mažėjo, tačiau VMU išlaiko optimizmą

Nepaisant Lietuvos ekonomikos lėtėjimo, pramonės traukimosi, VĮ Valstybinių miškų urėdija (VMU) sugebėjo pasiekti prognozes viršijusius veiklos rezultatus. Neaudituotais duomenimis, pajamos už 2023 m. siekia 288,6 mln. Eur, grynasis ...
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Nutarta: atsiskaitant grynaisiais bus apvalinamos bendros mokėtinos sumos

Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 d. įpareigos atsiskaitant už prekes ar paslaugas grynaisiais pinigais apvalinti bendrą mokėtiną sumą.
2024/03/28

Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius, kad Velykinis margutis būtų ne tik stiprus, bet ir saugus vartoti?

Šv. Velykų pagrindinis akcentas - kiaušiniai, kurie yra neatsiejama šios šventės dalis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena svarbiausią informaciją, kuri padės išsirinkti labi...
2024/03/28

Pakeistos susietosios paramos už ūkinius gyvūnus taisyklės

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos 2023–2027 m. susietosios pajamų paramos už mėsinius galvijus, avis ir ožkas administravimo taisyklės.
2024/03/28

Tyrimas atskleidė – rytinė ES siena visiškai atvira baltarusiškai medienai, neva atkeliaujančiai iš Azijos

Šiomis dienomis į viešumą iškilo Europos Sąjungos (ES) medienos sektorių kompromituojanti medžiaga. Nepriklausomo baltarusių portalo „Zerkalo.io“ žurnalistai paskelbė Baltarusijos tyrimų centro (BTC) medžiagą, atsk...
2024/03/28

Benzino didmeninės kainos jau didesnės už dyzelino kainas

Praėjusią savaitę vidutinė degalų kaina Lietuvoje pakito skirtingai – benzinas pabrango 1,4 proc., o dyzelinas atpigo 1,1 procento. Skirtumas tarp benzino ir dyzelino vidutinių kainų per savaitę sumažėjo nuo 0,07 Eur/l iki 0,03 Eur/l. Benzin...