Šventinis uzbekiškas avienos plovas

  • 1 kg avienos
  • 1 stiklinės avinžirnių (užplikytų ir mirkytų mažiausiai 3 val.)
  • 1 kg Basmati ryžių
  • 1 kg morkų
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • 2 aitriųjų paprikų
  • 3 česnako galvučių
  • 200 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 2 šaukštų plovo prieskonių
  • saujos raugerškių uogų
  • 1 šaukštelio kuminų sėklų (pakepintų ir sutrintų)
  • 1,5 šaukšto druskos

Kazane (jo neturint – kitokiame ketiniame puode) stipriai įkaitinkite aliejų ir kas kartą pamaišydami skrudinkite mėsą. Procesas užtruks apie 10 min. Tada sudėkite svogūnus ir juos pakepinkite kartu su mėsa, kol suminkštės ir taps geltoni. Dėkite morkas, avinžirnius, prieskonius, aitriąsias paprikas, česnakus, uogas, kuminų sėklas ir viską užpilkite šaltu vandeniu. Uždenkite kazano dangtį ir virkite apie 45 min.

Prieš valandą didesniame puode karštu vandeniu užpilkite ryžius, įberkite 1,5 šaukšto druskos ir palikite mirkti. Kai plovo ruošinys bus paruoštas, perplaukite jį mažiausiai 10 kartų drungnu vandeniu, kol jis pasidarys skaidrus.

Kai viskas pavirs apie 45 min., suberkite ryžius į kazaną ir tolygiai paskirstykite, kad juos minimaliai apsemtų vanduo. Uždenkite kazano dangtį ir virkite dar 15 min.