Ashburn +26,6 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 23 Bir 2024
Ashburn +26,6 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 23 Bir 2024

Rudens gėrybės krenta į puodus...

2023/09/06


Rugsėjį jau galime džiaugtis darže išpampusiais ryškiaspalviais moliūgais, sode prisirpusiomis kriau­šėmis, miške rinktomis bruknėmis ir dar likusiais nuo vasaros savais pomidorais. Jau vėstantys vakarai vis dažniau kviečia užsikaisti arbatinuką kvapnios mėtų ar melisų arbatos, pa­tiekalus gardinti sveikatą stiprinančiais prieskoniais – ciberžole, cinamonu, imbieru… ir viską pasal­dinti šviežiu, dar skystu bičių medumi!

Trinta kepintų pomidorų ir moliūgų sriuba

Reikės:

  • 300 g moliūgų
  • 300 g pomidorų
  • didelio arba 2 mažesnių svogūnų
  • 2 didelių morkų
  • 100 ml grietinėlės
  • 2 šaukštų lydyto sviesto
  • 3 lauro lapelių
  • 5 g malto arba šviežio tarkuoto imbiero
  • žiupsnelio penkių pipirų mišinio
  • žiupsnio druskos
  • kelių šakelių šviežių petražolių arba kalendrų
  1. Orkaitėje 170 °C temperatūroje apie pusvalandį pakepinkite gabaliukais supjaustytus moliūgus, šiaudeliais susmulkintas morkas, ketvirčiais supjaustytus pomidorus.
  2. Per tą laiką puode su lydytu sviestu pakepinkite svogūną, įmeskite ir pakaitinkite laurų lapelius, malto arba šviežio imbiero.
  3. Nulupkite nuo orkaitėje apkeptų pomidorų odeles ir visas daržovės suverskite į puodą, įpilkite vandens, kad apsemtų, įberkite druskos. Pavirkite viską apie 15 min., išjunkite viryklę ir palikite sriubą bręsti apie 30 min.
  4. Tuomet puode sriubą sutrinkite smulkintuvu, supilkite į dubenėlius, pagardinkite grietinėle bei šviežiai maltų pipirų mišiniu ir žalumynais.

Kriaušių ir bruknių uogienė

Reikės:

  • 2 kg kriaušių
  • 1 kg cukraus
  • 0,5 kg bruknių
  1. Nulupkite ir susmulkinkite kriaušes, užpilkite cukrumi, pavirkite ant silpnos ugnies, kol nugaruos pusė skysčio.
  2. Sudėkite bruknes ir pavirkite dar apie pusvalandį.
  3. Supilstykite į iškaitintus stiklainius.

Spalvingi makaronai su moliūgų padažu

Reikės:

  • 250 g spalvotų makaronų (natūraliai dažytų su pomidorais, špinatais ir sepijų rašalu)
  • 200 g moliūgų
  • 100 g brandinto sūrio
  • šaukštelio lydyto sviesto
  • po žiupsnelį raudonųjų ir juodųjų pipirų, druskos
  • kelių šakelių šviežių petražolių
  1. Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus pagal gamintojo rekomendacijas. Nukošę vandenį, įdėkite šaukštelį sviesto ir išmaišykite, kad makaronai nesuliptų.
  2. Kol virs makaronai, pake­pinkite svieste kubeliais supjaustytą moliūgą, truputį pasūdykite, bet ne per daug, nes brandintas sūris suteiks padažui sūrumo.
  3. Sutrinkite moliūgus iki tyrelės, įberkite dalį tarkuoto sūrio.
  4. Į lėkštę sudėkite makaronus, užpilkite moliūgų ir sūrio padažo, ant viršaus užberkite likusio tarkuoto sūrio, pagardinkite šviežiai maltais pipirais, raudonaisiais pipiriukais, šviežiomis petražolė­mis.

Šis patiekalas patiks ne tik suaugusiesiems, bet ir paskatins mažuosius suvalgyti daugiau jiems naudingų daržovių.

Sulčių kokteilis su ciberžole ir medumi

Reikės:

  • 0,5 kg morkų
  • 2 apelsinų
  • 200 g moliūgų
  • 1–2 šaukštelių šviežio skysto medaus
  • 0,5–1 šaukštelių maltos ciberžolės
  1. Nuplaukite, nulupkite daržoves ir apelsinus ir išspauskite su lėtaeige sulčiaspaude iš jų sultis. Pagardinkite medumi ir ciberžole.
  2. Jei neturite lėtaeigės sulčiaspaudės, galite elektriniu trintuvu susmulkinti daržoves ir sumaišyti su rankomis išspaustomis apelsinų sultimis – taip gausite dar daugiau vertingų medžiagų ir kokteilis bus tirštesnis bei sotesnis.

Sluoksniuotas kreminis desertas

Reikės:

  • 250 g maskarponės
  • 150 g sutirštinto saldinto pieno
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 citrinos tarkuotos žievelės
  • 100 ml juodos kavos
  • 16 sausainių „Damų piršteliai“
  • 200 g kriaušių ir bruknių uogienės
  • 4 šaukštelių rudojo cukranendrių cukraus
  • arbatinio šaukštelio cinamono
  1. Į dubenį sudėkite maskarponę, sutirštintą saldintą pieną, šviežiai spaus­tas citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, viską išmaišykite ir įdėkite į šaldytuvą bent 30 min., kol kremas sutirštės.
  2. Į permatomas stiklines ar taures sluoksniuokite desertą: įdėkite porą šaukštų kremo, du kavoje trumpai pamirkytus sausainius, vėl kremo, sausainių, kriaušių ir bruknių uogienės, o ant viršaus kremo.
  3. Užber­kite rudojo cukranendrių cukraus, žiupsnelį cinamono ir įstrižai įkiškite sausainį.

Desertą valgykite atvėsintą.

 

Gintarė GUMBREVIČIENĖ

Autorės ir 123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis