Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad pagal gautą informaciją atlikus patikrinimą Viršužiglyje (Kauno raj.) gyvenančio piliečio ūkyje, buvo paimti kiaulienos skerdienos mėginiai. Ištyrus šiuos mėginius laboratorijoje, nustatyta trichineliozė. Informacija apie tai perduota Kauno visuomenės sveikatos centrui, Kauno medžiotojų draugijai, rajono seniūnijai. Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nustatė, kad namuose, savo reikmėms paskerstos gyvulio mėsos ūkininkas nepateikė ištirti dėl trichineliozės, kas yra privaloma tokiais atvejais. Dalis mėsos jau buvo suvartota, likusi mėsa užšaldyta. Visi šeimos nariai nukreipti profilaktiškai pasitikrinti ir gydytis. Likusi užkrėsta kiauliena surinkta ir pristatyta į šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonę. Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, stengiantis apsisaugoti nuo tolesnio trichineliozės išplitimo, ūkyje įvesti apribojimai, nurodyta įgyvendinti visas būtinas sąlygas. Gyvulių savininkui uždrausta nekontroliuojamai disponuoti ūkiniais gyvūnais. Šiame ūkyje gyvuliai bus skerdžiami tik kontroliuojant veterinarijos specialistams, kad skerdenos mėginiai būtų pristatyti ištirti laboratorijoje. ,,Nuolat aiškiname ir primename ūkininkams, auginantiems gyvulius ir skerdžiantiems jas savo reikmėms namuose, jog būtina ištirti kiekvieną skerdžiamą kiaulę dėl trichineliozės. Ne kartą atkreipėme ir medžiotojų dėmesį, kad tik elgiantis tvarkingai ir laikantis medžioklės taisyklių, galima užkirsti kelią šiai ligai plisti. Gyventojai turėtų suvokti, jog naudodami maistui sumedžiotų žvėrių ar namuose skerstų kiaulių mėsą, nepatikrintą veterinarijos gydytojo, rizikuoja net tik savo sveikata, bet gali užsitraukti ir teisinę atsakomybę”, – komentavo Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Gytis Prokopavičius. Trichineliozė yra susirgimas, pasireiškiantis įvairiais požymiais, kurie priklauso nuo parazitų buvimo vietos. Trichineliozės sukėlėjas yra smulki, 2-4 mm ilgio kirmėlė (Trichinella spiralis). Šie parazitai cirkuliuoja įvairių laukinių ir naminių mėsėdžių gyvūnų tarpe. Žmonės užsikrečia suvalgę nepatikrintos, termiškai tinkamai neapdorotos kiaulienos, šernienos, arklienos ar nutrijų mėsos, kuriose būna šių kirmėlių lervų. Žarnyne lervos greitai subręsta, o patekusios į limfą ir kraują, jos išnešiojamos po visą organizmą, galutinai užsilaikydamos skersiniuose raumenyse, (dažniausiai diafragmos, ryklės, tarpšonkauliniuose ir akių). Lervos gyvybingos gali išlikti 40-50 metų.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba