Skani ne tik braškių uogienė!

instagramKai sezonas gausiai dovanoja braškių, norisi jį pratęsti. Tam labiausiai tinka konservavimas. Verdame uogienes, džemus, kompotus, šaldome, vėl uogienes, kompotus, šaldome ir… Gal kiek nuobodoka. Nors stiklainis tradicinės braškių uogienės visuomet turi būti, bet kodėl nepabandžius ir kitokių konservavimo būdų?!

Elžbieta MONKEVIČ

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja


Vytintų braškių uogienė

Skamba intriguojančiai, bet šiai uogienei reikia laiko, gero oro ir pastangų. Kiekviena gaminimo minutė atsiperka nuostabiu skoniu. Apie tokį uogų konservavimo būdą sužinojau iš Vaitkuškio dvaro (Ukmergės r.) šeimininkės. Sklaidėme Kosakowskių šeimos memuarus ir ji atkreipė mano dėmesį į šį receptą. Kadangi nepavyko jo užsirašyti, labai apsidžiaugiau gavusi žinomo prancūzų ir amerikiečių šefo Jacques Pépin tokios pat uogienės receptą. Šiuo atradimu dalinuosi ir su jumis. Telieka sulaukti saulės. Uogienė išeina gana skysta, nes tirštai reikia aukštesnės temperatūros ir daugiau cukraus, bet marmeladinis uogų skonis tiesiog pribloškia. Tikros braškių cukatos sirupe!

Reikės:

  • 3 kg braškių
  • 1 kg cukraus

1 diena. Braškes nuplaukite ir labai gerai nusausinkite. Nupjaukite kotelius, dideles uogas perpjaukite. Į gilią skardą supilkite uogas, užberkite cukraus, uždenkite plonu audiniu ir pastatykite saulėtoje vietoje. Nakčiai skardą perkelkite į orkaitę ir džiovinkite 70 °C temperatūroje.

2 diena. Vėl uždenkite audiniu ir džiovinkite saulėje, o nakčiai – atgal į orkaitę.

3 diena. Vėl tas pats. Pastebėjau, kad braškės ne tik sumažėja, bet ir pradeda „garuoti“. Vadinasi, uogienė jau paruošta ir belieka supilstyti į stiklainius.

Šią uogienę geriausia gaminti, kai šilta ir saulėta. Vytinti galima ir orkaitėje – visam laikui nustatykite 70 °C temperatūrą ir kaitinkite, kol sulauksite norimo rezultato.

Braškių lavašas ir pastilės

Jei turite daug braškių, išbandykite plonąjį vaisių lavašą arba pastilę. Šiuos patiekalus vienija panaši technologija: vaisių tyrė verdama su cukrumi (galima ir be jo), paskui formuojama ir džiovinama. Tinka ir prastesnės kokybės uogos, bet būtina pašalinti pažeidimus.

Gamindami vaisių lavašą, uogų tyrę pertrinkite per sietą, kad pašalintumėte sėklytes, pridėkite šiek tiek cukraus (1 kg uogų masei reikės 150–200 g cukraus), nugarinkite, kad perbraukus šaukštu suvirusią masę puode arba keptuvėje tarpas nesusijungtų bent 5–7 sekundes, ir džiovinkite paskleidę labai plonu sluoksniu ant kepimo popieriaus.

Gaminant pastiles, braškių tyrė maišoma su obuolių tyre, kepama, kol išgaruoja skystis. Atvėsinus tyrė išplakama su cukrumi iki purios masės. Užtepkite ją ant kepimo arba vaflinio popieriaus maždaug piršto storio sluoksniu. Džiovinkite krosnyje arba orkaitėje. Kai išdžius, supjaustykite nedideliais stačiakampiais ir gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi. Pastiles laikykite sandariai uždarytuose induose. Kadangi braškių ir obuolių sezonai šiek tiek skiriasi, braškių tyrę galima užšaldyti. Atėjus laikui atšildyti ir panaudoti gaminant pastiles.

Vaisinė užpiltinė „Ratafia“

Ši užpiltinė gaminama iš įvairių sezoninių vaisių, priklausomai nuo jų nokimo laiko, pradedant braškėmis ir baigiant kriaušėmis. Kuo įvairesnė sudėtis, tuo įdomesnis skonis. Į šią užpiltinę galima dėti rožių žiedlapių, migdolų, razinų, kitų džiovintų vaisių, naujos skonių patirties suteiks keli sutraiškyti abrikosų arba slyvų kauliukai.

