Pyragas su graikiniais riešutais ir migdolais

Tešlai:

  • 7 g sausų mielių
  • 1 stiklinė vos šilto pieno
  • 1 šaukštas cukraus
  • 3 stiklinės miltų
  • 1 stiklinė gabalėliais supjaustyto kambario temperatūros sviesto
  • 5 kiaušinių tryniai
  • 3/4 šaukštelio druskos

Įdarui:

  • 1/4 stiklinės cukraus
  • 1 šaukštas malto cinamono
  • 1 stiklinė smulkintų graikinių riešutų ar migdolų

Užpilui:

  • 1/2 stiklinės tirpdyto sviesto
  • 1 stiklinė smulkintų graikinių ar kitokių riešutų
  • 1 stiklinė rudojo cukraus
  • 1 šaukštelis malto cinamono
  1. Mieles ištrinkite su cukrumi, supilkite į vos šiltą pieną ir palikite 10–15 min. pastovėti šiltoje vietoje, kad jos suaktyvėtų. Sviestą ištrinkite ar išplakite plakikliu su kiaušinių tryniais ir druska. Supilkite pieną su mielėmis, gerai išmaišykite. Suberkite persijotus miltus ir užmaišykite vidutinio kietumo tešlą. Maišykite, kol ji nebelips prie indo sienelių. Tešlą uždenkite maistine plėvele ar drėgnu rankšluosčiu ir laikykite šiltoje vietoje 1–1,5 valandos (kai pakils, jos pasidarys dvigubai daugiau). Tešlą kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Pabarstykite įdaro produktais – cukrumi, cinamonu, riešutais, ir susukite į ritinėlį.
  2. Vyniotinį supjaustykite į 12–16 vienodo dydžio griežinėlių.
  3. Kepimo formą ir jos kraštus patepkite sviestu (2 šaukštus palikite viršui aptepti). Likusį kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi ir cinamonu, įmaišykite riešutus ir supilkite į formą. Pasvirai apskritimu išdėliokite tešlos griežinėlius.
  4. Juos atsargiai aptepkite likusiu tirpdytu sviestu, uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai kilti.
  5. Pyragą maždaug pusvalandį kepkite 180 ºC orkaitėje, kol viršus gražiai apskrus. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite pagaliuku. Kepinį iš karto (nepalikite vėsti formoje) išverskite į indą, kuriame patieksite į stalą. Antraip pyragas prilips prie indo sienelių ir bus sunku išimti. Skanaukite šiltą.