Columbus +9,6 °C Debesuota
Antradienis, 23 Bal 2024
Columbus +9,6 °C Debesuota
Antradienis, 23 Bal 2024

Žalią šviesą – žaliems laiškams

2016/02/17


Daržininkai Rosita ir Arūnas Liubomirskai iš Surviliškio (Kėdainių r.) visus metus augina svogūnų laiškus – vasarą laukuose, o rudenį, žiemą ir pavasarį ropeles želdina šiltnamyje. Svogūnų želdinimu sutuoktiniai užsiima jau penkiolika metų, o sukaupta šio verslo patirtimi noriai dalijasi ir su „Rasų“ skaitytojais.

Svogūnų auginimas R. ir A. Liubomirskai laukuose svogūnus augina jau dešimtus metus. Iš pradžių, kai dirbo mažiau žemės, svogūnų ropeles želdinti pirkdavo iš kitų augintojų, neužsiėmė auginimu. Ypač gerai suželdavo iš ūkininko Sauliaus Račkausko pirkti svogūnai. O kelis kartus pirktieji iš Lenkijos augintojų labai blogai žėlė, dalies svogūnų visiškai nepavyko želdinti. Tikriausiai buvo nupurkšti cheminėmis priemonėmis, kad laikomi ilgiau nesuželtų. Tad plečiantis ūkiui ir paskatinti S. Račkausko, patys laukuose pradėjo auginti svogūnų ropeles ir šiandien tuo džiaugiasi. Augina ropinius svogūnus, nuo pat pradžių – derlingą veislę ‘Stuttgarter Riesen‘, vėliau pradėjo auginti ‘Centurion‘, paskutinius dvejus metus – ir ‘Balusta‘, o rudens laiškų derliui – ‘Parade‘, kuriuos vadina tiesiog laiškiniais svogūnais, nes jie neužaugina ropelių. Pavasarį, dažniausiai balandžio viduryje, apie 8 ha ploto tinkamai paruoštoje dirvoje sėja svogūnų sėklas. Nauja sėjamoji iš karto apsėja aštuonias eilutes. Vienam hektarui reikia 4–5 kg sėklos, nelygu atstumai tarp eilučių. Anksčiau sėjo rečiau, paskui tankiau – kas 3 cm, nes pastebėjo, kad želdinant greičiau šaknijasi vidutinio dydžio, 3–5 cm skersmens ropelės. Pirmieji pasėti svogūnai dygsta ilgiausiai, apie tris savaites. Labai svarbu ankstyvos sėjos nesuvėlinti, nes prasideda sausros, tad skubama, kol žemė dar drėgna. Vėliau keturis kartus kas 2–3 savaites sėja po 0,5 ha svogūnų, kad suželtų laiškų. Kadangi žemė jau sušilusi, sėklos sudygsta po savaitės, o drėgnoje dirvoje – ir net po 5 dienų. Pakartotinei sėjai parenka nedidelius, po 0,5 ha, laukus skirtingose vietose. Tuomet yra tikimybė, kad augančius laiškus pavyks apsaugoti nuo birželio pradžioje dažnai pasitaikančios krušos. Po pagrindinės sėjos dar 0,5 ha plote sodina svogūnų sėjinukų (norma 1 t/ha), nes jie greičiau užaugina laiškų derlių nei pasėti. Svogūnų ropeles pradeda kasti rugsėjo viduryje. Atželdinti skirtos ropelės žiemą laikomos 0–3 oC temperatūros sandėlyje. Perteklinė produkcija parduodama maistui ar kitiems svogūnų želdintojams.

