Rūkytuose kiaulienos gaminiuose nustatyta trichineliozė

Panevėžio visuomenės sveikatos centras (toliau – Centras) praneša, kad 2014 m. kovo pabaigoje, iš VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gavo pranešimą apie įtariamą susirgimą trichinelioze. Epidemiologinio tyrimo metu apklausus ligonį paaiškėjo, jog simptomatika būdinga trichineliozei. Įtariamas maisto produktas – neištirta naminė kiauliena, kurios mėginys buvo nuneštas ištyrimui į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (toliau – VMVT). 2014 m. kovo 31 d. paaiškėjo mėsos tyrimo reuzultatai – iš Panevėžio r. paimtų kiaulienos gaminių nustatyta trichineliozė. Centro darbuotojai toliau tęsia epidemiologinį tyrimą.
Centro duomenimis, Panevėžio apskrityje per paskutinius penkerius metus (2009-2013 m.) užregistruoti 5 trichineliozės atvejai (2010 m. – 4 atvejai, 2012 m. – 1 susirgimas).
Centro specialistai primena, kad trichineliozė yra ūmus žmonių ir gyvūnų susirgimas, kurį sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmonės šia helmintoze užsikrečia vartodami žalią ar per mažai termiškai apdorotą užsikrėtusių kiaulių ir šernų mėsą, kurioje yra cistų su trichinelių lervomis. Inkubacinis periodas trunka nuo 3 iki 45 dienų (dažniausiai 10 – 25 dienas). Liga pasireiškia įvairiais požymiais, kurių didžioji dalis priklauso nuo parazito buvimo vietos. Ligos pradžioje, kai kirmėlės yra žarnyne, skauda pilvą, kyla šleikštulys, vėmimas, viduriavimas. Vėliau, lervoms migruojant į raumenis (1 savaitę po užsikrėtimo), atsiranda veido ir akių pabrinkimai (edemos), vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra (39 – 41oC), atsiranda raumenų skausmai, odos bėrimai, nemiga, nerimas, kartais – haliucinacijos. Taip pat gali būti viršutinių kvėpavimo takų uždegimas, sausas kosulys, padidėja kepenys, blužnis, periferiniai limfmazgiai. Esant sunkiai ligos eigai, galimos komplikacijos: plaučių pažeidimas, širdies nepakankamumas, centrinės nervų sistemos pažeidimas iki psichozės, paralyžiai, komos. Esant lengvai infekcijai, ligos simptomų gali ir nebūti. Vaikams dažniau nei suaugusiems trichineliozės eiga būna lengva: jiems trumpam pakyla kūno temperatūra, šiek tiek skauda raumenis, truputį patinsta audiniai.

Norint neužsikrėsti trichinelioze, svarbiausia tikrinti užaugintų kiaulių ar sumedžiotų šernų skerdieną dėl trichineliozės. Reikia nupjauti gabaliuką (apie 100 gramų) raumenų (geriausiai diafragmos, liežuvio, tarpšonkaulinių raumenų) ir pristatyti į VMVT laboratoriją. Tik gavus neigiamą atsakymą galima naudoti mėsą maistui. Turgavietėse kiaulieną ar laukinių gyvulių mėsą galima pirkti tik įsitikinus, kad yra veterinarijos laboratorijos antspaudas. Graužikai yra pagrindiniai trichineliozės platintoji gamtoje, todėl būtina ūkiuose naikinti graužikus. Kiaules gali užkrėsti ir medžiotojai, kai jie laukinių gyvūnų mėsa šeria savo kiaules. Todėl griežtai draudžiama kiaules šerti žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis. Sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų, valkataujančių šunų ir kačių lavonus reikia sudeginti arba giliai užkasti, kad jų nesuėstų kiaulės ar kiti laukiniai gyvūnai.
Svarbu atkreipti dėmesį ir į mėsos paruošimo būdą. Mažiau pavojinga yra valgyti troškintą ar virtą mėsą. 250 gramų dydžio mėsos gabaliukus reikia virti 1-1,5 valandos. Aukštoje temperatūroje gana greitai žūna trichineles, jei karštis jas paveikia tiesiogiai. Kai patiekalams ruošti naudojami dideli mėsos gabalai, juose esančios lervos nepakankamai paveikiamos ir gabalo viduje lieka gyvybingos. Trichinelės išlieka gyvybingos, jei mėsa rūkoma, sūdoma ir pan. Žalia ir termiškai apdorota mėsa turi būti malama atskiromis mėsmalėmis arba jas panaudojus reikia gerai išvalyti ir tik tada malti kitus produktus.

Daugiau informacijos Jums pateiks Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Dovilė Brajinskienė, tel. (8 45) 596 170, el. paštas: dovile.brajinskiene@paneveziovsc.sam.ltPanevėžio visuomenės sveikatos centro Darbo organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė (ryšiams su visuomene) Vilda Bajoriūnienė, tel. (8 45) 596 173, el. paštas: vilda.bajoriuniene@paneveziovsc.sam.lt