Spanguolių pagardas nuo gripo

  • 100–200 g juodųjų ridikų
  • 2 stiklinės spanguolių
  • 2–3 nedidelės česnakų galvutės
  • 1–2 svogūnai
  • 100–150 g krienų
  • 2 šaukšteliai grūdėtųjų garstyčių arba 3–4 šaukšteliai paruoštų garstyčių
  • 1 rūgštus obuolys
  • 2 šaukštai skysto medaus
  • 1 aitrioji paprika
  • 2 šaukšteliai druskos

Daržoves, vaisius, uogas nuplaukite ir nudžiovinkite. Iš aitriosios paprikos išgremžkite sėklas. Svogūnus, česnakus, ridikus, krienus nulupkite ir šiek tiek pasmulkinkite. Viską sumalkite mėsmale arba sutrinkite elektriniu trintuvu. Į masę įmaišykite garstyčias, medų ir druską. Masę gerai išsukite, sukrėskite į nedidelius stiklainius, užsukite dangteliais ir laikykite šaldytuve. Taip pagardą galima išlaikyti iki 2–3 savaičių.

Tinka mėsos ir žuvies patiekalams gardinti arba tepti ant duonos.