Vasariniai pamąstymai apie burokėlius

Burokėliai. Sakysite, nesezoniška. Anaiptol! Išeinate į daržą ir retinate burokėlius. Surinkę kelias saujas, dažnai nežinote, ką su jais daryti. Ir taip visą birželį. Įspūdinga lapija tiesiog varo iš proto! Dar neseniai turguje ketindami nusipirkti burokėlių, matydavome, kaip pardavėja vienu mostu nulaužia margaspalvę burokėlių puošmeną – kam tie lapai…Taip ši nuostabi daržovė netekdavo vertingos dalies.

Elžbieta MONKEVIČ

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja


Atsargiai, burokėliai!

Jauni burokėlių lapai yra labai švelnaus, malonaus skonio ir maistingi. Daugiausia naudos atneš pirmoje vasaros pusėje, vėliau lapuose pradeda kauptis oksalatai, tampa kieti ir šiurkštūs, tad nelieka valgymo malonumo ir mažai naudos. Paprastųjų ir lapinių burokėlių lapus vartokite atsargiai, nes jie sunkina kraujo krešėjimą. Jei turite abejonių dėl sveikatos, pasitarkite su gydytoju. Burokėliai – vertingų maistinių medžiagų lobynas.

Grožybės ant stalo

Jei burokėlius parsinešite iš savo daržo, ant stalo turėsite šviežiausių daržovių. Jei pirksite, rinkitės elastingus, ryškios, tamsiai žalios spalvos, trumpu ir tvirtu lapkočiu. Jie turi atrodyti gaivūs ir jauni. Prieš vartodami kruopščiai nuplaukite, šiek tiek padžiovinkite ir supjaustykite juostelėmis.

Nuplikius lapus neliks specifinio burokėlių skonio, viršūnėlės taps minkštesnės ir švelnesnės. Salotoms puikiai tiks padažas su augaliniu aliejumi. Į jį įpilkite šviežių citrinų sulčių, granatų, obuolių ar balzaminio acto. Galite naudoti majonezą, natūralų jogurtą ar grietinę.

Burokėlių lapai puikiai tinka karštiems ir šaltiems patiekalams. Galima dėti į barščius, šaltibarščius, kitas sriubas, daržovių ir mėsos troškinius, mėsos arba vien tik daržovių maltinukus, kotletus, gaminti salotas, balandėlius ir kt.

Nuostabiai gardus patiekalas – troškinti burokėlių lapai su jogurtu. Supjaustykite lapus, aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, suberkite lapus ir dar kelias minutes patroškinkite. Supilkite jogurtą, išmaišykite, nukaiskite, pagardinkite druska, pipirais, citrinos sultimis. Atsiriekite skanios naminės duonos ir mėgaukitės tiesiog dievišku maistu!

Burokėlių lapai tinka pyragų ir kitų pikantiškų kepinių įdarams gaminti, labai dera su sūriu. Jį rinkitės pagal savo skonį – lapai dera prie visko. Puikiai tinka prie rūgusio pieno produktų, sūrio, mėsos. Net konservuojami žiemai: džiovinami, rauginami, marinuojami, sūdomi ir konservuojami kartu su kitomis daržovėmis. Paprasčiausia užšaldyti. Parinkite jaunesnių lapų, supjaustykite, nuplikykite, paskui 1–2 min. panardinkite į ledinį vandenį – išsaugosite ryškią spalvą. Nukoškite, sudėkite į indelius ir užšaldykite. Naudokite sriuboms, troškiniams, įdarams ir visur, kur tik norėsite.

Pyragai su burokėliais

Šie pyragai panašūs, skiriasi tik forma. Jie taip greitai paruošiami, kad galima pagaminti svečiams stovint ant slenksčio. Principas paprastas – pagrindiniai ingredientai: gatava sluoksniuota bemielė (gali būti ir mielinė sluoksniuota) tešla, sūris patepti (geriausia minkštas ožkų pieno arba šviežios grietinėlės sūriai), sūris pabarstyti (geriausia kietasis), smulkiai pjaustytos daržovės. Tinka ir laukų žolės: dilgėlės, garšvos, pienių lapai ir kt. Tešlą lengvai pakočiokite, patepkite tepamuoju sūriu, užbarstykite daržovių mišinio ir kepkite 180° C temperatūros orkaitėje, geriausia apatinio kaitinimo arba picos kepimo režimu. Prieš baigiant kepti, pabarstykite kietuoju sūriu ir dar trumpam įdėkite į orkaitę, kad šiek tiek pasilydytų. Pyragai skanūs ir atvėsę.

