Vos gegužė sprogo vasaros šiluma ir žaluma, suskatome laisvą minutę praleisti gamtoje – pasnausti prieš saulutę, uostyti žydinčio sodo kvapą, suskaičiuoti dosniosios gegutės linkėjimus... O jei šiais malonumais mėgaujatės su šeima ar draugais – paskanaukite per žiemą išsiilgto laužo dūmais prakvipusio kepsnio. Be abejo, kiekviena šeimininkė turi savo firminį kepsnių ant žarijų marinavimo receptą, žino savų kepimo paslapčių. O gal patiks kuris iš čia siūlomų?
Kiaulienos sprandinės šašlykas 1 kg kiaulienos sprandinės, 2 česnako skiltelės, raudonasis svogūnas, 100 g majonezo, 200 g pomidorų padažo, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, šašlykų prieskonių, druskos, 50 ml baltojo vyno. Sprandinę nuplaukite, kiek nusausinkite ir supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais. Česnaką susmulkinkite, o svogūną supjaustykite griežinėliais. Ant jų pilkite padažą, majonezą, aliejų, berkite prieskonių ir druskos, viską išmaišykite, sudėkite mėsos gabaliukus, supilkite vyną, dar kartą permaišykite ir statykite į šaldytuvą ar kitoje vėsioje vietoje. Marinuotis mėsa turėtų apie 5 valandas.
Stirnienos šašlykas 2 kg stirnienos, pakelis prieskonių kepsniams ant žarijų, 2 citrinų sulčių, 2 stiklinės svogūnų sulčių, 0,5–0,7 kg rūkytos kiaulienos šoninės. Stirnienos gabaliukus supjaustykite taip, kad prieš kepimą į tų gabaliukų vidų būtų galima įdėti po gabaliuką šoninės. Tada mėsą sumaišykite su prieskoniais, citrinų ir svogūnų sultimis ir 6–7 valandoms pastatykite marinuotis. Prieš maudamos ant iešmo į stirnieną dėkite po šoninės gabaliuką, maukite ant iešmo ir kepkite. Į stalą tiekite su virtais ryžiais ir marinuotais svogūnais.
Uždengiamoje kepsninėje keptas kopūstas Apie 1 kg šviežias kopūstas, svogūnas, po 50 g rūkytos šoninės ir sviesto. Padažui: stiklainis konservuotų pomidorų, po šlakelį balzaminio acto ir sojų padažo, po šaukštą medaus ir rudojo cukraus, žiupsnelis džiovintų čiobrelių, maltų juodųjų pipirų, druskos. Pirmiausia pasigaminkite padažą. Visus jam skirtus produktus supilkite į puodą ir virkite apie 15 min., kol sutirštės ir patamsės. Keptuvėje pakepinkite susmulkintą svogūną ir šoninę, suverskite į padažą ir dar kiek pakaitinkite. Kopūstą nuplaukite, išpjaukite jo šerdį ir dar kiek paskaptuokite, kad išeitų giloka duobutė. Iš aliuminio folijos susukite kopūsto laikiklį-žiedą, jį dėkite ant grotelių, o ant žiedo statykite kopūstą, kad stabiliai stovėtų. Į kopūsto vidų supilkite pagamintą padažą, ant viršaus uždėkite sviesto gabalėlius. Kepsninėje, kurioje rusens žarijos, kopūstą kepkite apie valandą ar kiek daugiau, kol suminkštės. Keptas kopūstas puikiai išlaiko formą ir yra minkštas. Tiesa, viršutiniai lapai kiek apdegs, juos nulupkite, o kopūstą į stalą tiekite stambiai supjaustytą su keptomis bulvėmis ir žaliomis daržovėmis.
Marinuoti kiaulienos šonkauliukai 1 kg šonkauliukų, stiklinė pomidorų padažo, 3–4 apelsinų sulčių, 2 svogūnai, 3 česnako skiltelės, po 3 šaukštus rudojo cukraus ir sojų padažo, maltų juodųjų pipirų, druskos. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnaką – smulkiai. Visus produktus sudėkite ir maišykite, kol ištirps cukrus bei druska. Statykite į šaldytuvą ir bent 3–4 valandas leiskite marinuotis. Šonkauliukus kepkite ant grotelių, retkarčiais užpildamos susidariusiu marinatu. Į stalą tiekite su virtais ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.
Vištienos šlaunelės, marinuotos su saldžiuoju aitriųjų paprikų padažu 1 kg vištienos šlaunelių, nedidelis buteliukas saldžiojo aitriųjų paprikų padažo („Sweet Chilli Sauce“), prieskonių paukštienai, po 1–2 šaukštus sojų padažo ir alyvuogių aliejaus. Nuplautas ir nusausintas vištienos šlauneles apiberkite paukštienos prieskoniais, užpilkite saldžiuoju aitriųjų paprikų padažu, alyvuogių aliejumi ir sojų padažu, viską permaišykite ir kelioms valandoms statykite šaltai. Kepkite šlauneles ant grotelių. Jei prieš marinuodamos kaulą išpjovėte, pavartant kepti užteks ir 30 min., jei kaulą palikote, kepkite ilgiau.
Pikantiški maltinukai 600 g (pasirinktinai) maltos jautienos, vištienos ar kiaulienos, didelis svogūnas, 2 skiltelės česnako, 2–3 sužiedėjusio batono riekelės, šlakelis vandens, po šaukštą Vusterio ir pomidorų padažo, maltų juodųjų pipirų, kitų mėsos prieskonių, druskos, 2 šaukštai sviesto. Svogūną ir česnako skilteles susmulkinkite ir kepkite su sviestu, kol pagels. Maltą mėsą sumaišykite su atvėsintais svogūnais, vandenyje išmirkyto batono riekelėmis, prieskoniais, padažais, pasūdykite ir nors valandai pastatykite į šaldytuvą, kad pasimarinuotų. Iš mėsos formuokite kukuliukus, juos verkite ant vandenyje išmirkytų konditerinių iešmelių, aptepkite aliejumi ir pavartydamos kepkite ant grotelių apie 10 min. Į stalą tiekite su mėgstamu garnyru – bulvėmis arba ryžiais ir šviežiomis daržovėmis. Jei po ranka neturite iešmelių – ne bėda. Iš mėsos formuokite didesnius plokščius kepsniukus, juos aptepkite aliejumi, dėkite ant grotelių ir taip pat kepkite apie 10 min.
Folijoje keptos bulvės su šonine ir česnakais Po 12 bulvių, česnako skiltelių, karštai rūkytos šoninės juostelių, pusė stiklinės aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos. Visiškai nulupkite tik tris česnako skilteles, kitas palikite su lukštu, tik švariai nuplaukite. Nuluptąsias skilteles smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su aliejumi, paskanintu pipirais bei druska. Bulves nuplaukite šiurkščiu šepetėliu, supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais ir užpilkite paruoštu aliejaus bei česnako mišiniu. Išmaišykite. Pasiruoškite šešis dvigubus folijos (maždaug 30 cm ilgio ir 40 cm pločio) gabalėlius. Ant jų lygiomis dalimis sudėkite paruoštas bulves, po kelias skilteles česnako ir smulkiau pjaustytą šoninę. Folija apgaubkite bulves ir dėkite ant grotelių. Pakepkite 10–15 min. ir į kiekvieną folijos krepšelį įpilkite po pusę stiklinės vandens ir vėl užlankstykite foliją. Ant grotelių dar kepkite apie pusvalandį.
Parengė „ŪP“ korespondentė Angelė PILVELIENĖ