Verslo niša – funkcinis pienas A2A2

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Praktinio mokymo ir bandymų centro direktoriaus dr. Sigito Japerto nuomone, Lietuvoje pagamintas A2A2 pienas savo rinką tikrai atras. Jam pritaria ekspertė iš Kinijos.

„Pažangiuose šalies pieno ūkiuose yra galimybių gaminti funkcinį pieną A2A2, tinkantį jautriems, į alergiją linkusiems žmonėms, – kalba VšĮ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Praktinio mokymo ir bandymų centro direktorius dr. Sigitas Japertas, – tačiau iki vartotojo stalo kelias netrumpas. Reikia įtikinti visuomenę, ypač politikus, tokio produkto vertingumu ir poveikiu sveikatai, antraip jis vos pasirodęs taps paklausia eksporto preke ir išvažiuos iš Lietuvos.“

Vertingas produktas

Pasak žinomo pienininkystės eksperto dr. S. Japerto, Danijos, Vokietijos, Nyderlandų ir kitų Vakarų Europos šalių prekybos centrų lentynose pirkėjai gali rinktis vertingų savybių A2A2 pieną. Ūkiuose jo gamyba priklauso nuo galvijų genetikos ir veislininkystės darbo. Prieš kelerius metus LSMU Veterinarijos akademijos ir Bandymų centro specialistai buvo parengę projektą modernizuoti Giraitės k. (Kauno r.) esantį pieno ūkį, gaminti bei rinkai tiekti A2A2 pieną, tačiau mokslininkų ir gamybininkų sumanymui nepritarė Vyriausybė – neskyrė finansavimo.

Visą dešimtmetį pasaulio pienininkystės sektoriuje kalbama apie A2 baltymą turintį pieną. Jis tinka žmonėms, kurie mano, kad netoleruoja laktozės, o iš tikrųjų jie alergiški piene esančiam A1 baltymui.

Mokslininkų teigimu, pienas – vertingas maisto produktas, tačiau jį gali gerti ne visi.

Viešojoje erdvėje pastaraisiais metais daug diskutuojama apie karvių pieno netoleravimą. Naujausi tyrimai nustatė, kad dalis vaikų tikrai yra alergiški būtent pieno baltymui. Pienas taip pat sutrikdo kai kurių žmonių virškinimą ir jie mano, kad taip pasireiškia laktozės netoleravimas. Bet, tyrimų duomenimis, jos netoleruoja tik 13–15 proc. Europos gyventojų. O JAV atliktas tyrimas įrodo, kad dalis žmonių, manančių, kad netoleruoja laktozės, iš tikrųjų tokios problemos neturi. Vienoje Vokietijos laboratorijoje atlikti tyrimai parodė, kad virškinimo sutrikimai – pilvo pūtimas, suaktyvėjusi peristaltika – yra ne dėl pieno laktozės. Pasirodo, problemą sukelia kitas baltymas – beta kazeinas.

Funkcinis A2A2 pienas prekybos centre Danijoje.

Piene yra apie 3,4 proc. baltymų, kurie dalijasi į dvi dideles grupes – kazeiną ir išrūgų baltymus. Dabar didžiausias dėmesys kreipiamas į beta kazeiną, kuris turi 15 skirtingų modifikacijų. Didžiausios beta kazeino grupės yra A1 ir A2 baltymai. Prieš daugelį amžių karvės turėjo tik A2A2 geną, kuris išskirdavo A2 baltymą, bet, veisles sukultūrinus, mutacijos keliu Europoje galvijai pradėjo išskirti pieną su A1 baltymu. O žmonių, avių ir ožkų beta kazeinas yra labai panašus į galvijų A2 baltymą. Europoje dar yra galvijų veislių, kurios turi tik A2. Paveldėti A2A2 geną nėra paprasta – jis nėra dominuojantis. Jeigu A2A2 geną turintį bulių sukryžminsime su karve, turinčia A1A1 geną, palikuonis 100 proc. turės A1A2 geną. Sukryžminus su A1A2 – pusė palikuonių turės A2A2 geną, pusė – A1A2. Tik sukryžminus A2A2 bulių su A2A2 karve bus 100 proc. paveldėtas A2A2 genas.

