Moliūgų pyragas

INGREDIENTAI:

Tešlai:

  • 1,5 stiklinės miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 140 g šalto sviesto
  • 35 g šalto margarino
  • ¼ stiklinės ledinio vandens
  • ¼ šaukštelio druskos

Įdarui:

  • 2 šaukštai miltų
  • ¼ šaukštelio cinamono
  • žiupsnelis muskatų
  • ¼ šaukštelio druskos
  • ¾ stiklinės rudojo cukraus
  • 1,5 stiklinės moliūgų tyrės
  • 1,5 stiklinės nesaldinto sutirštinto pieno
  • 2 šaukštai kukurūzų sirupo (galima pakeisti klevų ar kitokiu)
  • 2 kiaušiniai

Tešlai virtuviniu kombainu sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Į sausąjį mišinį sudėkite nedideliais gabaliukais supjaustytą ar stambia trintuve sutarkuotą šaltą sviestą ir margariną. Maišykite, kol masė taps panaši į rupų smėlį. Pilkite po šaukštą šalto vandens ir užmaišykite vidutinio kietumo tešlą. Dėkite ją ant miltais pabarstytos maistinės plėvelės ir suminkykite apskritą paplotį. Ilgai neminkykite tešlos, kad ji nuo rankų nesušiltų. Tešlą užklokite maistine plėvele ir iškočiokite maždaug 3 mm storio skritulį. Apskritą tešlos paplotį įklokite į apvalią gilią kepimo formą, užlenkite kraštus. Formą dėkite į šaldytuvą.
Pyrago įdarui dubenyje išmaišykite miltus, prieskonius, druską ir cukrų. Sukrėskite moliūgų tyrę, supilkite sutirštintą pieną, kukurūzų sirupą. Viską gerai išplakite ir palikite pusvalandžiui ar valandai pastovėti. Šakute išplakite kiaušinius ir supilkite į moliūgų masę. Vėl išplakite. Įdarą supilkite į tešla išklotą formą. Pyragą kiškite į pačią žemiausią orkaitės lentyną ir kepkite apie 15 min. 230 ºC temperatūroje. Paskui temperatūrą sumažinkite iki 180 ºC, pyragą kiškite į vidurinę lentyną ir kepkite dar 35–40 min. Pyrago įdaras turi sustandėti. Atvėsinkite pyragą kepimo formoje. Į stalą patiekite su vaniliniais ledais arba nesaldinta plakta grietinėle.