Ashburn +6,8 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023
Ashburn +6,8 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023

Rudens gėrybės krenta į puodus...

2023/09/06


Rugsėjį jau galime džiaugtis darže išpampusiais ryškiaspalviais moliūgais, sode prisirpusiomis kriau­šėmis, miške rinktomis bruknėmis ir dar likusiais nuo vasaros savais pomidorais. Jau vėstantys vakarai vis dažniau kviečia užsikaisti arbatinuką kvapnios mėtų ar melisų arbatos, pa­tiekalus gardinti sveikatą stiprinančiais prieskoniais – ciberžole, cinamonu, imbieru… ir viską pasal­dinti šviežiu, dar skystu bičių medumi!

Trinta kepintų pomidorų ir moliūgų sriuba

Reikės:

  • 300 g moliūgų
  • 300 g pomidorų
  • didelio arba 2 mažesnių svogūnų
  • 2 didelių morkų
  • 100 ml grietinėlės
  • 2 šaukštų lydyto sviesto
  • 3 lauro lapelių
  • 5 g malto arba šviežio tarkuoto imbiero
  • žiupsnelio penkių pipirų mišinio
  • žiupsnio druskos
  • kelių šakelių šviežių petražolių arba kalendrų
  1. Orkaitėje 170 °C temperatūroje apie pusvalandį pakepinkite gabaliukais supjaustytus moliūgus, šiaudeliais susmulkintas morkas, ketvirčiais supjaustytus pomidorus.
  2. Per tą laiką puode su lydytu sviestu pakepinkite svogūną, įmeskite ir pakaitinkite laurų lapelius, malto arba šviežio imbiero.
  3. Nulupkite nuo orkaitėje apkeptų pomidorų odeles ir visas daržovės suverskite į puodą, įpilkite vandens, kad apsemtų, įberkite druskos. Pavirkite viską apie 15 min., išjunkite viryklę ir palikite sriubą bręsti apie 30 min.
  4. Tuomet puode sriubą sutrinkite smulkintuvu, supilkite į dubenėlius, pagardinkite grietinėle bei šviežiai maltų pipirų mišiniu ir žalumynais.

Kriaušių ir bruknių uogienė

Reikės:

  • 2 kg kriaušių
  • 1 kg cukraus
  • 0,5 kg bruknių
  1. Nulupkite ir susmulkinkite kriaušes, užpilkite cukrumi, pavirkite ant silpnos ugnies, kol nugaruos pusė skysčio.
  2. Sudėkite bruknes ir pavirkite dar apie pusvalandį.
  3. Supilstykite į iškaitintus stiklainius.

Spalvingi makaronai su moliūgų padažu

Reikės:

  • 250 g spalvotų makaronų (natūraliai dažytų su pomidorais, špinatais ir sepijų rašalu)
  • 200 g moliūgų
  • 100 g brandinto sūrio
  • šaukštelio lydyto sviesto
  • po žiupsnelį raudonųjų ir juodųjų pipirų, druskos
  • kelių šakelių šviežių petražolių
  1. Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus pagal gamintojo rekomendacijas. Nukošę vandenį, įdėkite šaukštelį sviesto ir išmaišykite, kad makaronai nesuliptų.
  2. Kol virs makaronai, pake­pinkite svieste kubeliais supjaustytą moliūgą, truputį pasūdykite, bet ne per daug, nes brandintas sūris suteiks padažui sūrumo.
  3. Sutrinkite moliūgus iki tyrelės, įberkite dalį tarkuoto sūrio.
  4. Į lėkštę sudėkite makaronus, užpilkite moliūgų ir sūrio padažo, ant viršaus užberkite likusio tarkuoto sūrio, pagardinkite šviežiai maltais pipirais, raudonaisiais pipiriukais, šviežiomis petražolė­mis.

Šis patiekalas patiks ne tik suaugusiesiems, bet ir paskatins mažuosius suvalgyti daugiau jiems naudingų daržovių.

Sulčių kokteilis su ciberžole ir medumi

Reikės:

  • 0,5 kg morkų
  • 2 apelsinų
  • 200 g moliūgų
  • 1–2 šaukštelių šviežio skysto medaus
  • 0,5–1 šaukštelių maltos ciberžolės
  1. Nuplaukite, nulupkite daržoves ir apelsinus ir išspauskite su lėtaeige sulčiaspaude iš jų sultis. Pagardinkite medumi ir ciberžole.
  2. Jei neturite lėtaeigės sulčiaspaudės, galite elektriniu trintuvu susmulkinti daržoves ir sumaišyti su rankomis išspaustomis apelsinų sultimis – taip gausite dar daugiau vertingų medžiagų ir kokteilis bus tirštesnis bei sotesnis.

