Grybų ir kopūstų vyniotinis

Tešlai:

  • 125 g kvietinių miltų
  • 125 g rupių
  • kvietinių miltų
  • 125 ml šalto vandens
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštas 6 proc. vyno acto

Įdarui:

  • 1 kg raugintų kopūstų
  • 2 svogūnai
  • ½–1 stiklinė džiovintų grybų
  • 300–500 g šviežių grybų
  • 1 l daržovių sultinio
  • 1 laurų lapelis
  • keli kvapieji pipirai
  • keli juodieji pipirai
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • aliejaus kepti

Pagaminkite grybų įdarą. Šviežius grybus nuvalykite, labai gerai nuplaukite, nuvarvinkite ir pasmulkinkite. Džiovintus grybus užpilkite karštu sultiniu ir palikite pastovėti, kad jie suminkštėtų. Susmulkinkite. Jei rauginti kopūstai labai rūgštūs, nuplaukite juos kelis kartus. Didesniame puode įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir jame pakepinkite smulkintus svogūnus. Išgriebkite juos. Į puodą įpilkite dar kelis šaukštus aliejaus ir jame pakepinkite šviežius grybus. Sudėkite kepintus svogūnus, išmirkusius džiovintus grybus ir raugintus kopūstus. Supilkite ir skystį, kuriame grybai mirko (skystis turi šiek tiek apsemti kopūstus). Įmeskite laurų lapelį, pipirus, pasūdykite ir pagardinkite maltais pipirais. Puodą uždenkite ir 60–90 min. troškinkite ant silpnos ugnies, vis pamaišykite. Jei troškinant skysčio ims trūkti, įpilkite dar šiek tiek sultinio ar virinto vandens. Kopūstai ir grybai turi būti minkšti. Įdarą suverskite į kiaurasamtį, kad nuvarvėtų skystis.
Tešlai visas sudedamąsias dalis sumaišykite ir užminkykite minkštą tešlą (turi nelipti prie rankų). Suminkykite ją į gumuliuką, patepkite aliejumi, susukite į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui pastovėti kambario temperatūroje. Padalykite tešlą į dvi dalis ir kiekvieną labai plonai iškočiokite. Ne tik iškočiokite, bet ir atsargiai patampykite rankomis, kad stačiakampis tešlos lakštas būtų kuo plonesnis. Vienoje jo pusėje dėkite pusę įdaro, palyginkite jį ir kruopščiai susukite į ritinį. Taip pat susukite ir kitą lakštą. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą (kraštu į apačią), ritinių galus gerai užspauskite ir užlenkite į apačią, aptepkite aliejumi ir kiškite skardą į šaltą orkaitę. Kepkite vyniotinį 30–40 min. 200 oC orkaitėje. Neskubėkite jo išimti. Tik ką iškepęs jis bus kietokas, tačiau vėsdamas suminkštės. Skanu ir šiltas, ir atvėsęs.