Ropelių želdinimas visus metus R. ir A. Liubomirskai svogūnų ropeles, skirtas atželdinti, pradeda sodinti šiltnamyje rugsėjo viduryje (kai lauke dar dera laiškiniai svogūnai ‘Parade‘) ir nesustoja visą rudenį, žiemą ir pavasarį. Šiltnamis užima keturis arus, dengtas plėvele. Žiemai uždengiamas dar antru plėvelės sluoksniu, kad būtų šilčiau. Katilinė įrengta ūkinėje pastato dalyje. Šiltnamyje sukonstruota centrinė šildymo sistema, vamzdynas, radiatoriai. Kūrenama malkomis ir akmens anglimi. Mėgino šildyti vien malkomis, bet per didžiuosius šalčius pravertė kaitresnė akmens anglis. Šiltnamyje paruoštos lysvės. Svogūnų augintojai naudoja universalų durpių substratą, skirtą daržovėms auginti, pagamintą iš ekologiškai švarių, vidutinės frakcijos durpių, su reikiamu makro- ir mikroelementų kiekiu (pH 5,8–6,5; EC 1,6–1,9 mS/cm). Norint atželdinti daugiau svogūnų laiškų, šiltnamio viduryje, „antrame“ aukšte, papildomai įrengtos dvi lysvės. Pagrindas sukaltas iš lentų, ant jų patiesta polietileno plėvelė, kad durpės nebyrėtų žemyn ant želdinamų laiškų, padarytos skylutės drėgmės pertekliui išbėgti. Prieš svogūnų ropelių sodinimą substratas gausiai paliejamas šiltu 22–24 °C vandeniu, grunto temperatūra turi būti 20–22 °C. Rudenį ir žiemos pradžioje patartina sodinti 3–5 cm skersmens želdinti skirtas ropeles, nes jos įsišaknija greičiau nei didesni svogūnai, sodinami vėliau, vasario–kovo mėn., kai baigiasi jų ramybės periodas. Ropelės tvirtai įspaudžiamos į žemę, kad greičiau įsišaknytų, sodinamos tiltiniu būdu (ropelė prie ropelės), vidutiniškai po 10 kg ropelių į 1 kv. m, nelygu dydis. Vegetacijos metu dieną palaikoma 20–22 °C oro temperatūra, naktį – 18–20 °C, grunto – 20–22 °C. Aukštesnėje temperatūroje atželdinamų laiškų kokybė būna prastesnė. Jie būna ploni, ištįsę ir vandeningi, greitai praranda prekinę išvaizdą. Nelygu temperatūra ir sodinimo laikas, laiškai išauga per 25–35 dienas. Pasodintos svogūnų ropelės laistomos šiltu 22–24 °C vandeniu pirmąją dienos pusę (7–12 val.) retai, bet gausiai (atsižvelgiant į grunto drėgmę). Želdinami svogūnai netręšiami. Laiškų derlius pradedamas imti, kai jų aukštis pasiekia 15–20 cm. Svogūnų laiškai išauga per 3–4 savaites, nelygu šviesa ir šiluma, metų laikas, žiemą – ilgiau, pavasarį – greičiau. 2–3 dienas prieš derliaus nuėmimą jau nebelaistoma, laiškai turi būti sausi. Jie nuimami ropeles apipjaustant peiliu, atidžiai perrenkami, pasveriami po 100 g ir sufasuojami į skaidrų popierių, užklijuojama etiketė. Nuo rugsėjo ir visą žiemą želdinami ‘Stuttgarter Riesen‘, nes jų ramybės laikotarpis trumpiausias, ypač vidutinio dydžio, 3–5 cm skersmens ropelių, nuo kovo – ‘Centurion‘, o vėliausiai – balandžio–gegužės mėn. – ‘Balusta‘ (ilgiausios ramybės) veislė. Nuderėjusios ropelės išraunamos, pašalinamas senas substratas, užpilama naujo. Paskutinį kartą pavasarį šiltnamyje ropelės sodinamos gegužės viduryje, laiškai užauga greičiausiai per 2,5 savaitės, nes tuomet šviesu, pakanka šilumos ir drėgmės. Balandžio mėnesį ir gegužės pradžioje svogūnų sodinama ir lauke į lysves, kad netrūktų laiškų. Esant žemesnei temperatūrai, prieš šalnas arba nuo krušos augalai apdengiami agroplėvele. ‘Stuttgarter Riesen‘ svogūnų laiškai – paplokščios formos, platesni nei kitų dviejų auginamų veislių, skaniausi, švelnesnio skonio, ‘Centurion‘ ir ‘Balusta‘ laiškai – gražios formos, apvalesni, smulkesni, tvirti, geros prekinės išvaizdos, aštresnio skonio. Derlius priklauso nuo sodinimo laiko ir ropelių kokybės. Didesnis laiškų derlius, apie 10 kg/kv. m, gaunamas pavasarėjant, kai daugiau šviesos. Spalio, lapkričio, gruodžio mėnesiais gaunama 80 proc. derliaus, apie 8 kg/kv. m. Derlingiausia veislė – ‘Stuttgarter Riesen‘, laiškų derliaus išeiga du kartus didesnė nei ‘Centurion‘ ir tris kartus nei ‘Balusta‘. Per mėnesį prekybai vidutiniškai paruošiama po 3–4 tonas laiškų, atsižvelgiant į užsakymus. Svogūnų laiškai realizuojami prekybos tinkluose pagal išankstines sutartis.

