Kokybiškas maistas. Ne visiems! (nuotraukų galerija)

Kilogramas česnakų kainuoja 5–6 eurus, raudonųjų pupelių – iki 3,50 Eur, o pupų – 4 Eur, 100 g svogūnų laiškų – 40–50 centų, ryšelis ridikėlių – 50 centų, 100 g salotų – nuo 50 iki 70 centų, kilogramas rūkyto kumpio – 6 eurus, litras pieno – 60 centų, 10 kiaušinių – nuo 1,60 iki 2,30 euro. Tokios maisto produktų kainos ūkininkų turgelyje, veikiančiame Kauno senamiestyje prie pilies.
Vienos kainos – panašios kaip didžiuosiuose prekybos centruose ar net mažesnės, kitos, atrodytų, astronominės: kur matyta, kad kilogramas svogūnų laiškų kainuotų 4–5 eurus, kai prieš įvedant eurą kainavo perpus pigiau?!
Bet kas čia perka, aukštomis kainomis nesiskundžia. Atvirkščiai – džiaugiasi turintys galimybę įsigyti šviežių, kokybiškų produktų ir pateisina visa tai užauginusius ar pagaminusius ūkininkus sakydami: „Jie juodai dirba!“
Po ūkininkų turgelį pirkėjai vaikšto gerai nusiteikę, jie sako išgalintys įsigyti kokybiškų maisto produktų, mat gaunantys didesnį atlyginimą nei vidutinis.
Vidutinis atlyginimas Lietuvoje – 584,8 Eur į rankas.

„Už Lietuvos ūkininkus!“
Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos (LŠŪS) įkurtas ūkininkų turgelis prie Kauno pilies šeštadieniais veikia aštuntus metus. Jį administruoja šios sąjungos kooperatyvas „Šeimos ūkis“.
„Klesti turgus! Prieš penkerius metus vos keli ūkininkai prekiavo, o dabar kaip išsiplėtė! – džiaugdamasis žvilgsniu ir rankomis turgų aprėpia dailininkas Eugenijus Varkulevičius. – Be ūkininkų mes – niekas. Žemė – šventa motina. Ir gerai, kad ūkininkai kainas pakėlė – bent užsidirba! Įvedus eurą pinigas pabrango, užtai ūkininkai atsitiesė. Už Lietuvos ūkininkus! Iš idėjos ateinu juos palaikyti. Reikia aplenkti prekybos centrus – ten viskas perpirkta.“
Dailininkas rodė, ką įsigijęs: plonytį gabalėlį fermentinio ožkos sūrio delikatesiniam apetitui numalšinti, šiek tiek žalumynų.
Dauguma turgaus lankytojų ėjo nešini daug didesniais pirkinių krepšiais. Sakė prisiperkantys maisto visai savaitei, į prekybos centrus einantys nebent pritrūkus duonos, aliejaus.

Perki vietinį maistą – remi šalies ekonomiką
„Čia įsigyti produktai – pienas, sūris, daržovės – skanesni nei prekybos centrų, nors kai kurie brangesni. Tačiau brangumą atperka širdingas bendravimas su ūkininkais. Ateinu čia ne tik apsipirkti – dar ir dvasiškai pasikrauti. Be to, nusiperku, ką galiu paragauti, – teigia dailininkė Jolanta Šmidtienė, originaliųjų naujametinių Kauno Rotušės eglučių autorė, apgailestaudama dėl lietuviškojo fenomeno – gausybės didelių prekybos centrų: „Užsienyje, pavyzdžiui, Prancūzijoje, populiariausia pirkti mažose parduotuvėse, kur prekiaujama vietine produkcija. Taip remiama valstybės ekonomika.“
Pirkėjas senukas piktinosi vardydamas prekybos centrus, prilipusius vienas prie kito Kauno Vilijampolėje: „Jie smaugia smulkųjį verslą.“
Pirkėjos Ingrida ir Dainora sako grįžusios iš Ispanijos – ten maisto produktų kainos daug mažesnės nei Lietuvoje.
„Ispanijos prekybos centre už 20 eurų nusipirktą maistą vos galėjome panešti. Litras pieno kainuoja 30 centų, kilogramas bandelių – 1,50 euro. Už tuos pačius vaistus mokėjome dvigubai pigiau nei Lietuvoje. Pas mus visų prekių kainos nenormaliai užkeltos“, – pastebi Dainora. Jai ūkininkų turgaus kainos atrodo pernelyg aukštos, Ingridai – normalios, mat uždirbanti gerai. Moterys Lietuvos prekybos cent­ruose pasigendančios lietuviškų obuolių.

