Batatai skaniausi… žali?!

Retųjų daržovių augintoja Vilma Rakauskaitė-Žukienė, gyvenanti Bartkūnų kaime (Panevėžio r.), pastaraisiais metais savo ūkio lysves papildė valgomaisiais batatais, vadinamosiomis saldžiosiomis bulvėmis. Visa jos šeima batatus valgo tik žalius, nors internete siūloma keptų ar kitaip apdorotų jų receptų.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

batatai, bulves, batatu receptai

Vietoje morkų

Lietuvos augintojai daržus atnaujina valgomaisiais batatais, nors prieš tai juos daiginti tenka namuose dar nuo ankstyvo pavasario. Viena jų – naujovių nevengianti panevėžietė V. Rakauskaitė-Žukienė: „Batatus nusprendėme auginti ir graužti tiesiog žalius vietoj morkų, mat skonis salstelėjęs, labai panašus. Morkos mūsų žemėje auga nenoriai, o su batatais – jokio vargo, jiems čia viskas tinka.“

Kaip daiginami batatai? „Įdedu į indelį ir iki pusės užberiu žemėmis, – pasakojo Vilma. – Sudrėkinu tiek batatą, tiek žemes, su visu indeliu įdedu į maišelį ir užsuku, kad išeitų tarsi mini šiltnamiukas ir drėgmė neišgaruotų. Per keletą dienų pradeda leisti baltas šakneles ir netrukus nubunda akutės, iš kurių priauga daug daigelių.“

batatu receptai, batatai, bulves

Pradėta daiginti saldžioji bulvė.

Kai šie daigeliai pradeda augti ir žaliuoti, V. Rakauskaitė-Žukienė maišelį nuima ir dažnai laisto, apipurškia šiltu vandeniu. Ūgtelėjusius daigus atskiria nuo motininio batato ir pamerkia į vandenį, kad išleistų šakneles.

Kai pasirodo šaknys, daigus panevėžietė susodina į indelius ir pastato šviesiausioje namų vietoje. Taip daigai ant palangės auga tol, kol praeina šalnų pavojus ir daržoves galima sodinti lauke.

Motininį batatą Vilma taip pat pasodina lauke, kad kitais metais vėl galėtų naudoti daigams auginti.

Pasodinus į žemę batatų daigelius, būtų gerai patiesti polietileno plėvelę, kad augdamas daigas neišleistų papildomų šaknų ant virkščių, nes tada mažėja derlius.

Kur besodinsi, ten augs

batatu daigai, batatu receptaiBatatų lapai itin gražūs, dekoratyvūs, todėl juos galima sodinti ir tarp gėlių. V.

Rakauskaitė-Žukienė dalį jų sodina tiesiog tarp rožių, o rudenį iš ten susirenka gumbus.

Eksperimentuoti mėgstanti moteris batatus bandė sodinti ir šiltnamyje tarp pomidorų, ir atskirai lauke. Visi bandymai buvo sėkmingi, kuo puikiausiai augo ir šiltnamyje, ir lauke, ir tarp rožių, mat užteko saulės.

Šie gumbai labai mėgsta derlingą žemę, sodinant į duobes, galima įdėti geresnės žemės, komposto ar biohumuso. Augintoja pastebėjo, kad batatai mėgsta vandenį, todėl laisto porą kartų per savaitę.

Juose gausu maistinių skaidulų, ypač daug kalio ir vitamino A, taip pat randama C, B ir kitų vitaminų, naudingų medžiagų. Batatai gana kaloringi. Juose esama oksalatų, skatinančių akmenų susidarymą organizme.

 

Vilmos Rakauskaitės-Žukienės nuotraukos

2022.05.20

Susijusios temos – skaitykite: bulvės; batatai;