Smidrų apkepėlė

  • 1,5 šaukšto sviesto
  • 2 šaukštai miltų
  • 250 ml daržovių sultinio
  • 150 ml pieno
  • 450 g žaliųjų smidrų
  • 6 (120 g) ploni virto kumpio griežinėliai
  • 4 bazilikų šakelės
  • 40 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • aliejaus kepti
  • cukraus
  • druskos
  • maltų pipirų

Puode užvirinkite vandenį, pasūdykite, įberkite žiupsnelį cukraus ir kelias minutes pavirkite paruoštus smidrus. Išgriebkite, nuvarvinkite juos ir iš karto dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Uždenkite ir patroškinkite smidrus apie 4 min., tada greitai perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Padažui puode arba keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto, suberkite miltus ir maišydami kaitinkite, kol jie parus. Sultinį sumaišykite su pienu, užkaitinkite iki virimo ir supilkite į pakepintus miltus (nuolat maišykite, kad nebūtų miltų gumuliukų). Pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Galiausiai įmaišykite smulkiai supjaustytus bazilikus. Į kiekvieną kumpio griežinėlį įvyniokite po tris smidrus ir suktinukus sudėkite į kepimo indą, patepkite likusiu sviestu. Užpilkite padažu, pabarstykite tarkuotu sūriu ir 12–15 min. pašaukite į 220 ºC orkaitę. Patiekalą skanaukite šiltą.
Su smidrais į kumpio griežinėlius galite įvynioti ir kitokių daržovių ar po pienišką dešrelę.