Ashburn +6,8 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023
Ashburn +6,8 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023

Nelaukite, kol daržovės lysvėse peraugs!

2023/08/29


Smagu, kai tereikia praverti namų duris, nueiti iki šiltnamio ar lysvės ir kvapnus pomidoras, žaliašonis agurkas, žvilganti paprika, pūpsanti cukinija, prieskoninių žolelių kuokštelis jau rankose. Belieka išsirinkti receptą ir, ilgai nevargstant virtuvėje, palepinti šeimą sveiku maistu, pasidžiaugti namuose užaugintų daržovių skoniu.

Morkų ir cukinijų pyragas

Reikia:

  • 250 g morkų
  • 400 g cukinijos
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 5 kiaušiniai
  • 120 g miltų
  • 120 g fermentinio sūrio
  • 100 g aliejaus
  • 1½ šaukštelio kepimo miltelių
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Cukiniją ir morkas daržovių skustuku supjaustykite plonomis juostelėmis. Jei cukinija jauna, pjaustykite ją su žievele, o jei gerai subrendusi – nulupkite.
  2. Kiaušinius išplakite ir supilkite aliejų.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir pipirų.
  4. Miltų mišinį suberkite į išplaktus kiaušinius ir gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.
  5. Galiausiai įmaišykite smulkiai sutarkuotą svogūną, fermentinį sūrį ir daržoves. Jei reikia, tešlą pagardinkite prieskoniais, supilkite į kepimo popieriumi išklotą ir riebalais pateptą formą.
  6. Paviršių šiek tiek palyginkite ir 30–35 min. pašaukite į 180 °C orkaitę.

Šis pyragas gali būti patiekiamas kaip užkandis arba kaip garnyras prie žuvies ar mėsos patiekalų.

PRAKTIŠKAS PATARIMAS

Į pyrago tešlą galite įmaišyti ir apie 100 g pjaustytos dešros, virtos ar keptos mėsos. Prieš kepant jį galima pabarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu.

Sluoksniuotas kopūstų pyragas

Tešlai:

  • 200 g miltų
  • kiaušinio
  • 130 g sviesto
  • 2 šaukštų šalto vandens
  • druskos
  • prieskoninių augalų (rozmarinų, čiobrelių, mairūnų, petražolių)

Įdarui:

  • ½ kopūsto
  • svogūno
  • 100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1–2 česnako skiltelių
  • 150 g grietinės
  • 3 kiaušinių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • cukraus
  • druskos
  • maltos aitriosios paprikos
  • kiaušinio aptepti
  • 1 l daržovių ar vištienos sultinio
  1. Į miltus sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir trinkite pirštais, kad susidarytų trupiniai.
  2. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą.
  3. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir valandą palaikykite šaldytuve.
  4. Kai atvės, padalykite tešlą į dvi dalis. Iš didesnio tešlos gabalo iškočiokite lakštą ir ištieskite juo kepimo indą, suformuokite kraštus. Dugną subadykite šakute.
  5. Smulkiai supjaustykite kopūstą, svogūną ir apkepinkite keptuvėje su aliejumi. Pagardinkite prieskoniais, keptuvę uždenkite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės.
  6. Įdarą sukrėskite į tešla išklotą indą, tolygiai paskirstykite ir apibarstykite sūriu.
  7. Kiaušinius išplakite su grietine, žiupsneliu druskos ir užpilkite ant sūrio.
  8. Iškočiokite mažesnį tešlos gabalą ir užklokite juo viršų. Patepkite plaktu kiaušiniu ir 30–50 min. pašaukite į 180 °C orkaitę.

Dar šiltą pyragą patiekite su sultiniu.

Spagečiai su meduje keptais burokėliais

Reikės:

  • 6 vidutinio dydžio keptų burokėlių
  • ½ stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 1½ šaukštelio kmynų
  • 450 g spagečių
  • 4 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų balzaminio acto
  • šaukšto medaus
  • ½ stiklinės makaronų nuoviro
  • šaukšto smulkintų peletrūnų
  • šaukšto smulkintų bazilikų
  • maltų pipirų
  • bazilikų papuošti
  1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje (al dente). Nusunkite, perliekite šaltu vandeniu, nuvarvinkite.
  2. Keptus burokėlius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  3. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, suberkite kmynus, šiek tiek juos pakepinkite, o tada sudėkite burokėlius.
  4. Kepkite juos pavartydami apie 10 min. Sukrėskite smulkintus česnakus, supilkite balzaminį actą ir sudėkite medų. Viską pakaitinkite 1 min., kol medus ištirps ir actas beveik išgaruos.
  5. Sudėkite makaronus, supilkite makaronų nuovirą, pasūdykite, pagardinkite pipirais, peletrūnais, bazilikais ir viską gerai išmaišykite.
  6. Dėkite makaronus į lėkštę, papuoškite bazilikais ir patiekite į stalą.

