Tarptautinėje konferencijoje ”Vaikų mityba ir sveikata” – aktualiausios problemos ir jų sprendimai

Lapkričio 19 d.)Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) organizuotoje tarptautinėje konferencijoje „Vaikų mityba ir sveikata“ išskirtos esminės vaikų mitybos įpročių ir maitinimo ugdymo įstaigose problemos. Aptartos vaikų nutukimo priežastys ir pasekmės, palyginti mitybos duomenys Europos Sąjungoje. Pristatytos sveikos mitybos ugdymo patirtys Vokietijoje, Suomijoje, Latvijoje, Švedijoje.

LR Vyriausybėje vykusiame renginyje VMVT direktorius dr. Jonas Milius pabrėžė, kad daugelyje Lietuvos mokyklų ir darželių maitinimo paslaugos perkamos vadovaujantis vien mažiausios kainos kriterijumi. Konkuruodamos tarpusavyje įmonės netgi pasiūlo teikti paslaugas neva už dyką, įskaičiuojant tik žaliavų ir produktų kainas. Tačiau joks verslas tokiomis sąlygomis dirbti negali. Taigi, nukenčia patiekalų, skirtų mokiniams, kokybė ir energinė vertė. Šiemet patikrinus 85 proc. Lietuvos mokyklų, paaiškėjo, kad net ketvirtadalio visų tirtų patiekalų energinė vertė buvo 38 proc. Mažesnė, nei nurodyta valgiaraštyje (pavyzdžiui, ryžių su pomidorais sriuba, varškėčiai, šviežių daržovių sriuba ir kt.).

„Apie 15 proc. šalies mokyklų maistas pristatomas termosuose. Tai reiškia, kad iki vaikų stalo jis keliauja net keletą valandų. Ne vienos mokyklos virtuvei reikalingas kapitalinis remontas, įrangos atnaujinimas. O tai ne tik sukelia riziką maisto saugai, bet nukenčia ir asortimentas, maistingumas, energinė vertė“, – sakė J.Milius.

Nors Lietuvos mokyklose, ikimokyklinėse ir vaikų globos įstaigose įvesta sveiką mitybą skatinanti maitinimo tvarka, vaikų patiekaluose ribojami riebalų, cukraus ir druskos kiekiai, draudžiami sveikatai nepalankūs maisto produktai ir gėrimai, pradinių klasių mokiniai gauna nemokamų vaisių, daržovių bei pieno produktų, tačiau mūsų vaikai vis tiek per mažai valgo daržovių, vaisių, žuvies, grūdinių produktų. Trečdalis mokyklinio amžiaus vaikų ne kasdien vartoja šviežių daržovių, tačiau geria saldintų vaisvandenių, daugiau negu pusė kiekvieną dieną valgo saldumynų.

Suomijos maisto saugos agentūros atstovė Arja Lyytikäinen pabrėžė, kad sveikos mitybos įgūdžiai turėtų būti diegiami nuo ankstyvos vaikystės. Suomijoje nuo 2009 m. vaikų darželiuose pedagogai net su pačiais mažiausiais auklėtiniais kartu gamina, liečia, uosto maistą. A.Lyytikäinen nuomone, atliekant įvairias užduotis su maisto produktais, vaikai kur kas greičiau įsimena svarbiausius principus.

Ispanijos Vartotojų, maisto saugos ir mitybos agentūros atstovė Ana Canals Caballero pristatė, kaip jų šalyje kovojama su jaunimo nutukimu. Šiai problemai spręsti sukurtos įtaigios informavimo ir reklamos kampanijos, taip pat didelis dėmesys skiriamas vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščiams.

Įdomu tai, kad siekiant parengti kuo išsamesnes ir efektyvesnes sveikos mitybos rekomendacijas, Vokietijoje atliekami moksliniai tyrimai įvairiomis temomis ir skirtingais pjūviais. Štai vienas tyrimas pradėtas dar 1985 m. – duomenys apie tų pačių žmonių mitybos įpročius renkami nuo kūdikystės iki pilnametystės, vertinama sveikatos būklė, augimo raida.