Pasiilgo natūralaus maisto
Ūkininkų turgelyje kilogramo obuolių kaina – 60–80 ct, mažučių burokėlių – 20 ct, didesnių – 60 ct, morkų – 20–70 ct, bulvių – 30–40 ct, pernykščių kopūstų – 40 ct, agurkų – 2–2,5 Eur. Žiedinių kopūstų (kalafiorų) nebuvo. 1,5 l raugintos sulos ir 0,5 l krienų kaina – po 1,5 Eur, kilogramas šviežio ožkų pieno sūrio – 7 Eur, o fermentinio – 18 Eur.
„Tu nežinai, kaip parduotuvių vištos auginamos“, – buvo girdėti, kaip pusamžis vyras aiškina moteriai. Pasirodo, mamai. Ji prieštaravo, kad sūnus pirktų vištą, kurios kilogramo kaina – 5 Eur. Susipažįstame. Esąs Žilvinas Rimkevičius.
„Grįžau atostogų iš Anglijos – 20 metų ten dirbu. Pasiilgau tarybinio maisto – natūraliai užauginto, pagaminto“, – teigia vyras ir už 9 eurus nuperka mamai pusę vištos. Neva Anglijos parduotuvių dešros ir lašiniai dažyti maistiniais dažais, o kokybiškos mėsos produktų įsigysi tik fermose. „Tikiu, kad turgaus produkcija natūrali“, – sako Ž. Rimkevičius. Vištą užauginę jauni ūkininkai Inga ir Marius Klimai iš Pakruojo r. Laipuškių kaimo patikina, kad ji, skirtingai nei parduotuvinė, verdama nei putos, nei smirdės.
„Ne savo kailyje jautėmės gyvendami Anglijoje, nors gerus darbus turėjome. Į Lietuvą parginė ilgesys. Apsigyvenome kaime, kad žinotume, ką valgome. Nemažai investavome į sodybą ir šį verslą. Nežinia, kada atsipirks. Svarbu, kad darbo vietą susikūrėme, vaikas grynu oru kvėpuoja. Pragyventi galima. Daug reikia pavargti Lietuvoje, kad pragyventum, užtai savo žemėje…“ – šypsosi I. ir M. Klimai. Dvi valandas temiegoję. Mat iš vakaro pjovė vištas, antis, kad šviežią mėsą į turgų atvežtų. Dar kelionė ilga į 8 val. prasidedantį turgų.

