Columbus +15,6 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024
Columbus +15,6 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024

Morenginis tortas

2016/09/30

Morengams:
  • 6 kiaušinių baltymai
  • 200 g cukraus
  • 80 g graikinių riešutų
  • vanilinio cukraus
  • citrinų rūgšties (citrinų sulčių)
Biskvitui:
  • 150–200 g aguonų
  • 130–150 g miltelinio cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 g miltų
  • 150 g kambario temperatūros sviesto
  • 4 kiaušiniai
  • 2 šaukštai pieno
  • 1 citrinos tarkuota žievelė
Kremui:
  • 400 g sviesto
  • 2 indeliai saldinto sutirštinto pieno „Rududu“
  • 140 ml stiprios kavos
Sulaistyti:
  • 6 šaukštai virinto vandens
  • 4 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai brendžio
  • citrinų sulčių

Iš vakaro iškepkite morenginius papločius ir šiek tiek morengų papuošti. Labai gerai išplakite kiaušinių baltymus. Plakdami po šaukštą suberkite cukrų. Plakite smarkiai, kol cukraus kristalėliai ištirps ir masė pasidarys standi, blizgi. Verdančiu vandeniu nuplikytus ir nudžiovintus riešutus suberkite į skardą ir paskrudinkite 180 ºC orkaitėje 10 min. Atvėsinkite, išrinkite luobeles ir sumalkite. Įmaišykite riešutus į baltymų masę ir padalykite ją į tris dalis: dvi – papločiams, vieną – orinukams. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir jame nubrėžkite tokio skersmens apskritimą, kokio yra torto forma. Lygiu sluoksniu paskleiskite baltymų masę. Lygiai taip pat kepkite ir antrą paplotį. Iš likusios masės konditeriniu švirkštu ar maišeliu su antgaliu išspauskite nedidelius skrituliukus. Kepkite 100 °C orkaitėje šiek tiek pravėrę dureles, kad morengai ir džiūtų. Nelygu, kokia orkaitė, patalpos drėgnumas, orinukai gali kepti nuo vienos iki kelių valandų. Iš karto visus morengus galite kepti tik tuo atveju, jei orkaitė turi ventiliatoriaus funkciją, kitaip – kiekvieną atskirai. Jei kepsite kelias skardas morengų, kas 30 min. apkeiskite jas vietomis. Kepdami jokiu būdu nedarinėkite orkaitės durelių. Tinkamai iškeptą morengą labai lengva atplėšti nuo kepimo popieriaus, nelieka jokių trupinių. Biskvitui minkštą sviestą išsukite su puse kiekio miltelinio cukraus. Kai masė taps puri, pabals, įmaišykite tarkuotą citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišykite ir kiaušinių trynius, pieną. Nuplikytas ir nusausintas aguonas sumalkite elektriniu trintuvu ir sumaišykite su miltais. Gautą mišinį įmaišykite į tešlą. Baltymus išplakite su likusiu milteliniu cukrumi iki standumo ir labai atsargiai įmaišykite į tešlą. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą torto formą ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 30–40 min. Paplotį ataušinkite ir horizontaliai perpjaukite į dvi dalis. Torto papločiams sulaistyti vandenyje išmaišykite cukrų, brendį (galima ir nepilti) ir citrinų sultis. Visi kavos kremo produktai turi būti vienodos temperatūros. Sviestą išplakite iki purumo, nesustodami plakti dėkite po šaukštą sutirštinto pieno. Kremą labai gerai išsukite. Galiausiai po šaukštą įpilkite ir atsargiai įmaišykite kavą (1 šaukštą maltos kavos užplikykite nurodytu kiekiu vandens). Pildami kavą kremo nebeplakite, o tik lengvai maišykite. Į torto formos dugną dėkite aguoninį biskvitą, sulaistykite, aptepkite kremu ir dėkite pirmą morenginį paplotį. Jei jis netelpa, labai atsargiai apipjaukite. Aptepkite kremu, uždenkite kitu aguoniniu biskvitu, sulaistykite, vėl tepkite kremu ir uždėkite antrą morenginį paplotį. Visą tortą aptepkite likusiu kremu. Šonus aplipinkite morengų trupiniais, viršų papuoškite apvaliais orinukais ir pabarstykite tirpia kava ar kakava. Telieka tortą patiekti visiems svajojantiems smaguriams...

Dalintis
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.
2024/04/19

Šienligės rizikos „banginiai“ – kaip juos suvaldyti?

Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, kad šienligę pavyks suvaldyti inovatyviomis priemonėmis. Dažniausiai minimi trys pagrindiniai alergijos žiedadulkėm...
2024/04/19

Susietosios paramos už plotą reikalavimai

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį į svarbiausius susietosios paramos už plotą reikalavimus.
2024/04/19

„Vičiūnai“ pasitraukė iš Rusijos

Po beveik dvejus metus trukusio pardavimo proceso „Vičiūnų grupė“ pardavė Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir septyniose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones. Tokiu būdu bendrovė visiškai pasitrauk...