Naujausi tyrimai įrodo, kad karvių pienas su A2 baltymu didina antioksidanto gliutationo kiekį, kuris padeda kovoti su ligomis. Nustatyta, kad yra virškinimo sutrikimo simptomų panašumų tarp laktozės ir beta kazeino A1 netoleravimo, o uždegiminis procesas žmonių, kurie jautrūs šiam baltymui, žarnyne tikrai vyksta dėl A1 baltymo. Taip pat buvo pastebėtas labai teigiamas A2 poveikis visų jį vartojančių žmonių organizmui. Norint gaminti A2 pieną, visa banda turi būti ištirta genetiškai. Ir visais atvejais privalu pieną tirti, kad jame nebūtų A1 baltymo liekanų. Pieno su A2 baltymu Vokietijos parduotuvėje litro pakuotės kaina – 1,70 Eur.

Tyrimai – ne kosmosas

„Genetiniam tyrimui naudojamas ausies audinys – iškarpėlė veršeliui įspaudžiant numerio ženklą, – pasakoja dr. S. Japertas, – tačiau mėginiui ištirti tenka pasitelkti Vokietijos ar Lenkijos laboratorijas. Lietuva dar neturi duomenų banko, nors tai nėra „kosmosas“. Manau, jog tokio darbo galėtų imtis pieno mėginius tirianti laboratorija, jau šiandien piene nustatanti sočiąsias ir nesočiąsias riebalų rūgštis, karvių ligų prevenciją ir kita.“

Pastaruoju metu pasaulyje pieno gamintojai ir žaliavos perdirbėjai svarbiausia pieno sudėtine dalimi laiko baltymus. Piene yra daugiau nei 20 įvairių baltymų. Juos galima skirstyti į atskiras grupes: kazeiną ir jo frakcijas, išrūginius baltymus (laktoalbuminą ir globuliną) ir jų frakcijas. Pieno baltymuose yra visų nepakeičiamųjų aminorūgščių. Suaugęs žmogus, per parą suvartodamas litrą pieno arba kefyro, gauna pusę parai reikalingų aminorūgščių.

Dr. Sigitas Japertas gyvulininkystės parodoje Vokietijoje su 2019 metų Grand Prix laimėtoja.

Šiuo metu daugiausia dėmesio skiriama pieno baltymų grupei – kazeinui, jis gali būti skirtingų frakcijų, kurių sudėtis ir savybės skiriasi. Labiausiai vartotojus domina kapa ir beta kazeino frakcijos. Pasaulio mokslininkai seniai darbuojasi kurdami veislininkystės technologijas, kad karvių piene atsirastų naudingesnė beta kazeino forma A2A2 negu A1A2 ir A1A1, kapa kazeino pageidautina forma būtų BB, o ne AA. Karvių piene (3,5 proc. baltymų, nelygu veislė) yra apie 30 proc. beta kazeino ir apie 10 proc. kapa kazeino. Beta kazeino forma A2A2 (tarptautinis žymėjimas) tinka alergiškiems, įvairiomis ligomis (I tipo diabetu, autizmu, nervų sistemos sutrikimais) sergantiems žmonėms. Šias savybes visoms karvėms perduoda veisliniai buliai. Ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse už pieno žaliavą, kurioje yra beta kazeino A2A2, mokama dvigubai didesnė kaina. Kapa kazeino formą BB turintis pienas tinkamesnis sūrių gamybai – jo geriausia išeiga. Pasaulis savo pieno veislininkystę orientuoja būtent tokia kryptimi. Lietuvoje sukurti tokias pieno bandas, kuriose melžiamos karvės duotų tikslinę paskirtį turinčią pieno žaliavą, prireiks ne vienų metų. Kai kuriuose Lietuvos ūkiuose jau planuojama atlikti pieno gamybos stebėseną, atsižvelgiant į specifinius baltymus, siekiant neatsilikti nuo išsivysčiusių pasaulio valstybių, o vartotojui pasiūlyti kuo geresnį produktą. Pavyzdžiui, JAV, Naujosios Zelandijos, Australijos galvijų veislininkystės strategija orientuota sukurti tokius galvijus, kurių piene būtų tik A2A2 beta kazeinas.