Jaunų burokėlių lapų sriuba su lęšiais

Reikės:

  • Vidutinio dydžio svogūno
  • 2–3 jaunų morkų
  • 2 v. š. aliejaus
  • 2–3 skiltelių česnako
  • 4–5 mažų bulvyčių
  • 1 l sultinio
  • Gero ryšelio burokėlių lapų
  • 200 g virtų lęšių
  • 1–2 a. š. citrinos sulčių
  • Druskos
  • Mėgstamų prieskoninių žolelių mišinio

Storo dugno puode įkaitinkite aliejų ir lengvai apkepkite smulkiai supjaustytą svogūną, morkas ir česnaką. Suberkite perpus perpjautas bulvytes ir dar pakepkite 3–5 min. Supilkite sultinį ir virkite, kol bulvės išvirs.

Nusausintus burokėlių lapus supjaustykite stambiais gabaliukais, suberkite į puodą ir pavirkite 5–6 min. Baigiant virti, suberkite virtus lęšius (galima naudoti ir konservuotus), pagardinkite citrinos sultimis, druska, prieskoniais, pipirais. Užvirinkite, nukaiskite ir palaikykite sriubą uždengtą 5 min. Patiekite su grietine. Sriubos skonis priklausys nuo sultinio, tad išvirkite jį stipraus skonio.

Fokačija su burokėliais ir česnakų žiedais

Tokią fokačiją galima kepti su įvairiais įdarais, bet itin tinka burokėlių lapai.

Reikės:

  • 450–500 g miltų
  • 250 ml šilto vandens
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • A. š. momentinių mielių
  • V. š. druskos (plokščios) tešlai
  • 2 v. š. cukraus
  • V. š. viso grūdo kukurūzų krakmolo

Įdarui:

  • Mėgstamų žolių, daržovių ir kitų augalų
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių česnako
  • Žiupsnelio džiovintų čiobrelių arba rozmarinų
  • Stambiagrūdės arba dribsnių druskos pabarstyti

Miltus supilkite į virtuvinio kombaino dubenį. Nedideliame dubenyje sumaišykite mieles, vandenį, druską ir cukrų, įpilkite 70 ml alyvuogių aliejaus ir gautą skystį supilkite į miltus, 7–8 min. minkykite tešlą, kol taps vientisa ir elastinga. Galima minkyti rankomis, tik užtruks ilgiau. Iš tešlos suformuokite stačiakampį, jį sulenkite kaip voką, suapvalinkite ir padarykite rutulį. Dubenį aptepkite alyvuogių aliejumi, į jį įdėkite suformuotą tešlą, uždenkite ir padėkite nakčiai į šaldytuvą.

Kitą dieną dubenį su tešla padėkite šiltai maždaug 1,5 val., kad pakiltų. Kepimo skardą patepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite kukurūzų miltais (ne krakmolingais!). Kai tešla bus minkšta, atsargiai išverskite ją iš dubens ant skardos. Palikite 15 min. Gausiai alyvuogių aliejumi išteptomis rankomis suformuokite pyragą. Pirštais padarykite duobutes visame pyrago paviršiuje. Jei tešla limpa prie pirštų, užpilkite daugiau aliejaus. Palikite tešlą 15–20 min. Paskui vėl padarykite duobutes, ant viršaus tolygiai sudėliokite daržoves. Jei lapines daržoves nuplikysite verdančiu vandeniu, kepdamos jos nesudžius.

Prieš pat kepant, fokačiją apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite stambia arba dribsniais išbarstyta druska ir kepkite apie 20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Išėmę iš orkaitės leiskite atvėsti ant grotelių.

 

Elžbietos Monkevič nuotraukos

2022.06.10

Susijusios temos – skaitykite: burokėliai; receptai; burokėlių patiekalai;