Ashburn +3,6 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 21 Vas 2024
Ashburn +3,6 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 21 Vas 2024

Pažangioje virtuvėje – silikono era

2014/03/23

Kokios medžiagos reikmenis dažniausiai naudojate gamindamos maistą? Ko gero, dominuoja metalas, plastikas ir medis. O modernios šeimininkės renkasi silikoną – lanksčią, atsparią temperatūros pokyčiams, sveiką ir ergonomišką medžiagą. Juolab kad gamintojai siūlo labai patrauklaus dizaino silikono gaminių.

Išskirtinis patogumas Mano pirmoji pažintis su silikonu prasidėjo nuo mentelės – ją prieš penkerius metus padovanojo draugė. Lanksti, lengva, patogi, bet pripratusi prie medinės pagalbininkės įtariai žiūrėjau į dovanotąją. Dabar be jos – kaip be rankų. Šis įrankis atstoja ne tik mentelę, bet ir šaukštą, šakutę – kotletus iškepu nesusitepusi rankų: mentele išmaišau produktus dubenyje, kabinu faršą porcijomis ir sudedu į keptuvę, kotletus apverčiu, išimu, beveik sausai nuvalau riebaliukus nuo keptuvės dugno. Ir kepimo formą gavau dovanų: beformė, subliūškusi – negi tokią pirksiu pati, juolab kad nepigi. O dabar labai džiaugiuosi – joje ir keksą kepu, ir želę šaldau. Forma, kaip ir silikoninis įrankis, daug vietos stalčiuje neužima – galima susukti, sulenkti, suspausti, be to, kepant nereikia tepti riebalais. Kaip sakoma, „paragavęs negali sustoti“. Silikoninių virtuvės reikmenų sąrašas ilgas: įvairios kepimo ir šaldymo formos, formelės, kepimo kilimėliai, siūlai, padėkliukai ir puodkėlės, kiaurasamčiai, teptukai ir kt. Šie daiktai žavi dizainu, nedūžta, juos patogu naudoti, be to, jie saugūs sveikatai, produktai nepraranda savo skonio, gaminamas maistas nepridega, išlieka sultingas.

Unikali medžiaga Taip, iš pradžių į „gumą“ žiūrėjau labai įtariai: ar įmanoma tą pačią medžiagą naudoti statybose, mašinų gamyboje, medicinoje, grožio chirurgijoje, kosmetikos pramonėje, buityje ir... virtuvėje? Turiu pripažinti, šiuolaikinės technologijos tobulėja devynmyliais žingsniais. Gamyboje naudojant įvairius priedus ir katalizatorius silikonas įgijo unikalių savybių: jis termiškai atsparus – pakelia temperatūros pokyčius nuo -60 iki +260 oC, plastiškas, ilgaamžis, puikus izoliatorius, netoksiškas, nealergiškas, chemiškai inertiškas, bekvapis ir beskonis, atsparus UV spindulių, kenksmingų rūgščių poveikiui. Kokybiški silikoniniai gaminiai saugesni už bet kokius emaliuotus, tefloninius, plieninius ar aliumininius indus, mat medžiaga atspari rūgščių ir šarmų poveikiui, nereaguoja su maistu. Be to, visi indai ir virtuvės aksesuarai vilioja gražiomis spalvomis.

Nesivaržykite patikrinti Silikonas – viena brangiausių dirbtinių medžiagų, daug kainuoja jo gamyba, pats procesas trunka labai ilgai. Unikalios šios medžiagos savybės ir didėjanti paklausa paskatino konkurenciją: atsirado nesąžiningų gamintojų, kurie savaip, tikrai ne žmonių sveikatos naudai, „ištobulino“ technologinį procesą. Gaminant silikoną medicinos tikslams į silicio dioksidą dedama platinos katalizatorių, gauta medžiaga nekenksminga žmogui – kaip krūties implantas ar įaugintas akies kristalas ji gana brangi. Medicininis silikonas retai būna spalvotas. Buityje naudojami silikono gaminiai yra spalvoti, jį gaminant dedama pigmentų. Ar nuo to daiktai netampa kenksmingi, nustatoma ekspertize: dažai dažams nelygu. Patariama nesirinkti labai ryškių, neoninių spalvų daiktų. Silikoninio gaminio kokybę tikrinkite lenkimo linijose – neturi matytis baltos spalvos, ji byloja apie nekokybišką ir sveikatai kenksmingą pigmentą. Tiesiog būtina pirkinį pauostyti. Gaminant palyginti nebrangų silikoną naudojami katalizatoriai: metaloorganinės medžiagos kvepia saldžiai, silicio rūgšties eteriai ir nuodingi aminai – aitriai, acto rūgštimi, silke arba česnaku. Labai svarbus ir silikoninio indo storis, ypač jei tai kepimo forma: kuo jos sienelės storesnės, tuo geriau.

Oven glove and kitchenware isolated on white 81Ph2Vc9R6L._SL1500_ 71wz+QBSf0L._SL1500_

Būtinas kokybės sertifikatas Nusprendusios neatsilikti nuo mados iš karto itin brangaus daikto nepirkite. Įsigykite nedidelę keksiukų formą ar kažką panašaus – gal jums šie indai visai nepatiks? Prieš tai paklausinėkite draugių ir kolegių, kokius silikoninius indus jos naudoja, kaip sekasi, ar yra patenkintos. Deja, šis būdas nėra labai patikimas. Silikoninio gaminio „draudimo garantas“ – didelė kaina ir kokybės sertifikatas. Pro didinamąjį stiklą ant daikto ar jo pakuotės turite įžiūrėti smulkias raides: jei parašyta FDA arba CE, vadinasi, prekė buvo patikrinta JAV kokybės kontrolės valdybos arba ji atitinka analogiško šiai tarnybai Europos Sąjungos komiteto standartus. Atidžiai perskaitykite ir išsiaiškinkite naudojimo sąlygas, temperatūros režimą ir gamintoją. Jei prekės sertifikate tokių duomenų nėra, nepirkite. Neverta pasitikėti ir turgaus prekeiviu, kuris siūlo silikoninį gaminį už centus.

