Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Agurkėliai šieno ritiniuose – švarūs ir sultingi

2023/07/31


Virginai Mažeikienei iš Plungės rajono, Dovainių kaimo, užauginti savų agurkėlių šieno ritiniuose pavyko ne iškart. Tas klaidas vadinkime eksperimentais, nes tokios patirties Lietuvoje pasisemti daugiausia galima tik iš tai pabandžiusiųjų. Šią liepą šeima jau gali džiaugtis švariais ir sultingais vaisiais, nuskintais iš šieno ritinių.

Nuo bandymų iki sėkmės

„Auginti agurkus netradiciškai nusprendžiau prieš trejus metus, pasižvalgiusi internete. Buvo labai įdomu kažką pabandyti kitaip, bet tada juos auginau šviežio sukimo šieno ritiniuose – ir nepasisekė, agurkėliai nudžiūvo nė nespėję ūgtelėti“, – eksperimento pradžią prisimena V. Mažeikienė.

agurkai ritiniuose, agurkai ‘Adam H’
Šitaip agurkėliai atrodė birželio vidury.

Palaukusi, kol šienas perpus, po dvejų metų plungiškė agurkėlius susodino į tą patį ritinį, nuo viršaus dar gerokai išpešusi perpuvusio šieno, kad galėtų pripilti žemių. Jų į kiekvieną ritinį supylė po du maišus. Kompostinę žemę maišė su kurmių išraustu juodžemiu (panaudojo jų suformuotus kauburėlius).

Gegužės mėnesį pasėjo hibridinius ‘Adam H’ veislės agurkėlius tiesiai į žemę ritiniuose. Birželio viduryje daigeliai buvo gražiai prasikalę, sodriai ir sveikai žali, liepos viduryje šeima jau gardžiai ragavo vaisius, o augalai juos mezgė toliau.

agurkai ritiniuose,  agurkai ‘Adam H’
Pirmas derlius – liepos vidury.

Augalus teko kruopščiai saugoti nuo šalnų, pridengiant agroplėvele. Per sausrą ir iki šiol vandeniu gaivino kas vakarą (po laistytuvą abiem ritiniams).

Nesitikėdama, kad agurkai sudygs šimtu procentų, V. Mažeikienė tarp jų prisodino ir arbūzų daigelių, gautų iš kaimynės, tačiau vėliau teko retinti agurkus ar skabyti jų pašaknes, kad vietos užtektų visiems. Tikėtina, kad sulauks ir arbūzų gražaus, dosnaus derliaus.

Kas tie ‘Adam H’?

Įdomu tai, kad plungiškės pasirinktos ankstyvos olandų firmos „Bejo Zaden“ kornišonų tipo veislės ‘Adam H’ agurkėliai, anksčiau šiltnamyje beveik nesudygę, iškart „įsikibo“ ir absoliučiai visi prasikalė šieno ritiniuose. Šie trumpavaisiai, tamsiai ir tolygiai žali agurkėliai yra savidulkiai. Juos tinka auginti ir lauke, ir po priedangomis, šiltnamiuose.

Adam H, agurkai ritiniuose
‘Adam H’ mezga gausiai.

‘Adam H’ agurkai pradeda derėti po 41–52 dienų nuo sėjos. Augalai tvirti ir gyvybingi, didžioji derliaus dalis užauga ant pagrindinio stiebo. Dera tolygiai, išauginamas gausus derlius. Nedidukai vaisiai sveria iki 100 g, užauga iki 10 cm. Cilindro formos agurkėliai smulkiai kauburiuoti, atrodo sveikai ir gražiai. Šis hibridas gana atsparus rauplėms, mozaikos virusui, miltligei.

„Agurkėliai gardūs ir traškūs, nekartūs, maloniai švelnaus skonio, sultingi ir švarūs skinti“, – džiaugėsi eksperimentiniu derliumi Virgina. Juos tinka valgyti ne tik šviežius, bet ir konservuotus.

arbūzai ritiniuose, agurkai ritiniuose
Užtenka vietos ir sodriai žaliems arbūzų daigams.

 

Virginos MAŽEIKIENĖS nuotraukos

Titulinėje nuotraukoje – Virgina Mažeikienė.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis