Morenginis tortas

Morengams:

  • 6 kiaušinių baltymai
  • 200 g cukraus
  • 80 g graikinių riešutų
  • vanilinio cukraus
  • citrinų rūgšties (citrinų sulčių)

Biskvitui:

  • 150–200 g aguonų
  • 130–150 g miltelinio cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 g miltų
  • 150 g kambario temperatūros sviesto
  • 4 kiaušiniai
  • 2 šaukštai pieno
  • 1 citrinos tarkuota žievelė

Kremui:

  • 400 g sviesto
  • 2 indeliai saldinto sutirštinto pieno „Rududu“
  • 140 ml stiprios kavos

Sulaistyti:

  • 6 šaukštai virinto vandens
  • 4 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai brendžio
  • citrinų sulčių

Iš vakaro iškepkite morenginius papločius ir šiek tiek morengų papuošti. Labai gerai išplakite kiaušinių baltymus. Plakdami po šaukštą suberkite cukrų. Plakite smarkiai, kol cukraus kristalėliai ištirps ir masė pasidarys standi, blizgi.
Verdančiu vandeniu nuplikytus ir nudžiovintus riešutus suberkite į skardą ir paskrudinkite 180 ºC orkaitėje 10 min. Atvėsinkite, išrinkite luobeles ir sumalkite. Įmaišykite riešutus į baltymų masę ir padalykite ją į tris dalis: dvi – papločiams, vieną – orinukams. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir jame nubrėžkite tokio skersmens apskritimą, kokio yra torto forma. Lygiu sluoksniu paskleiskite baltymų masę. Lygiai taip pat kepkite ir antrą paplotį. Iš likusios masės konditeriniu švirkštu ar maišeliu su antgaliu išspauskite nedidelius skrituliukus. Kepkite 100 °C orkaitėje šiek tiek pravėrę dureles, kad morengai ir džiūtų. Nelygu, kokia orkaitė, patalpos drėgnumas, orinukai gali kepti nuo vienos iki kelių valandų. Iš karto visus morengus galite kepti tik tuo atveju, jei orkaitė turi ventiliatoriaus funkciją, kitaip – kiekvieną atskirai. Jei kepsite kelias skardas morengų, kas 30 min. apkeiskite jas vietomis. Kepdami jokiu būdu nedarinėkite orkaitės durelių. Tinkamai iškeptą morengą labai lengva atplėšti nuo kepimo popieriaus, nelieka jokių trupinių.
Biskvitui minkštą sviestą išsukite su puse kiekio miltelinio cukraus. Kai masė taps puri, pabals, įmaišykite tarkuotą citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišykite ir kiaušinių trynius, pieną. Nuplikytas ir nusausintas aguonas sumalkite elektriniu trintuvu ir sumaišykite su miltais. Gautą mišinį įmaišykite į tešlą. Baltymus išplakite su likusiu milteliniu cukrumi iki standumo ir labai atsargiai įmaišykite į tešlą. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą torto formą ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 30–40 min. Paplotį ataušinkite ir horizontaliai perpjaukite į dvi dalis.
Torto papločiams sulaistyti vandenyje išmaišykite cukrų, brendį (galima ir nepilti) ir citrinų sultis.
Visi kavos kremo produktai turi būti vienodos temperatūros. Sviestą išplakite iki purumo, nesustodami plakti dėkite po šaukštą sutirštinto pieno. Kremą labai gerai išsukite. Galiausiai po šaukštą įpilkite ir atsargiai įmaišykite kavą (1 šaukštą maltos kavos užplikykite nurodytu kiekiu vandens). Pildami kavą kremo nebeplakite, o tik lengvai maišykite.
Į torto formos dugną dėkite aguoninį biskvitą, sulaistykite, aptepkite kremu ir dėkite pirmą morenginį paplotį. Jei jis netelpa, labai atsargiai apipjaukite. Aptepkite kremu, uždenkite kitu aguoniniu biskvitu, sulaistykite, vėl tepkite kremu ir uždėkite antrą morenginį paplotį. Visą tortą aptepkite likusiu kremu. Šonus aplipinkite morengų trupiniais, viršų papuoškite apvaliais orinukais ir pabarstykite tirpia kava ar kakava. Telieka tortą patiekti visiems svajojantiems smaguriams…