Silikoninė kepimo forma

Be jokios abejonės, ji – populiariausias silikoninis virtuvės reik­muo. Silikonas atsparus staigiam temperatūros pokyčiui, todėl net užšaldytą maistą iš karto galite dėti į mikrobangų krosnelę arba pašauti į įkaitintą orkaitę. Silikonas nepridega, tiesa, būtina laikytis taisyklių: formos nereikia tepti riebalais, išskyrus jei kepiniuose visai nėra riebalų, prieš naudodami ir panaudoję formą kruopščiai išplaukite plovikliu ir šiltu, paskui šaltu vandeniu, nusausinkite. Gamintojai įspėja nenaudoti aštrių metalinių virtuvės įrankių, šiurkščių kempinių, plovik­lių su abrazyvinėmis dalelėmis: pažeista forma gali suirti į gabalus. Dėl tos pačios priežasties patariama nekepti ir ruginės duonos, kurioje yra nemaltų grūdų ar rupių miltų, – bet kokia pernelyg šiurkšti plutelė gali pakenkti silikono paviršiui. Dažnai ir ilgai kepant aukštesnėje kaip 220 oC temperatūroje ant formos gali atsirasti tamsių dėmių – jos įtakos funkcinėms savybėms neturi, o štai pakitusios indo formos jau neištaisysite. Patikrinti, ar pyragas iškepė, geriausia ne virbalu ar smailiu mediniu iešmeliu, o nevirtu ilgu spagečių makaronu. Kepant forma neįkaista – ji tampa karšta nuo maisto, todėl būtinai mūvėkite virtuvines pirštines ištraukdamos formą iš orkaitės. Iškepusį pyragą 15–20 min. atvėsinkite, o tada formą atsargiai, nepažeisdamos kepinio, išverskite. Silikoninę kepimo formą galite naudoti ir šaltiems patiekalams: ledams, putėsiams, želei, sviestui su prieskoniais ir pan. Jei patiekalas be riebalų, patepkite formą trupučiu sviesto ar keliais lašais aliejaus. Sustingusį patiekalą lengvai išimsite, jei prieš tai formą trumpai palaikysite šiltame vandenyje.

Eglė Leonovienė

image descriptionPeržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis
2024/02/20

Ministerijoje – teisės aktų kaitaliojimo karštligė

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ir jos vadovai gyvena savo sukurtų klaidų karalystėje, aukšta tvora atsitvėrę nuo žemdirbių bendruomenės, jų veiklos metoduose nėra nuoseklumo, tad rezultatai netenkina nei ūkininkijos, nei savivaldybių administ...
2024/02/20

Gyvūnus šunimis pjudę asmenys nuteisti pagrįstai

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas vasario 20 d. priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje asmenys apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) 310 straipsnio 1 dalį nuteisti baudos bausmėm...
2024/02/20

Lucasas: ryškėja pavojingi Europos nesutarimai dėl gynybos

Europos požiūris į riziką skiriasi. „Gyvenk laisvas arba mirk“ grupės atstovai mano, kad rizikuoti patekti į vergiją Rusijos valdžioje yra daug blogiau už mirtį. Jie kovos už savo laisvę ir suverenitetą, kad ir kas benutiktų. Jų prie&s...
2024/02/20

Elektros kaina biržoje sumažėjo – tokia buvo pernai gegužę

Per šių metų vasario du pirmuosius dešimtadienius vidutinė elektros energijos kaina buvo 0,078 Eur/kWh be PVM, o tai 33 proc. mažiau už sausio mėnesio vidutinę kainą, kuri siekė 0,117 Eur/kWh be PVM. „Nord Pool“ biržoje v...
2024/02/20

Kooperatyvų nariams – papildomas priedas už pieninę karvę

Žemės ūkio ministerija, siekdama paskatinti pieno gamintojus kooperuotis, pripažintų kooperatyvų nariams numatė skirti papildomą 30 eurų siekiantį priedą už pieninę karvę.
2024/02/20

Triukšmas dėl žemės mokesčio

Lazdijuose vyksta karšti debatai. Visos aistros – dėl žemės mokesčio dydžio, kuris gerokai išaugo. Pernai rajono ūkininkai sumokėjo dvigubai ar net trigubai didesnį žemės mokestį nei užpernai. Ir šiemet neapsikentė: reik...
2024/02/20

Prezidentas pasirašė įstatymo pataisas, ištaisančias akcizų politikos klaidas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Seimo neeilinėje sesijoje priimtas Akcizų įstatymo pataisas dėl sumažinto akcizo suskystintoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, taip pat dėl žymėto dyzelino naudojimo t...
2024/02/20

Atnaujinti žemės našumo balų duomenys

Žemės ūkio duomenų centras (ŽŪDC) informuoja apie atnaujintus žemės našumo balų duomenis. Vidutinis žemės našumo balas viršija 39.
2024/02/20

Nematomas frontas: epidemijos 1918–1920 m.

Minėdami Vasario 16-ąją, pirmiausia prisimename diplomatines Lietuvos signatarų ir kariuomenes kovas dėl Lietuvos nepriklausomybės. Tačiau tuo laikotarpiu nematomame fronte vyko ir kitokia kova. Daugiau nei po šimto metų mums ir vėl teko ja...