Stambiausias Lietuvos kopūstų augintojas, Kėdainių r. ūkininkas Vidmantas Girdzijauskas jau baigia sodinti pagrindines daržoves. Po savaitės jis dar imsis morkų sėjos, kiek vėliau burokėlių, bet kopūstai ir bulvės, kurie užima didžiausius Lančiūnavos krašto žemės plotus, šią savaitę bus visi pasodinti. „Kopūstus šiemet pradėjau sodinti balandžio penktąją. Kaip jau įprasta mano ūkyje, jų daigus parsivežiau iš Lenkijos, tačiau šiemet jais nesu labai patenkintas. Matyt, lenkai į kopūstų daigų auginimą mažai meilės įdėjo, o gal kaskart gaudami vis didesnius jų užsakymus pradėjo atsainiau žiūrėti į šį verslą, todėl kitais metais daigų reikės pasižvalgyti Vokietijoje. Gal jie ten ir brangesni, bet kokybė – garantuota“, - dėstė V. Girdzijauskas. Nors Rusijos embargas kelia nemažą nerimą, ūkininkas šiemet daržovių plotų nesumažino. Pasak jo, praėjusiais metais šiaip taip išsisuko, gal ir šiemet pasiseks. „Vėl vaikščiosiu skustuvo ašmenimis, nes nemanau, kad situacija rinkoje labai pasikeis. Rusijos rinka užsidarė, bet atsiranda kitų kaimynų, mokančių perlipti sudarytas kliūtis. Be to, jau pusmetį veikia ūkio daržovių perdirbimo cechas, o tai gerokai padidina mano galimybes“, - kalba V. Girdzijauskas. Ūkio daržovių perdirbimo ceche gaminami rauginti agurkai ir kopūstai. Produkcija pristatoma į „Maximos“ prekybos tinklą ir ten yra labai populiarūs. Prekybininkai nuolat didina užsakymus, todėl cecho darbuotojai dirba rankoves pasiraitoję. Pasak ūkininko, praėjusių metų derliaus kopūstų saugyklos jau senokai ištuštėjo ir tai pajuto Lietuvos pirkėjai, nes kopūstai parduotuvėse gerokai pabrango. „Iš manęs prekybininkai kopūstus pirkdavo maždaug po 10-12 centų, o dabar perka iš užsienio, vakariečiams mokėdami po 20-30 centų už kilogramą. Suprantama, kad kopūstai parduotuvėse tapo brangesni, bet čia vis tiek nematau teisybės, juk lietuviška produkcija buvo be reikalo taip nuvertinta“, - apgailestavo V. Girdzijauskas. Paklausėme ūkininko, kodėl taip vėlai nukeliama burokėlių sėja? „Prieš sėjant ar sodinant bet kokias daržoves reikia pagalvoti, kada jos užaugs ir ar tuo metu bus didelė jų paklausa, ar pakaks darbo rankų konkrečiu metu derlių sudoroti. Juk jei labai anksti pasėsiu burokėlius, iki rudens jie peraugs, o juk burokėlių valgymo sezonas prasideda kaip tik dabar. Lietuviai mėgsta šaltibarščius, tad ir burokėlių paklausa, prasidėjus pirmiesiems agurkams, labai padidėja. Tad jei man burokėlių reikės tik kitų metų gegužę, kodėl turėčiau skubėti juos sėti,“ - daržovių auginimo subtilybes atskleidė ūkininkas.
Autoriaus nuotraukos
Dainius ŠEPETYS „ŪP“ korespondentas