Paukštienos paštetas su apelsinais

  • 2 vištos ar anties krūtinėlės be odos
  • 300–350 g kiaulienos šoninės
  • 1 morka
  • 1 petražolių šaknis
  • 1 saliero gumbo gabalėlis
  • 1 svogūnas
  • 2–3 česnako skiltelės
  • 1 didelis apelsinas
  • 8–10 džiovintų kadagių uogų
  • 2 laurų lapeliai
  • 5 gvazdikėliai
  • 5 kvapieji pipirai
  • muskatų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • 3/4 stiklinės raudonojo sauso vyno
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 pastovėjusi bandelė
  • 2 kiaušiniai
  • džiūvėsėlių formai pabarstyti

Drebučiams:

  • 1 apelsinas
  • 2 šaukštai cukraus
  • imbiero šaknies gabaliukas
  • 3 gvazdikėliai
  • 1 cinamono lazdelė
  • 1/2 stiklinės mėsos sultinio
  • 1/2 stiklinės raudonojo sauso vyno
  • želatinos 200 ml skysčio

Nutarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis. Krūtinėles įtrinkite druska, maltais pipirais, apelsino žievele ir palikite pasimarinuoti per naktį šaldytuve. Šoninę ir krūtinėles su smulkintomis daržovėmis šiek tiek pakepinkite įkaitintame aliejuje. Supilkite vyną, apelsinų sultis, suberkite prieskonius (išskyrus muskatus), indą uždenkite ir apie 1,5 val. troškinkite ant silpnos ugnies. Troškinį atvėsinkite, sukrėskite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite. Sudėkite vandenyje ar piene išmirkytą bandelę, įmuškite kiaušinius ir masę gerai išmaišykite. Pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais ir muskatais. Jei masė bus per tiršta, įpilkite sultinio ar vandens. Sukrėskite ją į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą, išlyginkite viršų ir statykite į gilesnę skardą su vandeniu. Kepkite apie 1,5 val. 180 ºC orkaitėje. Paštetą atvėsinkite.
Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu šalto vandens ir palikite brinkti. Nedideliame inde užvirkite 4–5 šaukštus vandens. Jame išmaišykite cukrų, sudėkite prieskonius ir šiek tiek pavirkite ant silpnos ugnies. Apelsiną su žievele supjaustykite griežinėliais, sudėkite į sirupą ir pavirkite apie 15 min. Išgriebkite, sirupą nukoškite ir supilkite vyną, sultinį. Virkite, kol nuoviro liks maždaug 200 ml. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite želatiną ir maišykite, kol ji ištirps. Ant atvėsusio pašteto išdėliokite apvirtus apelsino griežinėlius ir užpilkite žėle. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.