Kaunas +17,9 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +17,9 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kepti obuoliai su cinamonu.

Rudenėlio šventė ir lėkštėje, ir piniginėje: netikėti receptai, kurie padės sutaupyti

2024/10/02


Rudens sezonas dovanoja gausybę šviežių ir sultingų daržovių, kurios ne tik puošia stalą, bet ir teikia naudą organizmui. Be to, šviežios ir maistingos daržovės padeda stiprinti organizmą, o jų kaina leidžia ne tik sutaupyti, bet ir kaupti atsargas žiemai. Tad verta pasinaudoti šiuo laikotarpiu ir įtraukti šviežias daržoves į savo kasdienį racioną, pasigaminant gardžių, mažai laiko reikalaujančių patiekalų.

Sezoninė virtuvė – kūrybiškumo šaltinis

Šviežiose rudens daržovėse gausu sveikatai palankių medžiagų – įvairių mineralų bei vitaminų. Pavyzdžiui, burokėliuose gausu geležies, moliūgai – pilni vitamino A. Morkose randamas beta-karotenas stiprina akis, o svogūnai ir česnakai turi stiprių antibakterinių savybių, kurios padeda kovoti su virusais. Be to, daržovės yra puikus skaidulų šaltinis, o tai ypač svarbu žarnyno sveikatai. Valgydami sezonines daržoves ne tik geriname sveikatą, bet ir įnešame į savo virtuvę kūrybiškumo bei spalvų. Lietuvoje gausu rudeninių daržovių, kurias lengvai galima paversti gardžiais patiekalais. Nuo švelnia tekstūra pasižyminčių moliūgų sriubų iki aštrių raugintų kopūstų ar traškių keptų burokėlių. 

Kopūstų steikas

kopustu steikas

Kopūstas puikiai tinka įvairiems patiekalams: sriuboms, troškiniams, salotoms bei keptiems ar marinuotiems gaminiams. Ši  daržovė gali tapti ir augalinės kilmės steiko pakaitalu tiek garnyrui, tiek pagrindiniam patiekalui. 

Kopūstų steikui reikės:

1 didelio balto kopūsto

3–4 a. š. alyvuogių aliejaus

1a. š. česnako miltelių arba 2 smulkintų česnakų skiltelių

1 a. š. džiovinto rozmarino (arba čiobrelio)

1 a. š. rūkytos paprikos miltelių

Druskos ir pipirų pagal skonį

Citrinos sulčių

Patiekimui: tahini padažo, humuso arba mėgstamų šviežių žolelių

Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.

Nuimkite išorinius kopūsto lapus, jei jie atrodo sausi ar pažeisti. Kopūstą perpjaukite išilgai į storas riekes (apie 1,5–2 cm storio), kad kiekviena riekė būtų kaip steikas.

Paruoškite padažą iš alyvuogių aliejaus, česnako miltelių (ar smulkinto šviežio česnako), rozmarino, rūkytos paprikos, druskos ir pipirų. Šiuo mišiniu gerai aptepkite kiekvieną kopūsto riekę iš abiejų pusių.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite kopūstų riekes ant skardos ir kepkite orkaitėje apie 25–30 minučių. Po 15 minučių apverskite, kad abi pusės apskrustų tolygiai. Kepimo laikas priklauso nuo kopūsto storio – jie turi būti traškūs iš išorės, bet minkšti viduje.

Iškepusius kopūstų steikus galite apšlakstyti šviežiomis citrinos sultimis arba patiekti su mėgstamais padažais, pavyzdžiui, tahini, humusu ar šviežiomis žolelėmis.

Moliūgų sriuba su lęšiais – maistinga ir pigi vakarienė

Moliugu sriuba

Rudens sezono karalius – moliūgas. Ši daržovė ne tik puikiai tinka įvairiausiems patiekalams, pavyzdžiui, paprasta moliūgų sriuba su lęšiais ne tik sušildys vėsią dieną, bet ir suteiks organizmui reikalingų maistinių medžiagų.

