Ashburn +28,3 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 23 Geg 2024
Ashburn +28,3 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 23 Geg 2024

Nelaukite, kol daržovės lysvėse peraugs!

2023/08/29


Smagu, kai tereikia praverti namų duris, nueiti iki šiltnamio ar lysvės ir kvapnus pomidoras, žaliašonis agurkas, žvilganti paprika, pūpsanti cukinija, prieskoninių žolelių kuokštelis jau rankose. Belieka išsirinkti receptą ir, ilgai nevargstant virtuvėje, palepinti šeimą sveiku maistu, pasidžiaugti namuose užaugintų daržovių skoniu.

Morkų ir cukinijų pyragas

Reikia:

  • 250 g morkų
  • 400 g cukinijos
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 5 kiaušiniai
  • 120 g miltų
  • 120 g fermentinio sūrio
  • 100 g aliejaus
  • 1½ šaukštelio kepimo miltelių
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Cukiniją ir morkas daržovių skustuku supjaustykite plonomis juostelėmis. Jei cukinija jauna, pjaustykite ją su žievele, o jei gerai subrendusi – nulupkite.
  2. Kiaušinius išplakite ir supilkite aliejų.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir pipirų.
  4. Miltų mišinį suberkite į išplaktus kiaušinius ir gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.
  5. Galiausiai įmaišykite smulkiai sutarkuotą svogūną, fermentinį sūrį ir daržoves. Jei reikia, tešlą pagardinkite prieskoniais, supilkite į kepimo popieriumi išklotą ir riebalais pateptą formą.
  6. Paviršių šiek tiek palyginkite ir 30–35 min. pašaukite į 180 °C orkaitę.

Šis pyragas gali būti patiekiamas kaip užkandis arba kaip garnyras prie žuvies ar mėsos patiekalų.

PRAKTIŠKAS PATARIMAS

Į pyrago tešlą galite įmaišyti ir apie 100 g pjaustytos dešros, virtos ar keptos mėsos. Prieš kepant jį galima pabarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu.

Sluoksniuotas kopūstų pyragas

Tešlai:

  • 200 g miltų
  • kiaušinio
  • 130 g sviesto
  • 2 šaukštų šalto vandens
  • druskos
  • prieskoninių augalų (rozmarinų, čiobrelių, mairūnų, petražolių)

Įdarui:

  • ½ kopūsto
  • svogūno
  • 100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1–2 česnako skiltelių
  • 150 g grietinės
  • 3 kiaušinių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • cukraus
  • druskos
  • maltos aitriosios paprikos
  • kiaušinio aptepti
  • 1 l daržovių ar vištienos sultinio
  1. Į miltus sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir trinkite pirštais, kad susidarytų trupiniai.
  2. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą.
  3. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir valandą palaikykite šaldytuve.
  4. Kai atvės, padalykite tešlą į dvi dalis. Iš didesnio tešlos gabalo iškočiokite lakštą ir ištieskite juo kepimo indą, suformuokite kraštus. Dugną subadykite šakute.
  5. Smulkiai supjaustykite kopūstą, svogūną ir apkepinkite keptuvėje su aliejumi. Pagardinkite prieskoniais, keptuvę uždenkite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės.
  6. Įdarą sukrėskite į tešla išklotą indą, tolygiai paskirstykite ir apibarstykite sūriu.
  7. Kiaušinius išplakite su grietine, žiupsneliu druskos ir užpilkite ant sūrio.
  8. Iškočiokite mažesnį tešlos gabalą ir užklokite juo viršų. Patepkite plaktu kiaušiniu ir 30–50 min. pašaukite į 180 °C orkaitę.

Dar šiltą pyragą patiekite su sultiniu.

Spagečiai su meduje keptais burokėliais

Reikės:

  • 6 vidutinio dydžio keptų burokėlių
  • ½ stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 1½ šaukštelio kmynų
  • 450 g spagečių
  • 4 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų balzaminio acto
  • šaukšto medaus
  • ½ stiklinės makaronų nuoviro
  • šaukšto smulkintų peletrūnų
  • šaukšto smulkintų bazilikų
  • maltų pipirų
  • bazilikų papuošti
  1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje (al dente). Nusunkite, perliekite šaltu vandeniu, nuvarvinkite.
  2. Keptus burokėlius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  3. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, suberkite kmynus, šiek tiek juos pakepinkite, o tada sudėkite burokėlius.
  4. Kepkite juos pavartydami apie 10 min. Sukrėskite smulkintus česnakus, supilkite balzaminį actą ir sudėkite medų. Viską pakaitinkite 1 min., kol medus ištirps ir actas beveik išgaruos.
  5. Sudėkite makaronus, supilkite makaronų nuovirą, pasūdykite, pagardinkite pipirais, peletrūnais, bazilikais ir viską gerai išmaišykite.
  6. Dėkite makaronus į lėkštę, papuoškite bazilikais ir patiekite į stalą.

