„Ūkininko patarėjo“ kartu su „Kauno grūdų“ įmonių grupe pirmą kartą šalyje organizuoto „Pyragų karaliaus“ konkurso nugalėtoją išrinko autoritetinga nepriklausoma komisija. Beveik trijų valandų prireikė, kad būtų paragauti ir įvertinti visi dvidešimt konkursui „Pyragų karalius“ pasiūlyti šalies kepyklų gaminiai. Juos komisija vertino pagal išvaizdą, kvapą, konsistenciją, skonį ir bendrą patikimą. Susumavus vertinimo rezultatus, atplėštas vokas su kepyklų pavadinimais ir atskleista po gaminio skaičiumi paslėpta kepinių autorystė.
Daugiausiai komisijos balsų surinko ir geriausiu pripažintas bei „Pyragų karaliumi“ tituluotas vienuoliktuoju numeriu pažymėtas varškės pyragas su morengu – Jūratės Gulbinienės įmonės, įsikūrusios Kaune, kepinys. Kepyklai nugalėtojai toną puikių baltų miltų, skirtų kepiniams, dovanojo konkurso partneris AB „Kauno grūdai“. Nuo šiol savo gaminius J. Gulbinienės įmonė galės žymėti „Pyragų karaliaus“ ženklu. Nedaug nuo prizininko atsiliko UAB „Joniškio duona“ ir IĮ „Saldeta“ (Šilalės r.) gaminiai. UAB „Ūkininko patarėjas“ direktoriaus Vytenio Neverdausko teigimu, konkurso tikslas – priminti, kokias gilias ir gražias tradicijas turi mūsų šalies konditeriai. „Kiekvienos šeimininkės bene didžiausias pasididžiavimas yra naminis pyragas. Kadangi šiandien dažnai nebespėjama svečių palepinti savos gamybos gardėsiais, jų pirkti skubama į parduotuves ir kepyklėles. O čia, „Kauno“ viešbučio konferencijų salėje, akys raibsta nuo pasiūlos gausos, todėl net patiems buvo įdomu, kokio skonio kepiniai gomuriui maloniausi. Pasirodo, kuo artimesni senoviniams tradiciniams receptams“, – sakė V. Neverdauskas ir teigė, kad „Pyragų karaliaus“ rinkimai taps kasmete švente. Renginio partneriui AB „Kauno grūdai“ atstovaujanti ryšių su visuomene specialistė Inga Lebrikaitė pasidžiaugė, kad pirmą kartą organizuotame „Pyragų karaliaus“ konkurse dalyvauti pasiryžo nemažai kepyklų. Vertinimo komisijai geriausio gaminio vardo verčiausią išrinkti labai lengva nebuvo, nes visi kepiniai tiek išvaizda, tiek skoniu vienas kitam mažai tenusileido. Vertinimo komisijos narių bendra nuomone, nors iš esmės visų kepinių išvaizda buvo graži, kai kuriuose jų visgi jautėsi saldumo perteklius ir stokota tikrai natūralių produktų, t. y. sviesto, mielių skonio ir „tikrų“ kiaušinių kepiniui suteikiamos spalvos. Bet, dietologės R. Petereit teigimu, tokiais gardumynais, kokie buvo pasiūlyti konkursui „Pyragų karalius“, ne nuodėmė pasilepinti ne tik švenčių proga, bet ir kartą kitą per savaitę. „Žinoma, neprarandant saiko jausmo“, – šypsojosi dietologė R. Petereit.
Elena RINKEVIČIENĖ „ŪP“ korespondentė
Laimučio BRUNDZOS nuotraukos