Skrudinti baklažanai su česnakiniu pasukų padažu

Reikės:

  • 2 baklažanų
  • ¼ stiklinės aliejaus
  • granato
  • ½ šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • ½ šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • smulkintų šviežių krapų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 9 šaukštų pasukų
  • ½ stiklinės graikiško jogurto
  • 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • česnako skiltelės
  • saujelės smulkintų krapų
  • druskos
  1. Baklažanus išilgai perpjaukite pusiau ir minkštimą aštriu peiliu įpjaukite grotelėmis.
  2. Baklažanus gausiai patepkite aliejumi, pabarstykite džiovintais prieskoniniais augalais, palaukite, kol aliejus šiek tiek įsigers, o tada pjautąja puse dėkite į keptuvą ant grotelių arba į skardą ir 30–40 min. kepkite 190 °C orkaitėje.
  3. Leiskite baklažanams atvėsti.
  4. Iš pasukų, jogurto, aliejaus, trintų česnakų ir krapų sumaišykite padažą.
  5. Dėkite baklažanus į lėkštę, gausiai aptepkite padažu, šiek tiek pašlakstykite aliejumi, pabarstykite granatų sėklomis, krapais ir patiekite į stalą.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/12/07

Žemės ūkio ateitis neaiški, tai šiandien paaiškėjo dar kartą

Šiomis dienomis Vilniuje yra susirinkęs gražus būrys prekinės žemės ūkio produkcijos gamybos lyderių: žemės ūkio bendrovių vadovai, vyriausieji finansininkai, specialistai. Gruodžio 7–8 d. vyksta Lietuvos žemės ūkio bendrovių aso...
2023/12/07

VMVT ragina atsisakyti gyvūnų demonstravimo „gyvose prakartėlėse“

Į gyvais gyvūnais apgyvendintą prakartėlę per šventę Druskininkuose dar vakar dėmesį atkreipė gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė ir kėlė klausimą, kodėl Valstybinės maisto ir veteri...
2023/12/07

„Auga Group“ kitąmet tikisi 23,3 mln. eurų EBITDA pelno

Verslininko Kęstučio Juščiaus netiesiogiai kontroliuojama viena didžiausių Baltijos šalyse žemės ūkio investicijų grupių „Auga Group“ 2024 metais planuoja uždirbti 23,3 mln. eurų pelno prieš palūkanas, mokesčius ir...
2023/12/07

Ar medijos paverčia politiką pigiu šou?

Įprasta kritikuoti tiek ats­kirus politikus, tiek ir po­li­­­tiką bendrai – piktintis jos neprofesionalumu, pa­vir­šu­tiniškumu bei sa­va­nau­­diš­kumu. Šiuo met...
2023/12/07

Pelkėse verda tikra pekla (II)

„Ūkininko patarėjas“ toliau plėtoja pelkininkystės temą, kurios pradžia buvo publikuota 2023 m. gruodžio 2 d. numeryje. Tęsiame žurnalistinį tyrimą, kurio esmė – sužinoti, kodėl Europos Sąjungos (ES) ir valstybės lėšos kre...
2023/12/07

LSMU Veterinarijos akademijoje – pokyčiai

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) praneša apie pokyčius universiteto Veterinarijos akademijoje – LSMU Senatas penkerių metų kadencijai patvirtino naujus dviejų fakultetų dekanus.
2023/12/07

Lietuvoje vidutinės degalų kainos mažesnės nei Lenkijoje

Vidutinės degalų kainos per savaitę Lietuvoje pakito skirtingai: benzino kaina sumažėjo 0,7 proc., o dyzelino padidėjo 0,2 proc. Skirtumas tarp šių degalų kainų padidėjo iki 0,04 Eur/l. Pirmą kartą šiais metais vidutinės degalų kaino...
2023/12/07

COVID-19 ir medus: bičių produktai kovoje su virusine infekcija ir jos padariniais

Pasaulį užklupus SARS-CoV-2 viruso sukeltai COVID-19 pandemijai sveikatos sistema susidūrė su nauju iššūkiu – ligos diagnostika ir gydymu. Sergantiems pacientams gydyti buvo naudojami įvairūs vaistai, tačiau tikslios terapijos ...
2023/12/07

Augalinės produkcijos eksporto į Jungtinę Karalystę naujovės

BTOM taikomas augalams ir augaliniams produktams, gabenamiems į Jungtinę Karalystę (JK) suprantamas kaip jų tiekimas į Angliją, Škotiją ir Velsą. Tuo tarpu Šiaurės Airija išlaiko vietą vidinėje Europos Sąjungos (ES) rinkoje ir...