Perspektyva daug žadanti

„Su veterinarijos specialistais esame ištyrę, jog apie 30 proc. Lietuvoje laikomų karvių duoda A2A2 pieną, 30 proc. – A1A1 ir likusi dalis – A1A2, – pastebi dr. S. Japertas, – kryptingas veislininkystės darbas padėtų išgryninti funkcinį pieną galinčias tiekti karvių bandas, tačiau tai užtruktų ne mažiau kaip penkmetį.“

Dr. S. Japertas teigia žinantis ne vieną šalies pieno ūkį, turintį galimybių tiekti rinkai A2A2 pieno, tačiau jo vartotoją rastume tik ne Lietuvoje. Mūsų šalyje pirkėjai ieško pigesnių maisto produktų. Naujagimių mišinukams gaminti labai tiktų A2A2 pienas.

Pirmasis A2A2 pieno privalumus pasaulyje panaudojo dr. Koranas Maklakleinas (Corran McLachlan), 2000 m. Naujojoje Zelandijoje įkūręs įmonę „a2 milk Company“ ir patentavęs daugybę produktų su ženklu „a2 milk“. Dar studijuodamas Kembridžo universitete jis sužinojo, kad pieno baltymai žmones veikia skirtingai, nes karvės išskiria pieną su skirtingais beta kazeino baltymais, vadinamais A1 ir A2. Kadangi pieną su A2 baltymu galėjo gerti ir žmonės, kurie jaučia diskomfortą, atsigėrę pieno su A1 baltymu, jis, remdamasis šiomis žiniomis, tai panaudojo verslui ir įkūrė A2 pieną gaminančią įmonę.

Tiesa, po kurio laiko atsirado, kas šią teoriją griežtai neigia. 2009 m. Keitas Vudfordas (Keith Woodford) parašė knygą „Velnias piene“. Jis teigia, kad A1 ir A2 baltymai žarnyne skyla skirtingai. Skylant A1, bet ne A2 beta kazeinui, formuojasi beta kazomorfinas-7 (BCM-7), kuris per žarnų sieneles patenka į kraują ir galbūt sukelia neurologinių sutrikimų.

„Lietuvoje yra valstybės remiama programa „Pienas vaikams“, tačiau ji nėra populiari dėl klaidingo įsitikinimo, jog šį gėrimą toleruoja ne visi, – kalba dr. S. Japertas, – rašydami projektą ištyrėme, jog pusė vaikų, negalinčių gerti pieno, galėtų gerti A2A2 pieną, tačiau tokia galimybė jiems nepasiūloma.“

Pasak dr. S. Japerto, LSMU Praktinio mokymo ir bandymų centro ūkyje Kudrėnų kaime (Kauno r.) numatyta statyti robotizuotą pieno fermą, kurioje bus gaminamas funkcinis A2A2 pienas. Be to, ūkyje mokysis, atliks praktiką būsimieji veterinarijos, gyvulininkystės specia­listai. Edukacijos bus rengiamos pieno ūkių šeimininkams, studentams, moksleiviams, bus ugdomas pieno ir pieno produktų vartotojas.

Justinas ADOMAITIS

ŪP korespondentas

 

Sigito JAPERTO nuotraukos

2020-11-20