Kai nurimsta miestų gaisrai, prasideda ūkininkų vargai

Gaisras Alytaus senų padangų perdirbimo gamykloje jau vadinamas didžiausia ekologine katastrofa per 30 metų, nuo Jonavos „Azoto“ gamyklos avarijos laikų. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primygtinai ragina regiono gyventojus nevalgyti lauke augančių vaisių, daržovių, uogų. Vadinasi, visas dar nenuimtas daržų, sodų derlius, kurį padengė nuodingų gaisro teršalų sluoksnis, turės būti sunaikintas? O žieminių javų pasėliai? Dzūkų ir sūduvių ūkininkai, mintyse jau skaičiuodami nuostolius, laukia valdžios atsakymo.

Pataria nevalgyti ir nepardavinėti

Bendrovės „Ekologistika“ sandėliuose užsidegus senoms padangoms, pakilęs dūmų debesis toli aplink įmonę į orą išmetė daug žmonių sveikatai kenksmingų kietųjų dalelių, sunkiųjų metalų (nikelio, švino, arseno, chromo, cinko), kancerogeninių (vėžį sukeliančių) junginių. Jie nukrito ant Alytaus r. ūkininkų laukuose dar tebeaugančių baltagūžių kopūstų, moliūgų, morkų, burokėlių, taip pat pievų, ganyklų. Ant medžių tebekabo kai kurių veislių žieminiai obuoliai. Žemdirbiai nesiskubino daržovių pjauti, rauti, gyvulių parginti, nes orai puikūs, rytais šalnų nebūna.

Bet visuomenės sveikatos specialistai patarė nevalgyti ir nepardavinėti iki šiol į sandėlius nesuvežtų rudeninių sodų, daržų gėrybių. Ūkininkams nurodyta parsivesti gyvulius iš ganyklų, kurias pasiekė gaisro dūmų debesis, uždaryti ūkinius gyvūnus tvartuose, paukštidėse, „iki atskiro nurodymo“ neprekiauti pienu, kiaušiniais, mėsa. Dar neapskaičiuota, kiek visos tos rekomendacijos Alytaus r. ūkininkams kainuos.

Prancūzai prarado milijonus

Prieš kelias savaites Prancūzijos chemikalų gamykloje kilus gaisrui, prancūzų ūkininkai prarado milijonus eurų. Rugsėjo pabaigoje iš užsiliepsnojusios JAV milijardieriui investuotojui Warrenui Buffettui priklausančios pramoninių tepalų ir degalų priedų gamyklos išsiveržus dūmų kamuoliams, ant aplinkinių teritorijų augalų nusėdo nuodingų aliejingų suodžių sluoksnis. Prancūzijos vyriausybė uždraudė nuimti derlių ir pardavinėti gyvūninės kilmės produktus iš užterštos zonos aplink Ruano miestą šalies šiaurės vakaruose. Pasak Prancūzijos žemės ūkio ministro Didiero Guillaume`o, regiono ūkininkai patyrė 40–50 mln. eurų nuostolių, vien pieno gamintojai prarado 4 mln. eurų.

Pieno mėginiai tiriami

Alytaus r. savivaldybės žemės ūkio skyriaus vedėjas Stasys Supranavičius išsisuko nuo atsakymo apie gaisro pasekmes vietos ūkininkams, pasiuntė pas savivaldybės viešųjų ryšių specialistus.

„Labiausiai žemės ūkio produkcija turėtų būti užteršta tame ruože, kuriuo Kauno link, pro Miklusėnų gyvenvietę plaukė gaisro debesis. Toje vietovėje yra penki–šeši pieno ūkiai. Nurodėme šeimininkams suvaryti karves į tvartus ir duoti joms iš anksto paruoštų pašarų. Pieno mėginiai nusiųsti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą. Specialistų išvadas dėl pieno kokybės tikimės gauti šeštadienį. Jeigu ūkininkai sunaikins galbūt žmonių sveikatai pavojingas daržoves, gerai padarys. Aišku, gaila palikti laukuose, užarti didelį derlių, kurio net labdarai išdalyti negalima. Alytaus r. savivaldybėje turime specialų fondą žemdirbiams ir kaimo bendruomenėms padėti. Tarsimės ir su Vyriausybe, kad ūkininkai neliktų nuskriausti“, –„Ūkininko patarėjui“ sakė Alytaus r. meras Algirdas Vrubliauskas.

Geriau nerizikuoti

Gal vis dėlto, nusiplovus užterštoje teritorijoje nuraškytą obuolį, nulupus svogūną, juos galima valgyti? „Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dar leidžia valgyti iš gaisro paveiktos teritorijos surinktus vaisius, daržoves, prieš tai produktus nuplovus, nulupus, nupjausčius išorinius lapus, nes žievelėje teršalų koncentracijos būna itin didelės. Mes siūlome visiškai nerizikuoti. O lapines daržoves (salotas, špinatus), ant kurių galėjo patekti teršalų, net ir VMVT draudžia valgyti“, – „Ūkininko patarėjui“ aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento direktorė Dalytė Nekraševičienė.

Visą straipsnį skaitykite ŪP nr. 120, p. 1-2

Arnoldas ALEKSANDRAVIČIUS

ŪP korespondentas