Rūta ANTANAITIENĖ Autorės nuotraukos

rasos Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis

2024/04/23

Gyvulių augintojams ir pašarų gamintojams – dar vienas apynasris

Nuo kitų metų įsigaliosiantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 2023/1115 dėl tam tikrų su miškų naikinimu ir alinimu siejamų biržos prekių ir produktų tiekimo Europos Sąjungos (ES) rinkai bei jų eksportui iš ES, kit...
2024/04/23

Meškinis česnakas – ir vertingas, ir... pavojingas!

Daug girdime apie organizmui labai naudingą meškinį česnaką. Šis anksti pavasarį miškuose, o kai kur ir sodybose pasirodanti žolinis augalas yra sulaukęs daug pagyrų, vadinamas vitaminų bomba. Natūralu, kad norisi skubėti jo p...
2024/04/23

Įtaria: elninių gyvūnų liga gali būti pražūtinga ir žmogui

Lėtinė elnių išsekimo liga (LEIL) yra pragaištinga degeneracinė smegenų liga, priklausanti spongiforminės encefalopatijos ligų grupei – kaip ir galvijų spongiforminė encefalopatija (karvių pasiutligė, kempinligė) ar avių ir ožk...
2024/04/23

Aplinkosaugininkai nepritaria, kad Kintuose būtų išgaunama nafta

Aplinkos apsaugos agentūra(AAA) įvertino poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą dėl planuojamos ūkinės veiklos (PŪV) poveikio aplinkai ir priėmė sprendimą, kad UAB „Minijos nafta“ planuojama naftos gavyba Gargždų licencinio ploto pietva...
2024/04/22

Jurginių išvakarėse – žiemos sugrįžimas

Jurginių išvakarėse į Lietuvą sugrįžo žiema. Pirmadienį sniegas, šlapdriba ir lietus maišėsi tarpusavyje, lydimi smarkoko ir šalto vėjo. Mišrūs krituliai nesiliovė iki vakaro. Ūkininkams vėl nemalonus gamtos pok&...
2024/04/22

Mėsa ir paukštiena prekiaujantiems gyventojams supaprastinta pajamų apskaita – tik e. būdu

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad individualią veiklą su pažyma ar verslu liudijimu vykdantys gyventojai, kurie turgavietėse ir viešose prekybos vietose prekiauja mėsa, paukštiena ir jų gaminiais, nuo gegužės 1 d. ...
2024/04/22

D. Trumpa: pasitraukus „Fonterrai“ naujo investuotojo „Rokiškio sūris“ neieškos

Iš vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių „Rokiškio sūris“ pasitraukus 10 proc. jos akcijų turėjusiai strateginei investuotojai – didžiausiai pasaulyje pieno eksportuotojai – Naujosios Zelandijos „Fon...
2024/04/22

Vietos maisto produktai – mūsų stiprybė, kurią mokomės įvaldyti

(VDU ŽŪA langas) Gyvename sparčiai kintančiomis išorinės aplinkos sąlygomis. Pokyčius spartina kompleksas priežasčių, tarp kurių – klimato kaita ir neatsinaujinančių išteklių brangimas; geopolitinė aplinka, galinti transformuot...
2024/04/22

Per savaitę pigo nafta ir šoktelėjo elektros energijos kainos

Praėjusią savaitę didmeninės elektros kainos Lietuvoje pakilo net 186,8 proc. – iki 78,6 Eur/MWh, po ankstesnę savaitę fiksuotų rekordiškai žemų kainų – 27,4 Eur/MWh. Elektra brango visame Baltijos jūros regione. Kainų kilimui į...