Kaunas +4,1 °C Rūkas
Sekmadienis, 9 Lap 2025
Kaunas +4,1 °C Rūkas
Sekmadienis, 9 Lap 2025

Morenginis tortas

2016/09/30

Padidink tekstą

Morengams:
  • 6 kiaušinių baltymai
  • 200 g cukraus
  • 80 g graikinių riešutų
  • vanilinio cukraus
  • citrinų rūgšties (citrinų sulčių)
Biskvitui:
  • 150–200 g aguonų
  • 130–150 g miltelinio cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 g miltų
  • 150 g kambario temperatūros sviesto
  • 4 kiaušiniai
  • 2 šaukštai pieno
  • 1 citrinos tarkuota žievelė
Kremui:
  • 400 g sviesto
  • 2 indeliai saldinto sutirštinto pieno „Rududu“
  • 140 ml stiprios kavos
Sulaistyti:
  • 6 šaukštai virinto vandens
  • 4 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai brendžio
  • citrinų sulčių

Iš vakaro iškepkite morenginius papločius ir šiek tiek morengų papuošti. Labai gerai išplakite kiaušinių baltymus. Plakdami po šaukštą suberkite cukrų. Plakite smarkiai, kol cukraus kristalėliai ištirps ir masė pasidarys standi, blizgi. Verdančiu vandeniu nuplikytus ir nudžiovintus riešutus suberkite į skardą ir paskrudinkite 180 ºC orkaitėje 10 min. Atvėsinkite, išrinkite luobeles ir sumalkite. Įmaišykite riešutus į baltymų masę ir padalykite ją į tris dalis: dvi – papločiams, vieną – orinukams. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir jame nubrėžkite tokio skersmens apskritimą, kokio yra torto forma. Lygiu sluoksniu paskleiskite baltymų masę. Lygiai taip pat kepkite ir antrą paplotį. Iš likusios masės konditeriniu švirkštu ar maišeliu su antgaliu išspauskite nedidelius skrituliukus. Kepkite 100 °C orkaitėje šiek tiek pravėrę dureles, kad morengai ir džiūtų. Nelygu, kokia orkaitė, patalpos drėgnumas, orinukai gali kepti nuo vienos iki kelių valandų. Iš karto visus morengus galite kepti tik tuo atveju, jei orkaitė turi ventiliatoriaus funkciją, kitaip – kiekvieną atskirai. Jei kepsite kelias skardas morengų, kas 30 min. apkeiskite jas vietomis. Kepdami jokiu būdu nedarinėkite orkaitės durelių. Tinkamai iškeptą morengą labai lengva atplėšti nuo kepimo popieriaus, nelieka jokių trupinių. Biskvitui minkštą sviestą išsukite su puse kiekio miltelinio cukraus. Kai masė taps puri, pabals, įmaišykite tarkuotą citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišykite ir kiaušinių trynius, pieną. Nuplikytas ir nusausintas aguonas sumalkite elektriniu trintuvu ir sumaišykite su miltais. Gautą mišinį įmaišykite į tešlą. Baltymus išplakite su likusiu milteliniu cukrumi iki standumo ir labai atsargiai įmaišykite į tešlą. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą torto formą ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 30–40 min. Paplotį ataušinkite ir horizontaliai perpjaukite į dvi dalis. Torto papločiams sulaistyti vandenyje išmaišykite cukrų, brendį (galima ir nepilti) ir citrinų sultis. Visi kavos kremo produktai turi būti vienodos temperatūros. Sviestą išplakite iki purumo, nesustodami plakti dėkite po šaukštą sutirštinto pieno. Kremą labai gerai išsukite. Galiausiai po šaukštą įpilkite ir atsargiai įmaišykite kavą (1 šaukštą maltos kavos užplikykite nurodytu kiekiu vandens). Pildami kavą kremo nebeplakite, o tik lengvai maišykite. Į torto formos dugną dėkite aguoninį biskvitą, sulaistykite, aptepkite kremu ir dėkite pirmą morenginį paplotį. Jei jis netelpa, labai atsargiai apipjaukite. Aptepkite kremu, uždenkite kitu aguoniniu biskvitu, sulaistykite, vėl tepkite kremu ir uždėkite antrą morenginį paplotį. Visą tortą aptepkite likusiu kremu. Šonus aplipinkite morengų trupiniais, viršų papuoškite apvaliais orinukais ir pabarstykite tirpia kava ar kakava. Telieka tortą patiekti visiems svajojantiems smaguriams...

