Suomiški balandėliai

  • 1,5 kg gūžinis kopūstas
  • 1 svogūnas
  • 1 šaukštas sviesto
  • 400 g maltos kiaulienos ir jautienos
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukšteliai mairūnų
  • 50 g virtų ryžių arba perlinių kruopų
  • druskos
  • maltų baltųjų ir juodųjų pipirų

Dar reikės:

  • 2–3 šaukštų auksaspalvio sirupo (cukraus sirupo)
  • sviesto

Kopūstą apvirkite kaip balandėliams. Vandens neišpilkite, nes jį panaudosite vėliau. Svieste pakepinkite susmulkintą svogūną ir likusius kopūsto lapus. Pakepintas daržoves įmaišykite į maltą mėsa, įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius ir kruopas. Nupjaukite apvirtų kopūstlapių storąją dalį, kad būtų lengviau susukti. Dėkite po šaukštą įdaro ant kopūstlapių ir įvyniokite. Suktinukas turi būti nedidelis. Sudėkite juos vieną prie kito į storasienį molinį, stiklinį ar metalinį kepimo indą ir užpilkite vandeniu, kuriame apvirėte kopūstą. Vandens pilkite tiek, kad suktinukai būtų beveik apsemti, bet nepaskęstų. Viską apšlakstykite cukraus sirupu ir įdėkite kelis sviesto gabalėlius. Pašaukite balandėlius 30 min. į 200 ºC orkaitę, paskui kaitrą sumažinkite iki 150 ºC ir troškinkite dar apie pusantros valandos. Kepant atsiradusį skystį naudokite kaip padažą. Suomiškus balandėlius patiekite su virtomis bulvėmis ir bruknių uogiene ar jų padažu.

Pastaba. Kepant sirupas karamelizuojasi ir kopūstlapiai tampa gražiai rusvi, įgauna specifinį skonį. Suomiška bruknienė nėra saldi, todėl puikiai tinka su kopūstainiais.