Skanėstai anūkams

Prienų rajone gyvenanti agronomė Vilija Juškevičienė, kasmet sulaukianti gražios pomidorų ir kitų daržovių įvairovės, šiemet anūkus džiugina gardžiomis žemaūgėmis dumplūnėmis ir švelnaus skonio baltaisiais agurkais.


Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

dumplunes, agurkai, receptai

Šie agurkai nustebino švelniu, geru skoniu, bet netinkami konservuoti.

Dera iki pat šalnų

Kol auga, ‘Sacharnyj iziumčik’ vaisių pūslelės būna žalsvos, tik nukritusios šiek paruduoja.

Išbandžiusi ne vieną dumplūnių veislę, V. Juškevičienė pastebėjo, kad dera jos iki pat šalnų. Ir dideli, ir maži jas valgo šviežias, nors galima gaminti cukruočius (cukatus) ar džemus. Tam jų nebelieka

Šiemet prieniškė džiaugiasi atradusi žemaūgių dumplūnių veislę ‘Sacharnyj iziumčik’ – ankstyvą ir gausiai, ilgai derančią: „Krūmeliai žemučiai, bet driekiasi plačiai, tarsi šliaužtų. Sunokusios uogos gelsvai žalsvos ir labai saldžios. Nokti pradeda birželį ir dera iki pat šalnų.“

Šias dumplūnes ji augina lauke, pakeltoje lysvėje ir ties įėjimu prie šiltnamio, po stogeliu. Vaisius išsiaižo jau nubyrėjusius nuo šakelių – tada būna sunokę. Apvalios uogelės valgomos be taurelių (maišelio), nes jos turi nuodingų medžiagų. Iš graikų kalbos kilęs genties pavadinimas (Physalis L.) reiškia pūslę.

„Dumplūnės nuo seno žinomos kaip liaudies medicinos vaistas, gydantis ne vieną ligą. Jų vaisiuose yra daug citrinos rūgšties, fosforo, geležies, vitaminų B ir C, rauginių ir pektininių medžiagų, kurios turi želatinos savybių“, – atkreipė dėmesį specialistė.

Nustebino baltieji agurkai

žemaūgės dumplūnės, baltieji agurkai, dumplūnės ‘Sacharnyj iziumčik’, salotiniai agurkai ‘Bielyj zmiej F1’, ilgavaisiai agurkai

Agurkas ‘Bielyj zmiej F1’.

„Visą laiką neigiamai vertinau baltuosius agurkus, – prisipažino V. Juškevičienė. – Atrodė, kad jie kartūs ir stora odele, panašiai kaip ‘Rodničiokas’. Man agurkai turėjo būti žali. Tačiau visiškai atsitiktinai darže atsidūrė baltojo daigas – draugė pirko sėklų ir vieną atsiuntė man.“

Tai buvo ilgavaisiai salotiniai agurkai ‘Bielyj zmiej F1’. Sėklytę agronomė pasėjo šiltnamyje be sienų, bet po stogu. Skonis visiems labai patiko, o ypač prieniškės anūkams: „Vaikai išsimaudo ir neria tiesiai į šiltnamį atsigaivinti daržovėmis…“ Šių išskirtinai saldžių, traškių, sultingų, aromatingų agurkų odelė plona, sėklos smulkutės, tačiau netinka konservuoti.

‘Bielyj zmiej F1’ agurkai nėra savidulkiai, augalas nelinkęs šakotis, auga vienu stiebu, tik birželiui baigiantis ėmė rodytis atžalos nuo žemės, kai augalas pasiekė 1,6 m. Ilgavaisiai gardūs agurkai derliumi nenuvylė, iki vidurvasario užaugo 8 ilgi, dideli agurkai, kurių pasigardžiuoti užteko visiems anūkams.

ĮDOMU. Anot Nijolės Maročkienės, LAMMC SDI mokslo darbuotojos, dumplūnės auginamos panašiai kaip pomidorai, tik paprasčiau, nes nereikia skabyti ir statyti atramų. Valgomųjų dumplūnių sėklos sėjamos į indelius negiliai pavasarį, daigai auginami šiltai.

 

Vilijos Juškevičienės nuotraukos

2022-09-05

Susijusios temos – skaitykite: žemaūgės dumplūnės, baltieji agurkai, dumplūnės ‘Sacharnyj iziumčik’, salotiniai agurkai ‘Bielyj zmiej F1’, ilgavaisiai agurkai