Profesionalų komanda teikia kompleksines paslaugas

Laboratorijoje dirbame su moderniais ir pasaulyje pripažintais FOSS aparatais.

Piliečiui, įsigijusiam prabangų aukščiausios klasės automobilį, tikėtina, į galvą nešautų pilti į jį pigiausių degalų, nes tokiu atveju pirkiniu džiaugtųsi tikrai neilgai. Tokį palyginimą, kalbėdamas apie būtinybę aukštos genetinės vertės, didelio produktyvumo gyvulius šerti tik geriausios kokybės pašarais ir jų priedais, pateikė AB „Kauno grūdai“ Galvijininkystės sektoriaus vadovas Rytas Kretavičius. Pasak jo, įmonės specialistai – konsultantai, turintys ne tik puikių teorinių žinių, bet ir praktinės patirties, yra pasirengę padėti šalies ūkininkams numatyti, kokius pašarų racionus reikėtų rinktis, o technologai per kelias dienas gali pateikti konkrečius premiksų ir pašarų priedų receptūrų pasiūlymus, geriausiai atitinkančius karvių genetinį bei fiziologinį potencialą bei kliento poreikius.

„Daugiau nei prieš dešimtmetį, kai šalyje masiškai vyko pieninių karvių holšteinizavimas, o žmonės dar neturėjo praktinės patirties ir žinių, kuo skiriasi didelio ir įprasto produktyvumo gyvulio šėrimo raciono sudėtis ir kodėl ji iš viso turi būti kitokia, vyko tokie dalykai: pieno primelžiama buvo gerokai daugiau, tačiau karvės, po pirmojo apsiveršiavimo, antrojoje laktacijoje, kaip sakoma, išeidavo iš rikiuotės, – teigė R. Kretavičius. – Tai vyko dėl daugelio priežasčių: piendaves kamavo nagų ir kojų sąnarių ligos, acidozė, ketozė ir kiti susirgimai, labai susiję būtent su gyvulio genetinio potencialo neatitinkančiu šėrimu. Žinoma, tai nebuvo vienintelė priežastis, bet iš esmės – dominuojanti.“ Pašnekovo teigimu, didelio produktyvumo karvę teisingai pašerti nėra paprasta. „Ji nesuės daugiau, nei kad fiziologiškai įmanoma. Vadinasi, lieka tik gerinti pašarų bei priedų kokybę – rasti ribą, kai skatinamas didžiausias produktyvumas ir nekenkiama gyvulių sveikatai, – įsitikinęs R. Kretavičius. – Todėl mūsų specialistai ir kuria tokias racionų receptūras, kurių tiksliai laikantis piendavių produktyvumu jų savininkas džiaugsis tikrai ne vienerius metus.“
Pasak R. Kretavičiaus, „Kauno grūdų“ siūlomas vitamininių mineralinių pašarų papildų asortimentas itin platus: nuo standartinės ekonominės klasės, skirtos nelabai intensyviems ūkiams, iki Ekstra+ klasės. „Pastarųjų papildų sudėtis praturtinama ne tik organiniais komponentais, bet ir kitokiais priedais. Tokie pašarų papildai skirti ūkiams, kuriuose siekiama itin aukštų gamybos rezultatų“, – sakė skyriaus vadovas.

AB „Kauno grūdai“ Galvijininkystės sektoriaus vadovas Rytas Kretavičius įsitikinęs, jog tik artimas bendradarbiavimas su klientais užtikrina geriausią paslaugų kokybę.

R. Kretavičiaus teigimu, įmonės siūlomuose ekonominės klasės papilduose yra visų pagrindinių mikro- ir makroelementų, būtinų karvutėms. „Standartinės klasės papilduose – visų, pagal mūsų šalies gyvulių produktyvumą reikalingų mineralinių medžiagų, Ekstra+ klasės papildai su mielėmis skirti didelio produktyvumo gyvuliams. Juose yra maksimali reikalinga norma ir chelatų, ir apskritai visų kitų medžiagų. Mikroelementus chelatų pavidalu gyvuliai gali pasisavinti žymiai geriau, – aiškino pašnekovas. – Dažniausiai mūsų ekspertai rekomenduoja pirkti aukščiausios klasės pašarų papildus, nes ekonominės klasės produktai gyvulių įsavinami iki 50 proc., o aukštesnės klasės – iki 80 proc. Akivaizdu, kad labiau apsimoka rinktis aukštesnės kategorijos premiksus ir taip sutaupyti ir paties produkto, ir investicijų. Nuo gyvulių skaičiaus ūkyje tikrai nepriklauso, kurį produktą reikėtų naudoti. Viską lemia piendavių savininkų lūkesčiai – kokio produktyvumo jie tikisi.“
Galvijininkystės skyriaus vadovas R. Kretavičius įsitikinęs, jog į karvių pašarų kokybę bei sudėtį turi būti atsakingai žiūrima visais gyvulių gyvenimo periodais. „Todėl „Kauno grūdai“ gamina baltyminius ir mineralinius įvairios sudėties papildus melžiamoms, užtrūkusioms karvėms, galvijų prieaugliui nuo 6 iki 12 mėn. amžiaus, yra atskira linija ekologiniams ūkiams, ožkoms bei avims, – vardijo R. Kretavičius. – Gyvulininkystės ūkiams skirtų produktų asortimente yra laižalų, skirtų telyčioms, melžiamoms ir užtrūkusioms karvėms. Jie skanūs, nes pagardinti melasa. Gyvuliukai juos tikrai noriai sulaižo ir taip gauna visų reikalingų mineralinių medžiagų. Mineraliniai vitamininiai laižalai parduodami 20 kg kibiruose ir 60 kg dubenyse. Jie atsparūs nepalankioms oro sąlygoms – karščiui, šalčiui, lietui, todėl tinka naudoti ir ganymo metu lauke.“

Laižalai atsparūs nepalankioms oro sąlygoms – karščiui, šalčiui, lietui, todėl tinka naudoti ir ganymo metu lauke.

R. Kretavičius, kalbėdamas apie „Kauno grūdų“ baltyminių ir mineralinių pašarų priedų kokybę, sakė: „Apskritai net bandyti teigti, kad tik mūsų gaminami premiksai geriausi, o kitų gamintojų ne tokie kokybiški, būtų neteisinga. Esu įsitikinęs, kad svarbiausias dalykas mūsų darbe – labai artimas „Kauno grūdų“ konsultantų bendravimas su gyvulių augintojais, mūsų produkcijos pirkėjais. Ir aš pats, ir mano kolegos konsultantai nuvykę į ūkį įvertiname viską – patį ūkį bendrai, mikroklimatą fermoje, gyvuliukų svorį, išvaizdą, šėrimą ir panašiai. Kai kada tenka teikti net agronominių pastabų, pavyzdžiui, dėl žolės šienavimo aukščio, nes užgriebus per arti žemės, pašaruose gali rastis papildomo užkrato. Vadinasi, mūsų konsultantai privalo turėti net tik zootechnikos ir veterinarijos žinių, bet ir išmanyti agronomijos pagrindus“, – visapusišką „Kauno grūdų“ gyvulininkystės padalinio darbuotojų kompetenciją pabrėžė R. Kretavičius.

Elena RINKEVIČIENĖ
„ŪP“ korespondentė

Laimučio BRUNDZOS nuotraukos