Sluoksniuotas kreminis desertas

Reikės:

  • 250 g maskarponės
  • 150 g sutirštinto saldinto pieno
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 citrinos tarkuotos žievelės
  • 100 ml juodos kavos
  • 16 sausainių „Damų piršteliai“
  • 200 g kriaušių ir bruknių uogienės
  • 4 šaukštelių rudojo cukranendrių cukraus
  • arbatinio šaukštelio cinamono
  1. Į dubenį sudėkite maskarponę, sutirštintą saldintą pieną, šviežiai spaus­tas citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, viską išmaišykite ir įdėkite į šaldytuvą bent 30 min., kol kremas sutirštės.
  2. Į permatomas stiklines ar taures sluoksniuokite desertą: įdėkite porą šaukštų kremo, du kavoje trumpai pamirkytus sausainius, vėl kremo, sausainių, kriaušių ir bruknių uogienės, o ant viršaus kremo.
  3. Užber­kite rudojo cukranendrių cukraus, žiupsnelį cinamono ir įstrižai įkiškite sausainį.

Desertą valgykite atvėsintą.

 

Gintarė GUMBREVIČIENĖ

Autorės ir 123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/12/07

Žemės ūkio ateitis neaiški, tai šiandien paaiškėjo dar kartą

Šiomis dienomis Vilniuje yra susirinkęs gražus būrys prekinės žemės ūkio produkcijos gamybos lyderių: žemės ūkio bendrovių vadovai, vyriausieji finansininkai, specialistai. Gruodžio 7–8 d. vyksta Lietuvos žemės ūkio bendrovių aso...
2023/12/07

VMVT ragina atsisakyti gyvūnų demonstravimo „gyvose prakartėlėse“

Į gyvais gyvūnais apgyvendintą prakartėlę per šventę Druskininkuose dar vakar dėmesį atkreipė gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė ir kėlė klausimą, kodėl Valstybinės maisto ir veteri...
2023/12/07

„Auga Group“ kitąmet tikisi 23,3 mln. eurų EBITDA pelno

Verslininko Kęstučio Juščiaus netiesiogiai kontroliuojama viena didžiausių Baltijos šalyse žemės ūkio investicijų grupių „Auga Group“ 2024 metais planuoja uždirbti 23,3 mln. eurų pelno prieš palūkanas, mokesčius ir...
2023/12/07

Ar medijos paverčia politiką pigiu šou?

Įprasta kritikuoti tiek ats­kirus politikus, tiek ir po­li­­­tiką bendrai – piktintis jos neprofesionalumu, pa­vir­šu­tiniškumu bei sa­va­nau­­diš­kumu. Šiuo met...
2023/12/07

Pelkėse verda tikra pekla (II)

„Ūkininko patarėjas“ toliau plėtoja pelkininkystės temą, kurios pradžia buvo publikuota 2023 m. gruodžio 2 d. numeryje. Tęsiame žurnalistinį tyrimą, kurio esmė – sužinoti, kodėl Europos Sąjungos (ES) ir valstybės lėšos kre...
2023/12/07

LSMU Veterinarijos akademijoje – pokyčiai

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) praneša apie pokyčius universiteto Veterinarijos akademijoje – LSMU Senatas penkerių metų kadencijai patvirtino naujus dviejų fakultetų dekanus.
2023/12/07

Lietuvoje vidutinės degalų kainos mažesnės nei Lenkijoje

Vidutinės degalų kainos per savaitę Lietuvoje pakito skirtingai: benzino kaina sumažėjo 0,7 proc., o dyzelino padidėjo 0,2 proc. Skirtumas tarp šių degalų kainų padidėjo iki 0,04 Eur/l. Pirmą kartą šiais metais vidutinės degalų kaino...
2023/12/07

COVID-19 ir medus: bičių produktai kovoje su virusine infekcija ir jos padariniais

Pasaulį užklupus SARS-CoV-2 viruso sukeltai COVID-19 pandemijai sveikatos sistema susidūrė su nauju iššūkiu – ligos diagnostika ir gydymu. Sergantiems pacientams gydyti buvo naudojami įvairūs vaistai, tačiau tikslios terapijos ...
2023/12/07

Augalinės produkcijos eksporto į Jungtinę Karalystę naujovės

BTOM taikomas augalams ir augaliniams produktams, gabenamiems į Jungtinę Karalystę (JK) suprantamas kaip jų tiekimas į Angliją, Škotiją ir Velsą. Tuo tarpu Šiaurės Airija išlaiko vietą vidinėje Europos Sąjungos (ES) rinkoje ir...