Dalintis
2025/11/09

Didžiausias galvos skausmas – realizacija

Gilaičiuose (Šiaulių r.) gyvenantis ir ūkininkaujantis Gediminas Liakavičius per neilgą ūkininkavimo laikotarpį jau spėjo išbandyti ne vienos kultūros auginimą. Prieš keletą metų jaunas vyras augino daržoves, šiemet &sc...
2025/11/09

Per vieną dieną pasieniečiai sulaikė tris iš svetur parskridusius lietuvius, ieškomus tėvynėje

Vilniaus ir Kauno oro uostuose pasieniečiai sulaikė iš užsienio valstybių sugrįžusius, deportuotus arba savo iniciatyva parskridusius, tris Lietuvos piliečius. Visi jie turi nebaigtų reikalų su mūsų šalies teisėsauga. Du vyrus VSAT p...
2025/11/09

Lapkričio derliaus kalendorius: 5 pigūs ir gardūs receptai iš gėrybių, kuriomis mėgautis dabar – pats laikas

Rudens pabaiga – jau tas metas, kai vis dažniau atidaromi vasarą paruošti raugintų, marinuotų gėrybių stiklainiai. Tačiau lapkritį dar netrūksta ir šviežių vaisių bei daržovių, kuriomis pasimėgauti vertėtų nepraleisti progos. K...
2025/11/09

Rambyno regioniniame parke atliktas didžiųjų miegapelių monitoringas

Rambyno regioninis parkas yra viena iš vos keliolikos mūsų šalyje esančių į Lietuvos raudonąją knygą įrašytos didžiosios miegapelės buveinių. Šiemet tradiciškai parke buvo atliktas ir šių žvėrelių monitori...
2025/11/09

Didžiausios pasaulyje aludarės „InBev“ trečiojo ketvirčio grynasis pelnas sunyko perpus

Didžiausia pasaulyje aludarė „Anheuser-Busch InBev“ („AB InBev“) pranešė trečiojo metų ketvirčio grynąjį pelną sumažinusi beveik perpus, tačiau suderinto EBITDA (pelno iki mokesčių, palūkanų ir amortizacijos atskaiči...
2025/11/08

Avis gelbsti ne parama, bet „veidrodėliai“

Lietuvos avininkystės sektoriui vystyti iki šiol trūksta tinkamų paramos mechanizmų, skirtų bandų gerinimui, biosaugos reikalavimų užtikrinimui, apsaugai nuo vilkų. Dažnai kelią ūkio plėtrai, veislininkystės vystymui ir inovacijų diegimui u...
2025/11/08

Sunkus bulvių kasimo sezonas: lietūs stabdė darbus, bet sėklinės bulvės džiugina kokybe

Šių metų bulvių sezonas Petro Vasiliausko ūkyje buvo kupinas iššūkių. Nors pavasaris atėjo vėluodamas, o rudenį darbus stabdė gausus lietus, sėklinių bulvių derlius ūkyje džiugina tiek kokybe, tiek kiekiu.
2025/11/08

Ar „Bovaer“ pašarų priedai tikrai kenksmingi?

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje plinta istorijos apie mažiau pieno duodančias, nusilpusias ar net nugaišusias karves, kurios kartu su pašarais vartojo metano kiekį mažinančius „Bovaer“ priedus. Tokių prane&scaron...