Pažangioje virtuvėje – silikono era

Kokios medžiagos reikmenis dažniausiai naudojate gamindamos maistą? Ko gero, dominuoja metalas, plastikas ir medis. O modernios šeimininkės renkasi silikoną – lanksčią, atsparią temperatūros pokyčiams, sveiką ir ergonomišką medžiagą. Juolab kad gamintojai siūlo labai patrauklaus dizaino silikono gaminių.

Išskirtinis patogumas
Mano pirmoji pažintis su silikonu prasidėjo nuo mentelės – ją prieš penkerius metus padovanojo draugė. Lanksti, lengva, patogi, bet pripratusi prie medinės pagalbininkės įtariai žiūrėjau į dovanotąją. Dabar be jos – kaip be rankų. Šis įrankis atstoja ne tik mentelę, bet ir šaukštą, šakutę – kotletus iškepu nesusitepusi rankų: mentele išmaišau produktus dubenyje, kabinu faršą porcijomis ir sudedu į keptuvę, kotletus apverčiu, išimu, beveik sausai nuvalau riebaliukus nuo keptuvės dugno.
Ir kepimo formą gavau dovanų: beformė, subliūškusi – negi tokią pirksiu pati, juolab kad nepigi. O dabar labai džiaugiuosi – joje ir keksą kepu, ir želę šaldau. Forma, kaip ir silikoninis įrankis, daug vietos stalčiuje neužima – galima susukti, sulenkti, suspausti, be to, kepant nereikia tepti riebalais.
Kaip sakoma, „paragavęs negali sustoti“. Silikoninių virtuvės reikmenų sąrašas ilgas: įvairios kepimo ir šaldymo formos, formelės, kepimo kilimėliai, siūlai, padėkliukai ir puodkėlės, kiaurasamčiai, teptukai ir kt. Šie daiktai žavi dizainu, nedūžta, juos patogu naudoti, be to, jie saugūs sveikatai, produktai nepraranda savo skonio, gaminamas maistas nepridega, išlieka sultingas.

Unikali medžiaga
Taip, iš pradžių į „gumą“ žiūrėjau labai įtariai: ar įmanoma tą pačią medžiagą naudoti statybose, mašinų gamyboje, medicinoje, grožio chirurgijoje, kosmetikos pramonėje, buityje ir… virtuvėje? Turiu pripažinti, šiuolaikinės technologijos tobulėja devynmyliais žingsniais.
Gamyboje naudojant įvairius priedus ir katalizatorius silikonas įgijo unikalių savybių: jis termiškai atsparus – pakelia temperatūros pokyčius nuo -60 iki +260 oC, plastiškas, ilgaamžis, puikus izoliatorius, netoksiškas, nealergiškas, chemiškai inertiškas, bekvapis ir beskonis, atsparus UV spindulių, kenksmingų rūgščių poveikiui.
Kokybiški silikoniniai gaminiai saugesni už bet kokius emaliuotus, tefloninius, plieninius ar aliumininius indus, mat medžiaga atspari rūgščių ir šarmų poveikiui, nereaguoja su maistu. Be to, visi indai ir virtuvės aksesuarai vilioja gražiomis spalvomis.

Nesivaržykite patikrinti
Silikonas – viena brangiausių dirbtinių medžiagų, daug kainuoja jo gamyba, pats procesas trunka labai ilgai. Unikalios šios medžiagos savybės ir didėjanti paklausa paskatino konkurenciją: atsirado nesąžiningų gamintojų, kurie savaip, tikrai ne žmonių sveikatos naudai, „ištobulino“ technologinį procesą.
Gaminant silikoną medicinos tikslams į silicio dioksidą dedama platinos katalizatorių, gauta medžiaga nekenksminga žmogui – kaip krūties implantas ar įaugintas akies kristalas ji gana brangi. Medicininis silikonas retai būna spalvotas. Buityje naudojami silikono gaminiai yra spalvoti, jį gaminant dedama pigmentų. Ar nuo to daiktai netampa kenksmingi, nustatoma ekspertize: dažai dažams nelygu.
Patariama nesirinkti labai ryškių, neoninių spalvų daiktų. Silikoninio gaminio kokybę tikrinkite lenkimo linijose – neturi matytis baltos spalvos, ji byloja apie nekokybišką ir sveikatai kenksmingą pigmentą.
Tiesiog būtina pirkinį pauostyti. Gaminant palyginti nebrangų silikoną naudojami katalizatoriai: metaloorganinės medžiagos kvepia saldžiai, silicio rūgšties eteriai ir nuodingi aminai – aitriai, acto rūgštimi, silke arba česnaku.
Labai svarbus ir silikoninio indo storis, ypač jei tai kepimo forma: kuo jos sienelės storesnės, tuo geriau.

