Jau šiandien visas pasaulis pamatys, kaip Paryžiuje uždegamas didžiausio pasaulyje sportinio renginio simbolis – olimpinė ugnis. Dėmesį prikaustančios sportinės šventės šešėlyje tie, kurių dėka vyksta gausybė renginių. Suprantama, jie neįvyktų be milžiniško ūkininkų indėlio.
Prancūzijos Žemės ūkio ir maisto suverenumo ministerijos interneto puslapyje yra sukurta speciali skiltis apie tai, kaip žemės ūkio bendruomenė dalyvauja olimpinėse žaidynėse.
Ministerijos teigimu, į žaidynes suvažiuos 15 000 olimpinių ir paralimpinių atletų iš 208 šalių, turinčių skirtingų mitybos poreikių ir kultūrinių įpročių. Jiems bus patiekta 13 mln. patiekalų, per dieną prireiks iki 40 000 porcijų. Milijonams lankytojų duris atvers daugiau nei 40 viešojo maitinimo vietų.
Skaičiuojama, kad 13 mln. patiekalų prilygsta 10 pasaulio futbolo čempionatų.
Tai yra išskirtinis iššūkis net didelei valstybei, nes produktai ir paslaugos turi būti aukščiausios kokybės. Prancūzai dar metų pradžioje iškėlė tikslą iš 170 tiekiamų produktų žaidynėms pristatyti 108 (t. y. 63 proc.) užaugintus Prancūzijoje.
Kad maistas būtų aukščiausios kokybės ir tiekiamas laikantis aplinkosaugos reikalavimų, pavasarį atrinktuose ūkiuose specialiai sportininkams buvo pasodintos bulvės, žiediniai kopūstai, porai ir šviežios žolelės ir kt.
Nusprendus maksimaliai sumažinti CO2 išmetimą ruošiant ir tiekiant maistą sportininkams, 25 proc. maisto atsargų tiekiama iš ūkių, nuo varžybų vietų nutolusių ne daugiau nei 250 km spinduliu.
Mėsos, daržovių ir vaisių augintojai neslepia, kad olimpinės žaidynės jiems yra savotiška vitrina, unikali proga tarptautinėje arenoje parodyti, koks yra Prancūzijos žemės ūkis, kas jame gaminama, kokia produktų kokybė, specifika, pademonstruoti auginamas daržovių ir vaisių veisles.
Tam tikrose vietose įrengti vadinamieji skonio kaimeliai leis dalyviams atrasti Prancūzijos žemės ūkio produktų įvairovę ir susitikti su pačiais gamintojais.
„Ne kiekvieną rytą gali rengti žaidynes savo šalyje! Naudodamiesi proga, norime atkreipti dėmesį į mūsų profesiją, kuri labai prisideda prie vyrų ir moterų užimtumo ir kuri yra įsipareigojusi siekti ekologinio perėjimo. Mūsų žemės ūkio profesijos reikalauja atsparumo ir nuolankumo, nes kiekviena diena atneša savų iššūkių. Žaidynės – tai būdas tapti matomiems ir pabrėžti mūsų prancūziškąją patirtį. Tai stebuklingas įvykis, ypač jei jį galima susieti su prancūziškų vaisių ir daržovių kokybe“, – Žemės ūkio ir maisto suverenumo ministerijos leidiniui komentavo sodininkas Pierre Monteux. Jis 300 ha soduose per metus užaugina 7 000 t persikų ir nektarinų, 800 t abrikosų.
Mėsine galvijininkyste užsiimantis Sébastienas Richomme‘as taip pat gavo neįkainojamą šansą parodyti savo pasiekimus. Iš jo ūkyje užaugintos jautienos bus gaminamas maistas sportininkams. Šeimos ūkyje auginama 210 telyčių ir tiek pat paršavedžių kiaulių, dalį auginamų kukurūzų ir žolę ūkininkas naudoja pašarams, o kviečius ir miežius parduoda.
Jis pasakoja, kad galvijai auginami be antibiotikų, maitinami tik genetiškai nemodifikuotais pašarais, praturtintais linų sėmenimis, ir pašarais, užaugintais nuosavoje žemėje. Daug dėmesio ūkyje skiriama gyvūnų gerovei. Galvijai auginami bandomis ir niekada neatskiriami vienų nuo kitų, pasirūpinama, kad vienam gyvuliui būtų pakankamai vietos.
Geriausi produktai geriausių šefų rankose
Prancūzai visada garsėjo aukšta gastronomijos kultūra. Tai, suprantama, pademonstruos ir žaidynių metu. Paryžiaus restorano „Akrame“ šefas Akrame Benallalas yra vienas iš trijų, atrinktų gaminti patiekalus olimpinių žaidynių sportininkams. Kartu su juo dirba šefai Amandine‘as Chaignot ir Alexandre‘as Mazzia.
Jų sugalvota idėja – leisti sportininkams rinktis ir suteikti jiems galimybę tam tikromis dienomis paragauti rafinuotesnių, įmantresnių, asmeniškesnių patiekalų. A. Benallalas tvirtina, kad jų neriboja konkretūs reikalavimai ir kiekvienas šefas gali ruošti patiekalus, atskleisdamas savą braižą.
„Mano tikslas – nustebinti sportininkus, įtikti jiems mažomis, mitybos požiūriu subalansuotomis porcijomis“, – prisistatydamas teigė A. Benallalas.
ŪP portalo informacija
Asociatyvi 123rf nuotr.