Moliūgų sriubai reikės:

500 g moliūgo

1 svogūno

200 g raudonųjų lęšių

2 skiltelių česnako

1 litro daržovių sultinio

Druskos ir pipirų pagal skonį

Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite aliejuje iki auksinės spalvos. Moliūgą supjaustykite kubeliais ir suberkite į keptuvę. Pakepinkite apie 5 minutes.

Įpilkite sultinio, įberkite lęšius ir virkite apie 20 minučių, kol lęšiai išvirs.

Pagardinkite druska ir pipirais, o prieš patiekiant galite sriubą sutrinkite blenderiu, kad būtų kreminė konsistencija. 

Desertų klasika be papildomų išlaidų – kepti obuoliai su cinamonu

Rudens sezonas neįsivaizduojamas be obuolių, o šis desertas – greitas ir paprastas, nereikalaujantis brangių ingredientų. Kepti obuoliai su cinamonu puikiai tiks tiek desertui, tiek sveikatai palankiam užkandžiui.

Keptiems obuoliams reikės:

4 obuolių

2 šaukštų medaus

1 arbatinio šaukštelio cinamono

Obuolius nuplaukite, perpjaukite perpus ir išimkite sėklas. Į kiekvieną obuolį įdėkite po šaukštelį medaus ir apibarstykite cinamonu.

Viskas! Dėkite skardą su obuoliai į orkaitę ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol obuoliai taps minkšti. 

Skanaus!

 

Partnerio informacija

Dalintis
2025/07/18

Nei bėgti, nei rėkti. Daržovių auginimo lietuviški ypatumai

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas, pasidžiaugęs, kad viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje, teigė: „Visos ligos – nuo nervų, nuraminti juos gali padėti tik daržovės.&ldq...
2025/07/18

Patvirtintas 18-as ES sankcijų paketas, nutaikytas į Rusijos karo mašiną – energetikos ir finansų sektorius

Šiandien, liepos 18 d., Europos Sąjungos (ES) Taryba priėmė 18-ą ekonominių ir individualių sankcijų paketą, skirtą riboti kritiškai svarbių Rusijos naftos ir finansų sektorių veiklą ir toliau visapusiškai varžyti režimo galim...
2025/07/18

Kubiliaus amatas perduodamas iš kartos į kartą

Šilalė („Šilalės artojas“). Kasmetiniame Bilionių plenere „Šimtmečio veidai ir vardai“ visada galima sutikti įdomių užsi­ėmimų turinčių žmonių. Šiemet prie tvenkinio šeimininkavo kubil...
2025/07/18

Europos Komisija saugos plieno sektorių

Europos Komisija pradėjo tikslines konsultacijas, siekdama padėti nustatyti būsimas priemones, skirtas apsaugoti ES plieno sektorių nuo nesąžiningos prekybos praktikos ir neigiamo pasaulinio plieno pertekliaus poveikio.
2025/07/18

Aplaidaus sutarčių vykdymo aukomis tampa vaikai, permokėdami už kotletą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atliko 8 ugdymo įstaigų Kaune ir Vilniuje maitinimo sutarčių vertinimus: Kauno Kazio Griniaus progimnazijos; Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos; Kauno Varpo gimnazijos; Kauno Maironio ...
2025/07/18

Pieno supirkimo kaina: birželis

Žemės ūkio duomenų centras (ŽŪDC) paskelbė informaciją apie vidutines pieno supirkimo kainas ir supirktą pieną Lietuvoje 2025 m. birželio mėnesį.
2025/07/18

Moksleivių fizinis aktyvumas – ką nustatė profilaktiniai jų sveikatos patikrinimai?

Daugėja ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigas lankančių vaikų, kuriems profilaktinio sveikatos patikrinimo metu nustatoma pagrindinė fizinio ugdymo grupė. Tai rodo Higienos instituto administruojamos Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sis...
2025/07/18

Mėšlo eksportas: lyderiai ir autsaideriai

Lietuvoje gyvulininkystės sektorius yra gilioje krizėje, o štai Nyderlandai veržliai plečia mėšlo eksportą. 2025 m. pirmąjį pusmetį jis smarkiai išaugo ir yra 27,4 proc. didesnis nei 2024 m. pirmąjį pusmetį. „Ūkinin...