Reikės:

  • 3 kg vaisių ir uogų
  • 2 l romo
  • 1,5 kg cukraus

Nupjaukite braškių kotelius, išimkite vyšnių, abrikosų, persikų ir slyvų kauliukus. Jeigu norėsite gardinti jais užpiltinę, atidėkite po kelis. Vaisius sudėkite į didelį stiklainį, užpilkite romu ir užberkite cukraus. Vienai porcijai vaisių reikėtų 200 ml romo ir 100–150 g cukraus. Stiklainį nuolat papildykite naujais vaisiais, priklausomai nuo jų nokimo laiko.

Stiklainį laikykite saulėtoje vietoje. Kai sudėsite paskutinę vaisių arba uogų porciją, jį palaikykite dar apie mėnesį. Paskui nukoškite, vaisius ir uogas galite laikyti šaldytuve atskirai, o užpiltinę – tamsioje spintelėje dar apie du mėnesius. Praėjus šiam laikui, nupilkite skystį, vaisius nuspauskite, abudu skysčius sumaišykite ir perkoškite per kavos filtrą. Supilstytą į butelius gėrimą laikykite tamsioje vietoje ne trumpiau nei šešis mėnesius.

Braškių kečupas

Manėte, kad kečupą galima pagaminti tik iš pomidorų? Tam puikiai tiks ir kitos sezoninės dovanos!

Reikės:

  • Raudonojo svogūno
  • 1 kg braškių
  • 300 g pomidorų
  • 50 g pomidorų pastos
  • 50 ml obuolių acto
  • 150 g cukranendrių cukraus
  • š. saldžiųjų paprikų miltelių
  • 2 a. š. šviesiųjų garstyčių sėklų
  • 2 v. š. Vusterio padažo
  • Kupino v. š. rūkytos paprikos miltelių
  • ½ a. š. česnakų granulių
  • Druskos
  • Alyvuogių aliejaus kepti

Daržoves ir uogas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite. Braškes sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, pašlakstykite aliejumi. Kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje 20–25 min.

Svogūną susmulkinkite, pakepinkite alyvuogių aliejuje iki skaidrumo. Sudėkite susmulkintus pomidorus ir iškeptas braškes. Įberkite druskos, cukranendrių cukrų, sudėkite pomidorų pastą, garstyčias, supilkite actą ir virkite 15 min. vidutinėje arba silpnoje kaitroje. Suberkite maltus saldžiųjų paprikų miltelius, česnako granules, supilkite Vusterio padažą ir troškinkite dar 10–15 min. Tada sutrinkite trintuvu iki vientisos masės, atvėsinkite, supilkite į nedidelius stiklainėlius ir laikykite šaldytuve.

Braškių actas

Vasaros salotų skonis taps neįprastu ir rafinuotu, jei jų užpilui panaudosite braškių actą. Jis puikiai pravers gaminant ir naminį majonezą ar kitus šaltus padažus. Juo galima paskaninti silkę, žuvį.

Reikės:

  • 300 g braškių arba braškių kotelių, arba visko kartu
  • 0,5 l baltojo vyno acto

Nuplautas braškes sudėkite į butelį, užpilkite baltojo vyno actu, užsukite dangtelį ir laikykite saulėtoje vietoje. Kartkartėmis butelį pakratykite. Po 10 dienų actą perkoškite ir supilstykite į dekoratyvinius buteliukus arba ąsotėlius. Šį actą geriausia laikyti šaldytuve.

Nepaprasti varškėčiai

Tobuli sekmadienio pusryčiai – subalansuoti ir vaikams, ir suaugusiesiems. Kol yra braškių, būtinai jas naudokite. Varškėčių galite pagaminti daugiau ir užšaldyti žiemai. Man nepavyksta išsaugoti iki žiemos, nes valgome, kai tik užsimanome. Bet malonumas ne gaminti, o išsitraukti iš šaldiklio, išsivirti ir mėgautis. Tokiems varškėčiams tinka ir smulkinti abrikosai.

Reikės:

(~ 25 vnt.)

  • 500 g varškės
  • 2 kiaušinių
  • Žiupsnelio druskos
  • 100–110 g miltų
  • 60 g tirpinto sviesto

Visus produktus sudėkite į plaktuvo indą ir sumaišykite. Suvyniokite tešlą į plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 30 min. Padalykite ją gabaliukais po 35–38 g, suplokite juos, įdėkite į vidų po braškę ir užspauskite. Dėkite į verdantį vandenį ir virkite 3–4 min. nuo to momento, kai jie iškils į paviršių. Šaldytus virkite 8–10 min. nuo užvirimo. Patiekite, kaip jums patinka, – su sviestu, cukrumi, grietine.

 

Elžbietos Monkevič nuotraukos

2022.07.14

Susijusios temos – skaitykite: braškės, receptai, braškių uogienė