Skrudinti baklažanai su česnakiniu pasukų padažu

Reikės:

  • 2 baklažanų
  • ¼ stiklinės aliejaus
  • granato
  • ½ šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • ½ šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • smulkintų šviežių krapų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 9 šaukštų pasukų
  • ½ stiklinės graikiško jogurto
  • 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • česnako skiltelės
  • saujelės smulkintų krapų
  • druskos
  1. Baklažanus išilgai perpjaukite pusiau ir minkštimą aštriu peiliu įpjaukite grotelėmis.
  2. Baklažanus gausiai patepkite aliejumi, pabarstykite džiovintais prieskoniniais augalais, palaukite, kol aliejus šiek tiek įsigers, o tada pjautąja puse dėkite į keptuvą ant grotelių arba į skardą ir 30–40 min. kepkite 190 °C orkaitėje.
  3. Leiskite baklažanams atvėsti.
  4. Iš pasukų, jogurto, aliejaus, trintų česnakų ir krapų sumaišykite padažą.
  5. Dėkite baklažanus į lėkštę, gausiai aptepkite padažu, šiek tiek pašlakstykite aliejumi, pabarstykite granatų sėklomis, krapais ir patiekite į stalą.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/05/23

Tarptautinei bendrovei „Mondelēz“ EK skyrė 337,5 mln. eurų baudą

Europos Komisija (EK) tarptautinei bendrovei „Mondelēz International, Inc.“ („Mondelēz“)skyrė 337,5 milijono eurų baudą už ES konkurencijos taisyklių pažeidimus: trukdymą tarpvalstybinei prekybai šokoladu, sausainiai...
2024/05/23

Ne medžioklės sezono vilkams nebūna

Gyvenimas sukasi nenutrūkstamu ratu – ūkininkai augina gyvulius, o vilkai, pasitaikius progai, juos pjauna. To negali sustabdyti nei padidintos medžioklės kvotos, nei probleminių vilkų paėmimas iš gamtos, nei elektrinės tvoros. Pasitv...
2024/05/23

Patikrinome žievėgraužio tipografo gaudykles. Skaičiuojame laimikį

Valstybinės miškų tarnybos (VMT) Miško sanitarinės apsaugos skyriaus specialistai patikrino žievėgraužio tipografo gaudykles.
2024/05/23

„Elektrum“ ir „Enefit“ gaminantiems vartotojams kompensuos 2,5 mln. eurų

Didžiausiai Lietuvos elektros tiekėjai „Ignitis“ paskelbus apie 5 mln. eurų kompensacijas gaminantiems vartotojams už jų nesuvartotą elektrą, kiti du rinkos dalyviai pranešė klientams skyrę iš viso 2,5 mln. eurų.
2024/05/23

Europos ūkininkai augina sveiką maistą: ekspertai ragina jiems netrukdyti

Europos Sąjungoje auginamas maistas yra vienas saugiausių pasaulyje, patvirtino Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) metinė ataskaita. 2022 m. ištyrus rekordinį maisto mėginių, nustatyta, kad didžioji dalis jų neviršijo nustatytų pe...
2024/05/23

Čia truputį pavogsiu...

Kartais atrodo, kad kalbi su siena. Ta siena yra LR Vyriausybė ir Finansų ministerija. Lietuvos verslo konfederacija (LVK) kartu su partneriais paskatino tikslą – finansuoti krašto gynybą 4 proc. nuo BVP. Trims procentams pasiekti rei...
2024/05/23

Aplinkos ministerija nori paskatinti jaunimą rinktis karjerą miškininkystės sektoriuje: skyrė 21 stipendiją

Nuo rudens 21 miškininkystės studijas Vytauto Didžiojo universitete ir Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje pasirinkęs pirmakursis gaus skatinamąsias stipendijas – 250 eurų per mėnesį. Stipendijas, skatindama jaunimą ...
2024/05/23

Siuntimai pas gydytojus specialistus: ką reikia žinoti?

Ligonių kasos gyventojams primena šiais metais įsigaliojusias siuntimų pas gydytojus specialistus išdavimo naujoves: prasiplėtė siuntimus išduodančių gydytojų ir kitų specialistų ratas, daugėja išimčių, kai siuntimo kon...
2024/05/23

LSA patvirtino siūlymus rinkimams besiruošiančioms šalies politinėms partijoms

Gegužės 23 dieną, ketvirtadienį, Raudondvaryje vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) suvažiavime šalies savivaldybėms atstovaujantys vietos savivaldos politikai patvirtino strateginius savivaldos siūlymus šalies politinėm...