Oven glove and kitchenware isolated on white 81Ph2Vc9R6L._SL1500_ 71wz+QBSf0L._SL1500_

Būtinas kokybės sertifikatas
Nusprendusios neatsilikti nuo mados iš karto itin brangaus daikto nepirkite. Įsigykite nedidelę keksiukų formą ar kažką panašaus – gal jums šie indai visai nepatiks? Prieš tai paklausinėkite draugių ir kolegių, kokius silikoninius indus jos naudoja, kaip sekasi, ar yra patenkintos.
Deja, šis būdas nėra labai patikimas. Silikoninio gaminio „draudimo garantas“ – didelė kaina ir kokybės sertifikatas.
Pro didinamąjį stiklą ant daikto ar jo pakuotės turite įžiūrėti smulkias raides: jei parašyta FDA arba CE, vadinasi, prekė buvo patikrinta JAV kokybės kontrolės valdybos arba ji atitinka analogiško šiai tarnybai Europos Sąjungos komiteto standartus.
Atidžiai perskaitykite ir išsiaiškinkite naudojimo sąlygas, temperatūros režimą ir gamintoją. Jei prekės sertifikate tokių duomenų nėra, nepirkite. Neverta pasitikėti ir turgaus prekeiviu, kuris siūlo silikoninį gaminį už centus.

Silikoninė kepimo forma

Be jokios abejonės, ji – populiariausias silikoninis virtuvės reik­muo. Silikonas atsparus staigiam temperatūros pokyčiui, todėl net užšaldytą maistą iš karto galite dėti į mikrobangų krosnelę arba pašauti į įkaitintą orkaitę.
Silikonas nepridega, tiesa, būtina laikytis taisyklių: formos nereikia tepti riebalais, išskyrus jei kepiniuose visai nėra riebalų, prieš naudodami ir panaudoję formą kruopščiai išplaukite plovikliu ir šiltu, paskui šaltu vandeniu, nusausinkite.
Gamintojai įspėja nenaudoti aštrių metalinių virtuvės įrankių, šiurkščių kempinių, plovik­lių su abrazyvinėmis dalelėmis: pažeista forma gali suirti į gabalus. Dėl tos pačios priežasties patariama nekepti ir ruginės duonos, kurioje yra nemaltų grūdų ar rupių miltų, – bet kokia pernelyg šiurkšti plutelė gali pakenkti silikono paviršiui.
Dažnai ir ilgai kepant aukštesnėje kaip 220 oC temperatūroje ant formos gali atsirasti tamsių dėmių – jos įtakos funkcinėms savybėms neturi, o štai pakitusios indo formos jau neištaisysite.
Patikrinti, ar pyragas iškepė, geriausia ne virbalu ar smailiu mediniu iešmeliu, o nevirtu ilgu spagečių makaronu. Kepant forma neįkaista – ji tampa karšta nuo maisto, todėl būtinai mūvėkite virtuvines pirštines ištraukdamos formą iš orkaitės. Iškepusį pyragą 15–20 min. atvėsinkite, o tada formą atsargiai, nepažeisdamos kepinio, išverskite.
Silikoninę kepimo formą galite naudoti ir šaltiems patiekalams: ledams, putėsiams, želei, sviestui su prieskoniais ir pan. Jei patiekalas be riebalų, patepkite formą trupučiu sviesto ar keliais lašais aliejaus. Sustingusį patiekalą lengvai išimsite, jei prieš tai formą trumpai palaikysite šiltame vandenyje.

Eglė Leonovienė

image descriptionPeržiūrėti visą numerį galite ČIA.