Pasitaikė nuoskaudų, ašarų
Kad iš turgaus eina pragyventi, neslepia ir kiti prekeiviai.
„Nesiskundžiu, nors mokesčiai smaugia. Taip turi būti – lietuvis pripratęs vargti“, – teigia ūkininkas Bronius Ankudavičius iš Prienų r. Juodbūdžių kaimo, 10 ančių kiaušinių siūlantis už 2 Eur, kilogramą vištienos – už 3,70 Eur.
„Kuo daugiau dirbsi, daugiau užsidirbsi“, – teigė įvairiomis daržovėmis prekiaujantis Andrius Ulitinas iš Naujųjų Muniškių, Kauno r. – Su žmona ūkininkauti pradėjau nuo nulio. Įsigiję 5 ha žemės, neturėjome nei kastuvo, juolab technikos. Iš pradžių pasisodinome braškių. Pamatę, kad eina uždirbti, daugiau užveisėme. Kad vienų braškių į turgų nevežtume, ėmėme auginti ir daržoves. Sezoniniam darbui samdome 10–12 žmonių. Bandysiu gauti paramą ūkiui plėsti. Lietuvoje dejuoja, kas tingi dirbti. Pienininkai, užuot dejavę, galėtų kooperuotis.“
Vis dėlto turguje pasitaikė ašarų. Jų nesulaikė mėsos perdirbimo įmonėlės savininkė Elė Kivarienė. „Ne iš gero gyvenimo čia stoviu. Sunku konkuruoti su nelegalia produkcija. Turiu mokėti „Sodrai“, darbuotojams, o kas prekiauja nelegaliai, nemoka.“ LŠŪS vadovas Vidas Juodsnukis nurodė dar vieną moters ašarų priežastį – perdėtus, anot jo, Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos (VMVT) reikalavimus. Tikrintojai reikalauja, kad E. Kivarienės įmonės rūkyti mėsos gaminiai turguje būtų laikomi šaldomoje virtinoje. Tokia pati bėda užklupo ir Jonavos r. Žiemių kaimo ūkininką Albiną Legetavičių, laikantį 6 karves. VMVT darbuotojai surašė aktą, kad jis savo ūkio fermentinį sūrį turguje laiko ne šaldytuve, todėl jo ūkis bus tikrinamas kaip nepatikimas. Ūkininkas ir jį užtariantis V. Juodsnukis aiškina, jog fermentinis sūris šaldytuve keičia savo savybes.

Kainos mažės, kai žmonės nepirks
LŠŪS vadovas nuvedė prie Prienų r. Mauručių kaimo ūkininkės Irenos Samaškienės, neva taip pat nukentėjusios nuo perdėto tikrintojų uolumo. Jie sustabdė moters pieno cecho veiklą, nepaisydami, kad vykdomas pažeidimų likvidavimo planas. „Jei ne Kazio Starkevičiaus pagalba, mano verslas būtų sužlugdytas“, – guodėsi ūkininkė, rodydama, kiek daug įvairių formų popierių būtina užpildyti, kad nepatektum į VMVT nemalonę.
Pasak V. Juodsnukio, Žemės ūkio ministerija nutraukė LŠŪS narių mokymus, vykusius visoje Lietuvoje, tad iš kur jiems žinoti apie visus reikalavimus.
Vieni turgaus prekeiviai tvirtino, jog pirkėjų čia kasmet mažėja, nes Lietuva baigia išsivaikščioti, kiti – kad daugėja. Vieni tikino eurą įvedus kainų nekeitę, kiti prisipažino jas pakėlę.
„Kainos tikrai didesnės nei prie lito“, – neslėpė Jurijus Jakubovskis iš Nemenčinės, Vilniaus r., prekiaujantis žuvimi. Kilogramas upėtakių filė – 13 Eur. „Turguje pirmiau nei prekybos centruose litas virto euru. Bet ūkininkai juodai dirba – negaila jiems mokėti“, – tvirtino politikas Arvydas ir Rita Garbaravičiai, pridurdami, jog eina į ūkininkų turgų ne tik savaitei nusipirkti maisto – smagu pasimatyti su dailininkais, kultūros žmonėmis. Čia jų nemažai apsilanko.
„Jei kas stabilu Lietuvoje, tai pas ūkininką Jurgį Pažėrą. Įvedus eurą nedidinau pieno ir jo produktų kainų“, – tvirtino šis Prienų r. Padrečių kaimo ūkininkas, laikantis 60 karvių. – Pieno litras kainavo 2 Lt, dabar – 60 ct. Kilogramas varškės kainuoja 2,40 Eur, sviesto – 6 Eur, litras 50 proc. riebumo grietinės – 2,80 Eur, balto sūrio – 3,50 Eur.“
„Medus nepabrango: 700 g stiklainis – 4 Eur“, – tvirtino marijampolietis bitininkas Ramūnas Žemaitis.
„Kainos didelės, kai yra kas už tokias perka. Čia – kokybė, rankų darbas“, – prekybos ir ūkininkų turgaus dėsnius api­bend­rino A. Ulitinas.

Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ
„ŪP“ korespondentė

Autorės nuotraukos

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

1 2 3 4 5 6 7 8 9