Pesticidai leistinų normų neviršija, bet organizme kaupiasi

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė, jog Lietuvoje maisto produktų užterštumas pesticidų likučiais yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje (ES). Importuojamuose į mūsų šalį vaisiuose ir daržovėse pesticidų likučių kiekis dažniausiai didesnis nei užaugintuose pas mus, tačiau neviršija leistino lygio. Ir nors valgome maistą, kuriame pesticidų likučiai neviršija nustatytų leistinų kiekių, specialistai muša pavojaus varpais – pesticidai kaupiasi žmogaus organizme ir daro žalą sveikatai.

Kaupiasi ir žaloja sveikatą

Piktžolėms ar kenkėjams naikinti dažnai pasitelkiami pesticidai. Jie patenka į aplinką, nusėda dirvožemyje, deja, jų likučiai nukeliauja ir į daržoves, vaisius, įvairius augalus.

„Pesticidai – toksiškos ir nuodingos medžiagos. Nors ir nedideliais kiekiais, bet nuolat su maistu į žmogaus organizmą patenkantys pesticidai metams bėgant niekur nedingsta, o kaupiasi ir daro žalą sveikatai“, – tvirtina gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

EFSA ataskaitoje skelbiama, jog maisto produktų užterštumas pesticidų likučiais mažiausias yra Švedijoje (0,2 proc.), Lietuvoje, Latvijoje ir Danijoje (po 0,6 proc.). Didžiausias – Kipre (5,7 proc.), Graikijoje (4,4), Prancūzijoje (4,1), Portugalijoje (3,9), Lenkijoje (3,6 proc.), Belgijoje ir Nyderlanduose (po 3,2 proc.).

Moksliniais tyrimais nustatyta, jog pesticidai ypač veikia nervų sistemą, plaučius, širdies ir kraujagyslių sistemą, silpnina imunitetą, gali sukelti alergines reakcijas, turėti įtakos vėžiniams susirgimams atsirasti.

Medikai rekomenduoja kasdien valgyti daug daržovių ir vaisių, kad gautume reikiamą vitaminų, mineralų, kitų organizmui naudingų medžiagų kiekį.

Visą straipsnį skaitykite ŪP nr. 98, psl. 1-3

Violeta GUSTAITYTĖ

ŪP korespondentė